Ο πολυσυζητημένος έλεγχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 9 Μαρτίου του 2023, δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα, αφού την περασμένη εβδομάδα πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Πέραν τούτου, η όλη υπόθεση που απασχόλησε έντονα την κυπριακή κοινωνία κατά την περασμένη άνοιξη, φαίνεται να λαμβάνει νέα τροπή, καθώς έρχονται στην επιφάνεια διαφορετικοί ισχυρισμοί για τα πραγματικά γεγονότα.

Τα νέα αυτά δεδομένα είναι απόρροια της μετάθεσης του αστυνόμου Α’, Ιωάννη Ξάνθου, αλλά και της προσφυγής του τελευταίου στο αρμόδιο Δικαστήριο εναντίον της ηγεσίας της Αστυνομίας που έλαβε την απόφαση για τη μετακίνησή του.

Η προσφυγή

Ο κ. Ξάνθος ως επικεφαλής της μονάδας της Αστυνομίας που εκτελεί καθήκοντα στον διεθνή αερολιμένα (ΔΑΣΑ – Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων), είχε συντονίσει στις 9/3/2023 τον επίμαχο έλεγχο ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν μέλη της Αστυνομίας να περάσουν από σημείο ελέγχου του αεροδρομίου μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, στις αποσκευές τους, ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού, ψεύτικους πυροκροτητές και ουσία με ραδιενεργή σήμανση. Τα αντικείμενα αυτά δεν είχαν γίνει αντιληπτά από τους υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας που χειρίζονταν τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα, κάτι που είχε προκαλέσει σάλο.

Ακολούθησε διοικητική έρευνα από την ηγεσία της Αστυνομίας για το περιστατικό, καθώς σύμφωνα με την επίσημη θέση του Υπουργείου Μεταφορών η δοκιμή ασφαλείας ήταν παράτυπη και χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως ο κ. Ξάνθος την Πολιτική Αεροπορία ως όφειλε. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου του 2023 η ηγεσία της Αστυνομίας ανακοίνωσε την απόφασή της να μεταθέσει τον κ. Ξάνθο από τη διεύθυνση της ΔΑΣΑ στην θέση του αστυνομικού διευθυντή Μόρφου.

Ακριβώς εναντίον της πιο πάνω διοικητικής πράξης προσέφυγε δικαστικώς ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας. Μέσω του δικηγόρου του Δημήτρη Τσολακίδη, καταχώρισε αίτηση στο Διοικητικό Δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη, επιδιώκοντας την ακύρωση της μετάθεσης και την κήρυξη της ως παράνομης και αντισυνταγματικής. Στην αίτηση προβάλλεται, ακόμα, η θέση ότι με την απόφαση για τη μετακίνηση του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, η ηγεσία του Σώματος έκανε υπέρβαση εξουσίας, παραβιάζοντας –ταυτόχρονα- τους κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης. Στη βάση των όσων αναφέρονται από πλευράς του αιτητή, η ηγεσία της Αστυνομίας δεν έλαβε υπόψη τα πραγματικά γεγονότα, δεν αιτιολόγησε τη μετάθεσή του, δεν του δόθηκε το δικαίωμα ακρόασης γι’ αυτήν και ουδέποτε του ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας που έγινε για το επίδικο συμβάν.

Η θέση της ηγεσίας

Πάντως, από πλευράς ηγεσίας της Αστυνομίας διατυπώνεται η θέση πως η μετάθεση του Ιωάννη Ξάνθου στη θέση του αστυνομικού διευθυντή Μόρφου, δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν του περασμένου Μαρτίου, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του αστυνομικού Σώματος.

Η εκδοχή του αστυνόμου

Η αίτηση του αστυνόμου Α’ συνοδεύεται από σωρεία νομικών επιχειρημάτων και εγγράφων, ενώ προκαλούν αίσθηση τα όσα ισχυρίζεται και πιο συγκεκριμένα η δική του εκδοχή για τα επίμαχα γεγονότα.

Βάσει των όσων υποστηρίζει, διαψεύδει τις θέσεις που είχαν εκφραστεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές για τον έλεγχο ασφαλείας και κυρίως τον υπουργό Μεταφορών. Ο κ. Αλέξης Βαφεάδης είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Αστυνομία δεν είχε ενημερώσει την Πολιτική Αεροπορία για την δοκιμή ασφαλείας. Ωστόσο, ο κ. Ξάνθος μέσω του δικηγόρου του, όχι μόνο υποστηρίζει με λεπτομερείς αναφορές ότι ενημέρωσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για τη διενέργεια του ελέγχου ασφαλείας και την αρμόδια Αρχή που είναι η Πολιτική Αεροπορία, αλλά και ότι ο έλεγχος αφορούσε τη δική του μονάδα. Ανάμεσα σ’ άλλα, αναφέρει ότι έγινε αποκλειστικά στο πλαίσιο διαδικασίας εσωτερικής αναθεώρησης επιχειρησιακού πλάνου της Αστυνομίας. Αν όλα αυτά που υποστηρίζει ο κ. Ξάνθος ισχύουν, τότε το σκηνικό διαφοροποιείται, καθώς ο δικός του ισχυρισμός είναι ότι με την δοκιμή που έγινε στη βάση των οδηγιών του, δεν παρακάμφθηκε το πρωτόκολλο των Εθνικών Κανονισμών Ασφάλειας που καθορίζουν ως μοναδική αρμόδια Αρχή για τη διενέργεια τέτοιων τεστ ασφαλείας την Πολιτική Αεροπορία.

Ανάμεσα σ’ άλλα προβάλλεται η θέση ότι έγιναν δύο συσκέψεις (23/2 και 7/3) στις οποίες ο κ. Ξάνθος ως επικεφαλής της ΔΑΣΑ ενημέρωσε εκπρόσωπους της πολιτικής αεροπορίας, της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων και της ιδιωτικής εταιρείας ICTS, ότι θα έκανε δοκιμή ασφαλείας που θα αφορούσε την Αστυνομία. Προσθέτει πως κανείς δεν διαφώνησε. Αναφέρεται και στη διοικητική έρευνα που διατάχθηκε και υποστηρίζει ότι ουδέποτε του ανακοινώθηκε το αποτέλεσμά της.