Κακή πρακτική, χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει την υπηρεσία αποστολής ασθενών στο ΓεΣΥ για τους δικαιούχους του συστήματος και να αφήσει το σκέλος που αφορά τα επείγοντα περιστατικά στο υπουργείο Υγείας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στον «Φ» για την απόφαση που έχει ληφθεί και τη μεταφορά του σχετικού προγράμματος που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ, (για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ πλην των επειγόντων περιστατικών), η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σε σχέση με τη διαφαινόμενη απόφαση για διαχωρισμό της ευθύνης ανάλογα με το επείγον (ή πολύ – πολύ επείγον) της κάθε περίπτωσης, θεωρούμε τούτο κακή πρακτική. Εξ ορισμού τα σοβαρά θέματα υγείας που απαιτούν παραπομπή στο εξωτερικό είναι κατά κανόνα επείγοντα και, συνεπώς, ο διαχωρισμός με βεβαιότητα θα δημιουργήσει προβλήματα και ασάφεια αρμοδιοτήτων και άρα ευθύνης. Ως εκ τούτου, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει τη μεταφορά της σχετικής ευθύνης στον ΟΑΥ, είναι άποψη μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις (εκτός φυσικά για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ)».

Στην ανακοίνωση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει, επίσης, ότι «παραμένει στη θέση ότι η απόφαση για το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος είναι πολιτική. Η απόφαση αυτή, όποια και να είναι, απαιτεί τη ψήφιση νέων Κανονισμών που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, ενδεχομένως, να απαιτηθεί τροποποίηση και της νομοθεσίας» και προσθέτει πως «το σχέδιο επιδότησης ασθενών στο εξωτερικό από το υπουργείο Υγείας, δεν συνάδει με το άρθρο 33 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου» και εισηγείται, «η όποια πολιτική απόφαση, να ρυθμιστεί νομοθετικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Διαφορετικά βλέπουν ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Η απόφαση της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και την ένταξη τους στο ΓεΣΥ προκάλεσε πάντως και την άμεση αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, Ευθύμιο Δίπλαρο, να συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση εκφράζοντας έντονη ανησυχία. «Η έντονη ανησυχία και διαφωνία μας, πηγάζει καταρχήν από τα όσα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από μία τέτοια απόφαση, εφόσον ανακύπτουν ζητήματα τεχνογνωσίας και υποδομών.

Απαιτείται, επίσης, και μεταβατική περίοδος ούτως ώστε να τροποποιηθούν η νομοθεσία και το λογισμικό. Δεν είναι, λοιπόν, ένα απλό ζήτημα που μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσω μιας πολιτικής εντολής. Μιλάμε για τη διαφύλαξη και ορθή λειτουργία ενός προγράμματος που στοχεύει στην προστασία της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας, που είχε μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Άρα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα ή σκοπιμότητα».

Τόσο η απόφαση της κυβέρνησης, όσο και οι τοποθετήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, σχολιάστηκαν πάντως κατά τη χθεσινή ημέρα πολύ έντονα από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τo ζήτημα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό

Ο δημόσιος διάλογος αναμένεται ότι θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, κυρίως κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει σχετικά τη Δευτέρα (και όχι Πέμπτη ως συνήθως), προκειμένου να προλάβει, τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τη λήψη ενδεχομένως κάποιας οριστικής απόφασης από την κυβέρνηση την Τετάρτη.

Από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αρνητικά στο ενδεχόμενο ένταξης της υπηρεσίας αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, έχει τοποθετηθεί, μέχρι χθες, η ΕΔΕΚ.

Την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ και την ένταξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο σύστημα, είχε απαιτήσει την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ενώ η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, από τις αρχές Αυγούστου είχε θέσει το θέμα προς συζήτηση κατά τη διάρκεια συναντήσεων της με τον ΟΑΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εurostat: Στην τριάδα των χωρών της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση ιατρικών επισκέψεων η Κύπρος

Ο ΟΑΥ από πλευράς του, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση την παραχώρηση εξειδικευμένων λειτουργών του υπουργείου Υγείας, θέση με την οποία η υπουργός Υγείας συμφωνεί και όπως έχει ήδη δηλώσει αναμένει χρονοδιαγράμματα για να προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο ζήτημα.