Στις 247.747 έφτασαν οι καταγγελίες από τις κάμερες της Τροχαίας κατά τους 21 σχεδόν μήνες λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με την πλειοψηφία των παραβάσεων ν’ αφορά το όριο ταχύτητας.

Παράλληλα, το θέμα της μείωσης των εξωδίκων και κυρίως αυτών που αφορούν το πρόστιμο των 300 ευρώ θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, με την Τροχαία ν’ αφήνει ανοικτό το θέμα επανεξέτασης, δίχως όμως να τοποθετείται υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε χθες ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας και συντονιστής για το θέμα της φωτοεπισήμανσης Χάρης Ευριπίδου, από τις 247.000 καταγγελίες, οι 178.000 αφορούν εξώδικα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν επιστολές σε εταιρείες για υπόδειξη των οδηγών ή στις περιπτώσεις που θα οδηγηθούν απ’ ευθείας στο δικαστήριο λόγω της σοβαρότητας της παράβασης.

Από τα 178.000 εξώδικα, τα 91.000 έχουν πληρωθεί, 12.000 παραμένουν απλήρωτα, ενώ το πρόβλημα εστιάζεται στις χιλιάδες εξώδικα που παραμένουν ανεπίδοτα στους παραβάτες, γιατί αρνούνται να τα παραλάβουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, οι κάμερες έχουν καταγράψει 143.000 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, άλλες 22.000 αφορούν την παράβαση της άσπρης γραμμής και 13.000 τον κόκκινο σηματοδότη, είτε αυτός αφορά στο τόξο για στροφή δεξιά, είτε για ευθεία πορεία.

Ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας υπεραμύνθηκε του συστήματος φωτοεπισήμανσης λέγοντας ότι έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται από τη μείωση που καταγράφεται φέτος κατά 40% στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις. Όπως ανέφερε στον «Φ», πέρσι είχαμε 38 νεκρούς και φέτος 18, άρα καταγράφονται 12 νεκροί λιγότεροι, γεγονός που απέδωσε στις κάμερες κυρίως, αφού η μείωση παρατηρείται από το 2022 όπου άρχισαν να λειτουργούν, χωρίς να παραγνωρίζονται τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στους δρόμους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόσφατα αναθεωρήθηκαν τα σημεία στα οποία στήνονται οι κινητές κάμερες αφού πρώτα επιθεωρήθηκαν από αξιωματικούς της Τροχαίας. Γνώμονας για τη λήψη απόφασης για το πού θα σταθμεύουν τα βαν με τις κινητές κάμερες, είναι η συχνότητα που συμβαίνουν δυστυχήματα, η επικινδυνότητα του δρόμου και η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων.

Για τις επικρίσεις για το ότι πολλοί οδηγοί παγιδεύονται και καταγγέλλονται στην προσπάθειά τους να στρίψουν δεξιά σε φώτα που ελέγχονται από κάμερες, ο κ. Ευριπίδου ανέφερε ότι το πράσινο βέλος από την ώρα που θα σβήσει δίνει ακόμα 3’’ χρόνο στους οδηγούς που έχουν περάσει την άσπρη γραμμή για να κινηθούν, χωρίς να καταγγελθούν.

Ο αξιωματικός της Τροχαίας απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν μπαίνουν χρονοδιακόπτες στα φώτα τροχαίας όσον αφορά στη λειτουργία του τόξου δεξιά, αναφέροντας ότι αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα κράτη και πως δεν συγχρονίζονται με το σύστημα της φωτοεπισήμανσης.

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης που άνοιξε και τη συζήτηση για μείωση των εξωδίκων 300 ευρώ για παραβίαση του κόκκινου, είπε ότι γεμίσαμε τον κόσμο με φοβίες και άγχος, όταν περνά από φώτα με κάμερες ότι θα καταγγελθεί και επανέλαβε ότι μπορεί να εξεταστεί το θέμα και αν κριθεί ότι υπάρχουν περιθώρια, τότε για κάποιες παραβάσεις να μειωθεί το πρόστιμο.