Πρώτη η Κύπρος θέσπισε νόμο και προχώρησε στην ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας αλλά πλέον κινδυνεύει να έρθει δεύτερη.
Αυτό επειδή, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υιοθέτησε την κυπριακή νομοθεσία προκειμένου να ετοιμάσει την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία για δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας, τον οποίο ο κάθε πολίτης θα αποκτά με τη γέννηση του και σ’ αυτόν θα περιλαμβάνονται όλα τα ιατρικά του δεδομένα που θα είναι προσβάσιμα σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεται, προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις απαραίτητες διαδικασίες, στην Κύπρο, οι προσπάθειες της αρμόδιας Αρχής, σκαλώνουν συνεχώς στα συρτάρια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Δεν έφτανε αυτό, το τελευταίο διάστημα, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη και έντονη διαφωνία μεταξύ της Αρχής και του Υπουργείου Υγείας με αφορμή την απόφαση της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας να ετοιμάσει σχέδιο για να συλλέγει, αποθηκεύει και αναλύσει επώνυμα δεδομένων ασθενών ζητώντας παράλληλα από τους γιατρούς να συμπληρώνουν και το ελάχιστο σύνολο δεδομένων Υγείας, κάτι το οποίο, χαρακτηρίζεται ως παράνομο από την ΕΑΗΥΚ η οποία έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στην υπουργό Υγείας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Αρχής Χρίστος Σχίζας, «δυστυχώς παρατηρούμε ότι το έργο της Αρχής δεν προχωρά με τους σωστούς ρυθμούς διότι συνεχώς σκαλώνουμε σε διάφορα επουσιώδη ζητήματα αλλά και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες οι οποίες, όταν θέλεις να προωθήσεις κάποια πράγματα δεν είναι καθόλου υποβοηθητικές». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «σε κάποιες περιπτώσεις διακρίνουμε συμφέροντα, σκοπιμότητες και απίστευτη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να πρέπει εγώ ως πρόεδρος της Αρχής να πάρω τηλέφωνο τον αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό για να παρέμβει προκειμένου να προωθηθεί η εργασία που έμεινε στάσιμη».
Ακόμα και για απλά πράγματα, «όπως είναι η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού της Αρχής. Μέχρι τώρα έπρεπε να είχαν πληρωθεί οι θέσεις. Εμείς δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Σκεφτείτε σε όλα τα υπόλοιπα».
«Είναι τραγικό διότι η Κύπρος ήταν πρωτοπόρος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ε.Ε. ήρθε και υιοθέτησε τη δική μας νομοθεσία για την ετοιμασία του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου, ηγούμαστε εμείς ως Κύπρος της ευρωπαϊκής διαδικασίας και την ίδια ώρα στην χώρα μας δεν μπορούμε να προωθήσουμε τα απαραίτητα. Αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή, να ετοιμαστεί η Ε.Ε. για να προχωρήσει και στην Κύπρο, ενώ ήμασταν πρώτοι, να βρεθούμε δεύτεροι».
Πέραν αυτού, είπε ο πρόεδρος της Αρχής, «βλέπουμε ότι και η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του υπουργείου Υγείας, επανέφερε παλαιότερη πρόθεση της, την οποία είχε θέσει ενώπιον μας το 2020 και απορρίφθηκε από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην Αρχή, και ετοιμάζεται να συλλέγει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται επώνυμα δεδομένα ασθενών. Μάλιστα ζητείται και από τους γιατρούς να συμπληρώσουν τα ελάχιστα δεδομένα υγείας των ασθενών τους σε πρότυπο το οποίο έχει δημιουργηθεί.
Αυτά, παραβιάζουν την νομοθεσία καθώς και αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και διατάγματα τα οποία βρίσκονται εδώ και καιρό σε ισχύ. Πρώτον, είναι αρμοδιότητα της Αρχής και υπάρχουν αυστηρές πρόνοιες και ασφαλιστικές δικλείδες στη νομοθεσία για την φύλαξη των δεδομένων του κάθε ανθρώπου. Δεύτερον, δεν δικαιούται κανένας να συλλέγει επώνυμα τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών. Τρίτον, τα ελάχιστα δεδομένα Υγείας καθορίζονται από ευρωπαϊκό διάταγμα το οποίο στην Κύπρο ισχύει και δεν μπορεί κανένας άλλος να καθορίσει τα δικά του δεδομένα».
Ως ΕΑΗΥΚ «έχουμε αποταθεί στην υπουργό Υγείας η οποία ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί και αυτό το κρίνουμε πολύ λογικό. Ταυτόχρονα έχουμε αποταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκκρεμεί και μαζί του συνάντηση».
«Είναι κρίμα», είπε καταλήγοντας ο κ. Σχίζας «να είμαστε πρώτοι, να κινδυνεύουμε να βρεθούμε δεύτεροι και την ίδια ώρα να δημιουργούμε και από μόνοι μας επιπρόσθετα προβλήματα».
Αναφέρεται ότι επιστολές έχουν αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας όλοι οι φορείς που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής, όπως ο ΠΙΣ, η ΟΣΑΚ κ.α..