Εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες που αφορούν βία στην οικογένεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τα περιστατικά να ξεπερνούν τις 3.000 τον χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στον «Φ» η Αστυνομία, ενώ το 2018 οι υποθέσεις βίας στην οικογένεια που έφτασαν στις Αρχές ανήλθαν στις 965, το 2022 έφτασαν στον πρωτοφανή αριθμό των 3.082, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 319%. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν δύο σημαντικοί παράγοντες: Η πανδημία, καθώς πολλά ζευγάρια βρίσκονταν αρκετές ώρες μαζί με αποτέλεσμα να ξεσπούν καυγάδες καθώς και το γεγονός ότι τα θύματα άρχισαν να μιλούν για όσα βιώνουν γνωρίζοντας ότι η καταγγελία τους θα εξεταστεί και ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί.

Η Αστυνομία επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ευαισθησία στις υποθέσεις αυτές, γι’ αυτό και από τον Δεκέμβριο του 2019 λειτουργούν στα επαρχιακά ΤΑΕ ειδικά κλιμάκια που ασχολούνται αποκλειστικά με εξέταση υποθέσεων βίας στην οικογένεια. Επίσης σε παγκύπρια κλίμακα οι υποθέσεις αυτές τυγχάνουν ιδιαίτερου χειρισμού και ευαισθησίας από την Υποδιεύθυνση Υποθέσεων Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων.

Όπως καταγράφεται από τα στοιχεία, σχεδόν έξι στις δέκα περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν αφορούσαν σωματική βία, ενώ τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αφορούσαν ψυχολογική βία και ποσοστό 1,45% αφορούσαν σεξουαλική βία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η Αστυνομία, το 2018 αναφέρθηκαν 965 περιστατικά βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 648 αφορούσαν σωματική βία, τα 301 ψυχολογική βία και τα 16 σεξουαλική βία. Το 2019 αναφέρθηκαν 1.199 περιστατικά βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 798 αφορούσαν σωματική βία, τα 374 ψυχολογική βία και τα 27 σεξουαλική βία. Το 2020 αναφέρθηκαν 1.881 περιστατικά βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 1.076 αφορούσαν σωματική βία, τα 777 ψυχολογική βία και τα 28 σεξουαλική βία.

Το 2021 αναφέρθηκαν 3.347 περιστατικά βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 1.925 αφορούσαν σωματική βία, τα 1.371 ψυχολογική βία και τα 51 σεξουαλική βία. Το 2022 αναφέρθηκαν 3.082 περιστατικά βίας στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 1.752 αφορούσαν σωματική βία, τα 1.300 ψυχολογική βία και τα 30 σεξουαλική βία. Φέτος η κατάσταση φαίνεται να είναι η ίδια με την περσινή, αφού τα κλιμάκια των ΤΑΕ κάθε επαρχίας δέχονται καθημερινά καταγγελίες για βία στην οικογένεια. Στην πλειοψηφία οι θύτες είναι οι σύζυγοι ή συμβίοι ή σύντροφοι. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, ενώ μεγάλος αριθμός θυμάτων είναι αλλοδαπές γυναίκες.

Σημειώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων δεν φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια, γιατί τα θύματα μετά από πιέσεις που δέχονται ή ύστερα από δεύτερες σκέψεις, αποσύρουν το παράπονό τους ή δηλώνουν στις Αρχές ότι δεν είναι πρόθυμα να καταθέσουν. Η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση στηρίζει τα θύματα και σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρει βοήθεια ώστε από τη μια να στηρίζονται ψυχολογικά και από την άλλη να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.