Μετά τα οχήματα σειρά παίρνουν και οι μοτοσικλέτες για να περνούν από τεχνικό έλεγχο. Οι διεργασίες για τα συνεργεία, την αδειοδότηση τους και τους τεχνικούς που θα διενεργούν τους ελέγχους, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Η απόφαση για να υποβάλλονται και τα δίκυκλα μηχανοκίνητα τροχοφόρα σε τεχνικό έλεγχο αποφασίστηκε μετά που διαπιστώθηκε ότι μηχανές μεγάλου κυβισμού υπόκεινται σε μετατροπές με αποτέλεσμα να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ την ίδια ώρα τα συστήματα φρεναρίσματος δεν είναι τα κατάλληλα.

Επίσης έχει διαπιστωθεί στη βάση ανάλυσης ότι οι οδηγοί μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων συγκαταλέγονται στις ευάλωτες ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου,  γι’ αυτό αποφασίστηκε  να ληφθούν μέτρα  για να αποφευχθούν θανατηφόρα δυστυχήματα λόγω κακής μηχανικής κατάστασης μιας μοτοσικλέτας.

Κατά τον έλεγχο σε συνεργείο εκτός από την μηχανική κατάσταση μιας μοτοσικλέτας, θα ελέγχονται τα συστήματα φρεναρίσματος, τα ελαστικά και άλλα μέρη που σχετίζονται με την ασφάλεια των επιβατών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: €250 εκατ. το κόστος από θανάτους μοτοσικλετιστών

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) πέραν των 120 αιτήσεων από μηχανικούς μοτοσικλετών και άλλες 20 από κέντρα τεχνικού ελέγχου. Οι τεχνικοί που θα αναλάβουν τον μηχανικό έλεγχο των δικύκλων έχουν παρακαθίσει σε εξετάσεις και όσοι πέτυχαν θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση όσον αφορά τον τρόπο που θα διενεργείται το ΜΟΤ.  

Όσον αφορά στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου, αυτά θα ελεγχθούν από ειδικούς του ΤΟΜ για να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούνται οι προδιαγραφές και εάν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για μοτοσικλέτες. Όπως ξεκαθαρίστηκε, ένα κέντρο τεχνικού ελέγχου για οχήματα θα μπορεί να προβαίνει και σε ελέγχους μοτοσικλετών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το τέλος που θα καταβάλλει ένας ιδιοκτήτης μοτοσικλέτας για να εξασφαλίζει το ειδικό πιστοποιητικό ότι πέρασε από ΜΟΤ, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο από τα 35 ευρώ που πληρώνει τώρα ένας ιδιοκτήτης οχήματος. Επίσης η διάρκεια του πιστοποιητικού θα είναι για δύο χρόνια όπως και για τα αυτοκίνητα.

Όσες μοτοσικλέτες περνούν από επιτυχή έλεγχο θα καταχωρούνται στα συστήματα του ΤΟΜ και της Τροχαίας ώστε να γίνεται αυτόματα ο έλεγχος στους δρόμους.