Εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποφάσισε να ζητήσει με επιστολές της η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών.

Μετά από σχετικές τοποθετήσεις βουλευτών, όπως της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του Παύλου Μυλωνά, για το ανέλεγκτο των εν λόγω οργανώσεων σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς τους πόρους, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου έδωσε σχετικές οδηγίες στην γραμματεία. Στη βάση αυτών, θα σταλούν επιστολές σε όσες ΜΚΟ καλούνται να συμμετάσχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και την προέλευση της χρηματοδότησης τους.

Λίγες στιγμές προηγουμένως και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μίλησε για ασυμβίβαστο σε σχέση με τον πρόεδρο του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας (Cyprus Integrity Forum), Μάριο Σκανδάλη.

Εξήγησε ότι ο κ. Σκανδάλης είναι ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος θέλοντας να υποδείξει ότι η ιδιότητά του έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί στον εν λόγω Οργανισμό, του οποίου ο ίδιος προεδρεύει.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε δυσαρέσκεια κλιμακίου της Διεθνούς Διαφάνειας (βρισκόταν μόνιμα στην Κύπρο), για την προσέγγιση που υπήρχε στο νησί μας σε θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.  «Η Διεθνής Διαφάνεια είχε σοβαρότατο πρόβλημα με τη σύγκρουση συμφέροντος σε θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και με τις τράπεζες της Κύπρου. Καταβάλλω τεράστιες προσπάθειες για να επαναφέρω τη Διεθνή Διαφάνεια στην Κύπρο λόγω αυτής της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη χθεσινή συνεδρία το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, εκπροσωπήθηκε από την λειτουργό Μαρίνα Νικολάου. Η τελευταία μετά κι από αυτές τις τοποθετήσεις, πήρε τον λόγο. Αναφερόμενη στα όσα είπε προηγουμένως η κ. Χαραλαμπίδου, είπε πως ο κ. Σκανδάλης ασχολείται με κλάδο του τραπεζικού τομέα (compliance) και κατ΄ επέκταση δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση των ιδιοτήτων του. Ωστόσο, όταν μετά από ερώτηση ανέφερε πως το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας λαμβάνει κατά χάριν χορηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε αντίδραση από την κ. Χαραλαμπίδου, η οποία διερωτήθηκε πώς ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός μπορεί να έχει οικονομική εξάρτηση από την κυβέρνηση.

Προβληματισμούς εξέφρασε και ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς γενικότερα για Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που πρέπει να ελέγχονται, κάνοντας και αναφορά για την οργάνωση ΚΙΣΑ, η οποία βάσει των όσων είπε είχε ευνοιοκρατική μεταχείριση από το ΑΚΕΛ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η συζήτηση για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο, που είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου. Σ΄ αυτό το πλαίσιο προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στη συζήτηση ΜΚΟ, οι οποίες είχαν συμμετοχή στην προεργασία που έγινε πριν τη σύνταξη της εκθέσεως.

Στη συνεδρία τέθηκαν κι άλλα θέματα, όπως και το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα. Η Δένα Θεοδώρου που εκπροσώπησε τη Νομική Υπηρεσία, σε μια προσπάθεια να υποδείξει ότι θέμα τίθεται και για άλλους θεσμούς, είπε πως ούτε ο Γενικός Ελεγκτής και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ελέγχονται για τις αποφάσεις τους.