Έντονες επιφυλάξεις για την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού, όπως προσφάτως κατατέθηκε με πρόταση νόμου στη Βουλή, εξέφρασε στον «Φ» η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας πως «οτιδήποτε ψηφίζεται πρέπει να συνάδει με τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου, ώστε να μην το μετατρέψουμε σε φυλακή».

 Με αυτό το στόχο, η Υπουργός σημείωσε ότι έρχονται ενισχυμένα μέτρα πρόληψης της βίας και της παραβατικότητας από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθώς και δράσεις αντιμετώπισης των φαινομένων στα γυμνάσια και στα λύκεια. Εντός των ημερών, είπε, θα εξαγγείλουν δράσεις, ενώ έρχονται και πολιτικές σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα σχολεία, αλλά και την οικογένεια και την κοινωνία.    

«Τα φαινόμενα της βίας δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Δεν μπορεί από μόνο του το σχολείο να τα αντιμετωπίσει, και ειδικά στις ηλικίες γυμνασίου και λυκείου. Αφορά πρωτίστως την οικογένεια, την κοινότητα», αναφέρει η Υπουργός και προσθέτει ότι το σχολείο έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο τομέα της πρόληψης.

«Εισάγουμε για πρώτη φορά στην προδημοτική εκπαίδευση προγράμματα ενάντια στη βία και παραβατικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι θα στηριχθούν και θα ενδυναμωθούν η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, οι οποίες όταν συμβεί περιστατικό σπεύδουν στις μονάδες και ετοιμάζουν σχέδιο δράσης. Θα ενδυναμωθούν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί μέσω νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων για την ασφάλεια στο σχολείο. Για την αντιμετώπιση περιστατικών στα γυμνάσια και λύκεια, θα ενδυναμώσουν τις διευθύνσεις, τις οποίες ενθαρρύνουν να καταγγέλλουν τα φαινόμενα ώστε να τυγάνουν σωστού χειρισμού. Θα αναδιοργανώσουν, ακόμη, την επιτροπή για τη βία και παραβατικότητα, η οποία όπως είπε, δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, θα στηριχθεί ο ρόλος του υπεύθυνου τμήματος και συμβούλου του σχολείου.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο το σχολείο. Χρειάζεται συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως οι Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας οι οποίες θα δουν την οικογένεια, καθώς όλα τα περιστατικά έχουν πίσω ιστορία και οικογενειακό υπόβαθρο που χρειάζεται στήριξη. Παράλληλα, χρειάζεται συνεργασία και με την αστυνομία. Από την πλευρά μας δουλεύουμε πολλές φορές με τη φρούρηση και τις κάμερες, όμως δεν είναι παιδαγωγικά μέτρα και επιθυμούμε σταδιακά να τα εγκαταλείψουμε».

Τα θέματα βίας και παραβατικότητας σε παιδιά και εφήβους δεν λύνονται με νομοθεσίες και ποινές, υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου. «Πρέπει να τις εξετάζουμε πολύ προσεκτικά (και τις υφιστάμενες νομοθεσίες και αυτές που πρόσφατα κατατέθηκαν στη Βουλή). Τα θέματα είναι πολύ ευαίσθητα και με αυτά πρέπει να ασχολούνται οι ειδικοί μέσα στο σχολείο, καθώς και οι υπηρεσίες εκτός σχολείου. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση. Χρειάζεται να τηρηθούν διαδικασίες, καθώς και εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Η βία δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάζεται ξαφνικά».

Ως προς την ανεφάρμοστη νομοθεσία για το σχολικό εκφοβισμό του 2020, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα, αφού πρώτα λυθούν κάποιες από τις ενστάσεις του Υπουργείου. «Θέλουμε να περνάει μια νομοθεσία, η οποία να διευκολύνει τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο και όχι να τη δυσχεραίνει. Προσφάτως καταθέσαμε εισηγήσεις στη Βουλή για αυτή τη νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε: «Για νέες νομοθεσίες είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, διότι οτιδήποτε ψηφίζεται πρέπει να συνάδει με τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείο, ώστε να μην το μετατρέψουμε σε φυλακή».

Το σχολείο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. «Τα περισσότερα περιστατικά γίνονται έξω από το σχολείο ή αμέσως μετά τα μαθήματα. Εκεί πρέπει να το δούμε με την οικογένεια». Προσεχώς η κ. Μιχαηλίδου θα συναντηθεί με την υπουργό Δικαιοσύνης και την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να εξαγγείλουν και από κοινού μέτρα αντιμετώπισης.