Αλλάζει πλήρως η εκδίκαση των πολιτικών αγωγών στα δικαστήρια, με την εφαρμογή σε μια εβδομάδα των νέων κανόνων πολιτικής δικονομίας που ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εκδίκαση μιας αγωγής είναι από τις πλέον χρονοβόρες διαδικασίες στα κυπριακά δικαστήρια και χρειάζονται από 7-10 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Είναι γι’ αυτό που υπάρχουν συσσωρευμένες 42.000 υποθέσεις υπό εκκρεμότητα, με τους επηρεαζόμενους να αναμένουν χρόνια για να βρουν το δίκαιο τους από μια οικονομική διαφορά, ή γιατί έχουν να παίρνουν από το κράτος και δεν τα βρίσκουν εξώδικα.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, εφαρμόζονται οι κανονισμοί που θεσπίστηκαν τη δεκαετία του 1950. Οι νέοι κανονισμοί συντάχθηκαν με τη βοήθεια του λόρδου Ντάισον, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο και υπέβαλε εισηγήσεις ώστε να αλλάξουν τα πράγματα και η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη να μπει σε νέα γρανάζια. Πριν τη δημοσιοποίησή τους, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διαβουλεύσεις με δικαστές και δικηγόρους.

Όπως τόνισε ο κ. Κληρίδης, υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις εκ μέρους δικηγόρων γιατί οι κανονισμοί είναι πολύπλοκοι και δεν τους δόθηκε επαρκής χρόνος εξοικείωσης μαζί τους, όμως το Ανώτατο ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση και πως αυτοί θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι νέοι κανονισμοί αφορούν στον τρόπο καταχώρησης μιας αγωγής και στη συνέχεια εκδίκασης της και είναι πανομοιότυποι με αυτούς που εφαρμόζονται στην Αγγλία. Σκοπός της εισαγωγής των νέων κανονισμών είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες και ταυτόχρονα το βάρος των πρωτοβουλιών για το πως θα προχωρήσει μια υπόθεση να μετακυληστεί στους δικαστές και να φύγει από τα χέρια των δικηγόρων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ζητούνται και να δίνονται συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση μιας υπόθεσης.

Οι διάδικοι, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των δικηγόρων, πρέπει πριν την καταχώρηση μιας αγωγής με την οποία τις περισσότερες φορές αξιώνονται αποζημιώσεις ή ποσά που απαιτούνται από πράξεις ή συναλλαγές, να καταβάλλεται μια τελευταία προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού.

Επίσης, προβλέπεται ότι από την ώρα που ξεκινά η εκδίκαση μιας αγωγής, αυτή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού το δικαστήριο θα είναι υπεύθυνο να ορίζει συνεχείς ημερομηνίες και όχι όπως γίνεται τώρα μετά από 2-3 μήνες ή και περισσότερους. Μάλιστα, προβλέπεται ότι με την έναρξη της ακρόασης μιας αγωγής, όλα θα είναι έτοιμα και δεν θα δίνεται χρόνος για καταχωρήσεις υπεράσπισης ή άλλων σχετικών εγγράφων, έτσι ώστε να κερδίζεται χρόνος.

Ήδη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει αρχίσει διαδικτυακά σεμινάρια για τα μέλη του ώστε να ενημερωθούν για τους νέους κανονισμούς πολιτικής δικονομμίας, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται συνέδριο στο οποίο θα μιλήσουν δικαστές και δικηγόροι από τη Βρετανία.