Αυστηρή τιμωρία σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή συναθροίσεις, καλύπτοντας το πρόσωπό τους και παρεμποδίζοντας την εξακρίβωση της ταυτότητας τους, επιδιώκει να επιβάλει πρόταση νόμου από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, Νίκο Τορναρίτη, Φωτεινή Τσιρίδου και Νίκο Γεωργίου.

Οι εν λόγω «κουκουλοφόροι» σε περίπτωση που καταδικαστούν θα είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή/και πρόστιμο έως €4.000.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση νόμου, «έχει παρατηρηθεί ότι πρόσωπα τα οποία εκμεταλλεύονται τις δημόσιες διαδηλώσεις και/ή συναθροίσεις, καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά με οποιονδήποτε τρόπο και κρυμμένα πίσω από την ανώνυμα που τους προσφέρει αυτή η κάλυψη, τελούν κατά συρροή ποινικά αδικήματα».

Ενεργούν, μάλιστα, σε βάρος του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση, η οποία «υποσκάπτεται και παρεμποδίζεται από τη βία των προσώπων αυτών».

Ως εκ τούτου, καταλήγει η πρόταση νόμου: «Πρόσωπο το οποίο μετέχει σε διαδήλωση ή συνάθροιση και, με σκοπό την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του, καλύπτει ή αλλοιώνει ηθελημένα το πρόσωπό του με οποιονδήποτε τρόπο ή με τη χρήση οποιωνδήποτε αντικειμένων, χωρίς εύλογη αιτία, υπό συνθήκες που δημιουργούν εύλογη υποψία για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος από αυτό, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή/και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4.000».

Απώτερος σκοπός της πρότασης νόμου, διευκρινίζεται, είναι η εναρμόνιση με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία το κράτος έχε την υποχρέωση να προστατεύει την ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων των πολιτών του από ταραχοποιά στοιχεία που επιχειρούν να την παρακωλύσουν και «κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να διαδηλώνει χωρίς το φόβο ότι θα είναι θύμα φυσικής ή άλλης βίας από άλλους διαδηλωτές».

Συναφώς, καταλήγει, η πρόταση νόμου «αποσκοπεί στη λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας για τη διασφάλιση μιας ειρηνικής πορείας και γενικότερα της απρόσκοπτης άσκησης των δικαιωμάτων που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα, καθώς και για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης».