Στην εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων που προκύπτουν από τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ξεκίνησε και την καταγραφή των δεικτών ποιότητας και ασφάλειας που έχουν καθοριστεί.

Αριθμός θανάτων, αριθμός περιστατικών λοιμώξεων και ενδονοσοκομειακών μικροβίων, επιπλοκές μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και διαθεσιμότητα κλινών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο και, ανάλογα με τα αποτελέσματά του το κάθε νοσηλευτήριο θα λαμβάνει και επιπρόσθετες μονάδες οι οποίες θα αυξάνουν και το ποσό της αποζημίωσης για κάθε ιατρική πράξη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον «Φ», η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, οι δείκτες ποιότητας και ασφάλειας αποτελούν μέρος των ποιοτικών κριτηρίων τα οποία τα νοσηλευτήρια μπορούν να εκμεταλλευθούν για να αυξήσουν τις αποζημιώσεις τους. Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας είχαν δηλώσει συμμετοχή 25 νοσηλευτήρια (από τα 58 νοσοκομεία που διαθέτει το ΓεΣΥ), ωστόσο, η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής συνεχίζεται και κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

«Σε αυτά τα νοσοκομεία έχει αρχίσει η καταγραφή συγκεκριμένων δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνονται στους 10 δείκτες ποιότητας και ασφάλειας που έχουν καθοριστεί. Σε πρώτη φάση, τα νοσηλευτήρια θα αποζημιωθούν για την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο κριτήριο και εντός του 2024 η αποζημίωση θα αρχίσει να εξαρτάται και από την ποιότητα των αποτελεσμάτων τους». Ο ΟΑΥ, εξήγησε, επέλεξε να εφαρμόσει αυτό το μεταβατικό στάδιο διότι «πρέπει να έχουν χρόνο και τα νοσηλευτήρια να αναπτύξουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για την καταγραφή αυτών των δεδομένων, ενώ εμείς πραγματοποιούμε ήδη επισκέψεις στα νοσοκομεία και κάνουμε σχετικές ενημερώσεις. Για να πετύχουμε σωστή παρακολούθηση αυτών των πολύ σημαντικών ζητημάτων, πρέπει να είναι και τα νοσοκομεία μας σε θέση να μας δίνουν σωστά δεδομένα».

Στους συγκεκριμένους δείκτες, είπε, περιλαμβάνεται:

– Ο αριθμός περιστατικών της νοσοκομειακής λοίμωξης MRSA.

– Ο αριθμός περιστατικών κλωστηριδίου.

– Το ποσοστό των κατακλίσεων σε ασθενείς.

– Το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών του νοσηλευτηρίου. Δηλαδή, εάν ένα νοσηλευτήριο έχει συνεχώς κατειλημμένο το 90% των κλινών του ενδεχομένως να χρειάζεται κάποια περαιτέρω έρευνα αφού είναι πιθανόν ο μεγάλος όγκος ασθενών να προκαλεί προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ή το αντίστροφο, εάν είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών.

– Το ποσοστό των χειρουργικών επιπλοκών που οφείλονται σε συγκεκριμένα λάθη (καθορίστηκαν με βάση τη διεθνή πρακτική και πρωτόκολλα).

– Το ποσοστό θνητότητας ανά 30 ημέρες.

– Το ποσοστό περιστατικών που σχετίζονται με πνευμονία ανά 30 ημέρες.

– Το ποσοστό πτώσεων.

– Το ποσοστό των εμβολιασμένων επαγγελματιών με τα εμβόλια γρίπης και Covid-19.

– Το ποσοστό κατανάλωσης συγκεκριμένων ενδοφλέβιων αντιβιοτικών.

Εάν ένα νοσοκομείο διατηρεί τους συγκεκριμένους δείκτες σε ψηλά επίπεδα, θα λαμβάνει 5 επιπρόσθετες μονάδες κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης του.

Πέραν αυτών των δεικτών, είπε η κ. Κυριάκου, «εφαρμόζουμε και τον δείκτη της σωστής συμπλήρωσης εξιτηρίων. Δηλαδή, ένας ασθενής τη στιγμή που φεύγει από το νοσοκομείο πρέπει να έχει στο εξιτήριο του αναγραμμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Τι φαρμακευτική αγωγή έλαβε, ποια ήταν η διάγνωση του, τι χρειάζεται για τη συνέχεια, σε ποιες εξετάσεις υποβλήθηκε; Αυτά όλα είναι δεδομένα τα οποία χρειάζεται ο ασθενής αλλά πρέπει να υπάρχουν στο εξιτήριο για να μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι γιατροί που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο ασθενή».

Μαζί με τα ποιοτικά κριτήρια, είπε καταλήγοντας η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, «ο οργανισμός προωθεί και τη διαδικασία ένταξης συγκεκριμένης εφαρμογής στο σύστημα η οποία καθοδηγεί τον γιατρό στην προσπάθεια του για επιλογή της καταλληλότερης ακτινοδιαγνωστικής εξέτασης για τον ασθενή του. Η εφαρμογή αυτή, ανήκει στην ευρωπαϊκή εταιρεία ακτινολογίας, από την οποία εμείς την εξασφαλίσαμε και τώρα είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας για να μπορέσουμε να τη θέσουμε στη διάθεση των γιατρών μας. Με απλά λόγια, ο γιατρός θα καταχωρεί τα δεδομένα του ασθενούς του και η εφαρμογή αυτή θα του προτείνει τις εξετάσεις, με σειρά προτεραιότητας, οι οποίες θα ήταν η καταλληλότερες για την περίπτωση και σίγουρα όλα θα είναι βασισμένα στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας. Το σύστημα αυτό, δεν είναι ακόμα έτοιμο αλλά προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τα όσα πρέπει να γίνουν για να το θέσουμε στην διάθεση των γιατρών του ΓεΣΥ. Με τη λειτουργία αυτής της εφαρμογής θα κτυπήσουμε και τις καταχρήσεις που σήμερα φαίνεται να παρατηρούνται στο σύστημα σε ό,τι αφορά τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις».