Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Εστία, που ενεργοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης από την Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη έφτασαν, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, οι πρώτοι 85 ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πληροφορίες του philenews αναφέρουν πως στην ειδική πτήση, που διευθέτησε η Πορτογαλία, επέβαιναν 75 Πορτογάλοι, 9 Ισπανοί και ένας Κύπριος. Αργά απόψε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται και δεύτερη πτήση και οι επιβάτες της θα μεταφερθούν στον ίδιο χώρο, μέχρι να καθοριστούν πτήσεις επαναπατρισμού τους.

Σημειώνεται πως το πρωί συνήλθε εκτάκτως η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία απαρτίζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αποφάσισε την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από το Ισραήλ, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ενεργοποιήθηκε το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, στο οποίο βρίσκεται και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Το Κέντρο ΖΗΝΩΝ στην ουσία έχει μετατραπεί σε σημείο εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκεί θα γίνονται οι διαβατηριακοί και άλλοι έλεγχοι, όσων υπηκόων ξένων χωρών φτάσουν στη χώρα μας, μέσω του Σχεδίου Εστία. Ακολούθως θα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις που επιλέχθηκαν, στις οποίες έγιναν διευθετήσεις ώστε να μπορούν να διανυκτερεύουν.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εν τω μεταξύ, σημειώνεται και σήμερα το αδιαχώρητο τόσο στον χώρο των αφίξεων, όσο και στον χώρο των αναχωρήσεων, ενώ έχουν αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της πολύ αυξημένης κίνησης και τα μέτρα ασφάλειας. Ήδη έχει διευθετηθεί αριθμός έκτακτων πτήσεων με την κατάσταση να μεταβάλλεται συνεχώς. Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airports, Πιερής Παναγή, «πρόκειται για μια δυναμική και μεταβαλλόμενη κατάσταση με τις πτήσεις, η οποία αλλάζει συνεχώς. Το παρακολουθούμε και συντονίζουμε ανάλογες ενέργειες μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους».