Την ώρα που σε όλο τον κόσμο, το 1/3 όλων των χωρών απαγόρευσε τη διαφήμιση προϊόντων καπνού και ενώ πολλές χώρες άρχισαν να αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές στα καπνικά προϊόντα – γεγονός που έχει αποδειχθεί επιτυχές στη μείωση των ποσοστών των καπνιστών – η Κύπρος καταλαμβάνει την 11η θέση ανάμεσα σε 150 χώρες παγκοσμίως σε σχέση με τον επιπολασμό του καπνίσματος το 2023.

Στον πίνακα καταγράφονται τα εξής στοιχεία:
Επιπολασμός καπνίσματος 2020: Το εκτιμώμενο ποσοστό καπνιστών σε κάθε χώρα το 2020.
Επιπολασμός καπνίσματος 2023: Το εκτιμώμενο ποσοστό καπνιστών σε κάθε χώρα το 2023.
Μερίδιο αγοράς τσιγάρων: Το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε για τσιγάρα σε κάθε χώρα το 2022
Ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα: Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβληματίζουν οι νέες τάσεις στα καπνικά προϊόντα στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Compare the Market Australia, η οποία ανέλυσε τον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων, καθώς και το ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα σε διάφορες χώρες του κόσμου, η Σερβία είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η Σερβία κατέλαβε την πρώτη θέση στον δείκτη με συνολική βαθμολογία 3,008 και τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος μεταξύ των 115 χωρών που αναλύθηκαν, με το 39% του πληθυσμού να καταγράφεται ως καπνιστής το 2023. Αν και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 0,8% τα τελευταία 3 χρόνια, ο επιπολασμός του καπνίσματος εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επιπλέον, η Σερβία έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα, 113 ανά 100.000 άτομα, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Η Κίνα ήταν η επόμενη χώρα στη λίστα με συνολική βαθμολογία 2,634 και με πάνω από 273 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τσιγάρα για τη χώρα. Στην πραγματικότητα, ένα στα τρία τσιγάρα που καπνίζονται στον κόσμο καπνίζεται στην Κίνα! Ωστόσο, τα ποσοστά καπνίσματος στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 0,5%, από 23,5% σε 23% τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η χρήση τσιγάρων μειώνεται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η Κίνα έχει σχεδόν τα μισά ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα από τη Σερβία, 57 ανά 100.000 άτομα.

Επιπλέον η έρευνα δείχνει ότι η Αυστρία ήταν η χώρα που σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών καπνίσματος μεταξύ 2020 και 2023 και φιγουράρει στην 30η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία εισήγαγε μια ολοκληρωμένη πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος το 2019, η οποία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες, επηρέασε σαφώς την υιοθέτηση του καπνίσματος.

Δέον να τονιστεί ότι οι 9 χώρες της πρώτης δεκάδας (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) με τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνίσματος είναι ευρωπαϊκές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η συνήθεια του καπνίσματος εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Hannah Norton, εκπρόσωπος της Compare the Market AU, δήλωσε: «Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι παγκοσμίως αποδεκτοί ως αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της υγείας, από τους πνεύμονες έως το δέρμα. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, με επικρατέστερες τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν υψηλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από την κοινωνική αποδοχή μέχρι την έλλειψη ενεργών και επιθετικών εκπαιδευτικών και προληπτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, η μελέτη μας ενισχύει τη σχέση μεταξύ του επιπολασμού του καπνίσματος και των ποσοστών καρκίνου, δείχνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από το να αρχίσουν τη συνήθεια αυτή».