Στο τραπέζι για συζήτηση στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας μπαίνει την ερχόμενη Τρίτη το θέμα της μείωσης των εξωδίκων από τις κάμερες της Τροχαίας.

Ο υπουργός Μεταφορών και πρόεδρος του Συμβουλίου, συγκάλεσε σύσκεψη ώστε να βρεθεί φόρμουλα για μείωση κάποιων εξωδίκων ώστε να μην έχουν εξοντωτική μορφή αλλά να είναι κλιμακωτά, ανάλογα με τη συχνότητα διάπραξης της ίδιας παράβασης.  

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι πριν τη συζήτηση της μείωσης ή μη των εξωδίκων, η Τροχαία θα προβεί σε ενημέρωση του Συμβουλίου για τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης κατά τους 21 πρώτους μήνες που τέθηκε σε εφαρμογή, τις καταγγελίες που κατέγραψε, για ποιες παραβάσεις και ποια η συνολική αποτίμηση. Ως γνωστόν, φέτος καταγράφεται μείωση στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις κατά 40%, γεγονός ενθαρρυντικό που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις κάμερες. Η Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε, συζητά το θέμα της μείωσης των εξωδίκων, ωστόσο δεν θέλει επ’ ουδενί λόγο να σταλεί το μήνυμα στους οδηγούς ότι αν γίνει κάτι τέτοιο μπορούν να παρανομούν, αφού δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο υπουργός Μεταφορών όπως είχε δηλώσει στον «Φ», θεωρεί ότι κάποια εξώδικα είναι εξοντωτικά και  γι’ αυτό και οι πολίτες αδυνατούν να τα πληρώσουν. Εξ ου και τα χιλιάδες εξώδικα που οι επηρεαζόμενοι δεν τα παραλαμβάνουν, ή που δεν τα πληρώνουν. Από την άλλη, ο κ. Βαφεάδης δεν θέλει να τιμωρούνται με χαμηλές ποινές, παραβάσεις που σχετίζονται με τις αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων, όπως η παραβίαση του κόκκινου σήματος. Θέτει δηλαδή εκτός συζήτησης εξώδικα για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη ή για χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ωστόσο, συζητά τη μείωση του εξώδικου των 300 ευρώ στην περίπτωση στροφής δεξιά, όπου οι πολίτες συγχύζονται με το βέλος, με αποτέλεσμα να καταγγέλλονται συχνά.

Το πλέον πιθανό είναι η όποια μείωση γίνει ν’ αφορά το τόξο και τη ζώνη ασφάλειας ή μια μείωση με παράλληλη κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με τη φορά επανάληψης και όχι διπλασιασμό που είναι τώρα. Στόχος του υπουργού είναι όπως οι οδηγοί συμμορφώνονται, και να μην χρειάζονται να πληρώνουν εξώδικα ώστε να σώζονται ζωές.

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα απασχολήσει και το θέμα της τροποποίησης του νόμου ώστε να απαγορεύεται η εισαγωγή, πώληση, διάθεση προς πώληση, κατοχή ή χρήση συσκευών, υλικών προϊόντων ή άλλων επινοήσεων ή συσκευών, οι οποίες με οποιοδήποτε τρόπο παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος συσκευών φωτοεπισήμανσης, ή την παρεμποδίζουν ή καθιστούν το πιο πάνω σύστημα ενεργό ή παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση σε οποιοσδηποτε πρόσωπο για την ύπαρξη συσκευής φωτοεπισήμανσης». Για το Υπουργείο Μεταφορών δεν υπάρχει θέμα ποινικοποίησης του τιπ των φώτων από τους διερχόμενους οδηγούς γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο ειδοποιούνται οι οδηγοί και για κινδύνους στον δρόμο και για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Βαφεάδης ενδεχομένως να θέσει στη συζήτηση και το θέμα με τα παράπονα πολιτών για τις κινητές κάμερες και κυρίως ότι τα οχήματα που τις μεταφέρουν κρύβονται ή δεν τοποθετούν ορθά τις προειδοποιητικές πινακίδες.