Ολοένα και πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση στη Χλώρακα με αφορμή την συνεχιζόμενη παράνομη διαμονή εκατοντάδων αλλοδαπών σε συγκρότημα κατοικιών στο οποίο η διαμονή τους έχει απαγορευθεί και με κυβερνητικές και με δικαστικές αποφάσεις.

Λίγες ώρες μετά την πορεία και την διαμαρτυρία σε δρόμους της κοινότητας από αλλοδαπούς που διαμαρτύρονταν για απάνθρωπη αντιμετώπιση τους, δεκάδες εξ αυτών επιτέθηκαν το βράδυ σε δύναμη της Αστυνομίας που επιτηρούσε τον υποσταθμό της ΑΗΚ στην περιοχή ώστε να μην γίνεται υποκλοπή ρεύματος για την ηλεκτροδότηση των υποστατικών στα οποία διαμένουν παράνομα αλλοδαποί.

Η διαπίστωση ότι η Αστυνομία για μια ακόμη νύχτα, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Δημοκρατίας, φύλαττε τον υποσταθμό από τον οποίο παράνομα και χωρίς να πληρώνουν ηλεκτροδοτούνται εδώ και χρόνια δεκάδες υποστατικά, προκάλεσε έντονη αντίδραση των διαμενόνων σε αυτά. Επιτέθηκαν αρχικά λεκτικά στα μέλη της δύναμης και στη συνέχεια πετροβόλησαν τους ίδιους και τα οχήματα της Αστυνομίας προκαλώντας ζημιές σε ένα από αυτά. Η οχλαγωγική αυτή δράση τερματίσθηκε με την επέμβαση δύναμης της ΜΜΑΔ και ενισχύσεων της Διεύθυνσης Πάφου που έφθασαν στην περιοχή.

Τα σοβαρά επεισόδια της Δευτέρας προκάλεσαν έντονη αντίδραση στην κοινοτική αρχή Χλώρακας και μεταξύ των κυπρίων κατοίκων της περιοχής. Μετά και τα βραδινά συμβάντα ο κοινοτάρχης, Νικόλας Λιασίδης, κάλεσε το κράτος να παρέμβει άμεσα και με πρακτικά πλέον μέτρα για να σταματήσει η Χλώρακα να αποτελεί πεδίο δράσης των παρανόμων στο έδαφος της Δημοκρατίας. Ζήτησε να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών όσοι παρά τα διατάγματα εξακολουθούν να διαμένουν εκεί, υποκλέπτοντας ηλεκτρισμό και νερό για την διαβίωση τους και να μεταφερθούν σε υποδομές υποδοχής όπως όλοι όσοι φθάνουν στην Κύπρο.

Προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι οριακή πλέον με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας η οποία είναι ένα μόνο βήμα από το να απαντήσει με αντίστοιχες δράσεις όπως αυτές που παρακολουθεί να κάνουν οι παράνομοι αλλοδαποί.

Πριν τα βραδινά επεισόδια κατά αστυνομικων, αλλοδαποί είχαν συγκεντρωθεί και πορευθεί σε κεντρικούς δρόμους της κοινότητας, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα». Υποστήριξαν ότι δεν είναι όλοι οι αλλοδαποί που διαμένουν στην περιοχή παράνομοι στην Κύπρο, ούτε και μετέχουν όλοι σε παράνομες δραστηριότητες όπως οι υποκλοπές ηλεκτρικού ρεύματος, η ετσιθελική οικειοποίηση υποστατικών και η συμμετοχή σε διαρρήξεις και κλοπές.

Ζητούσαν δε να σταματήσουν τα μέτρα αποτροπής της συνέχισης της ηλεκτροδότησης των υποστατικών που υποκλέπτουν ηλεκτρισμό και νερό, με την αιτιολογία ότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους παραμένουν εκεί να βρουν άλλα καταλύματα για να εγκαταλείψουν την περιοχή.