Την κατηγοριοποίηση των ΤΑΕΠ που λειτουργούν εντός Γενικού Συστήματος Υγείας ανάλογα με την  υποδομή, της ιατρικές ειδικότητες και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που διαθέτουν, ζητά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος ακολουθώντας την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν είχε καμία επαφή με την επιστημονική επιτροπή του ΠΙΣ για την ετοιμασία του σχεδιασμού που εντέλει εφάρμοσε.

«Η αναγκαιότητα ύπαρξης και σωστής λειτουργίας ΤΑΕΠ με τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες είναι κάτι το οποίο κρίνεται αναγκαίο. Το ίδιο αναγκαίο είναι όπως τα νοσηλευτήρια κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τις πραγματικές υποδομές τους και δυνατότητες στήριξης τμήματος πρώτων βοηθειών. Η διαδικασία που έχει αποφασίσει και ανακοινώσει ο ΟΑΥ για τα μη διαχειρίσιμα περιστατικά και που πρακτικά απαιτεί τη διακομιδή σε άλλο νοσηλευτήριο με αναβαθμισμένες υποδομές, εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από ότι η ίδια η πάθηση ή ο τραυματισμός», αναφέρει ο ΠΙΣ και προσθέτει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η διαχείριση τέτοιων σοβαρών περιστατικών να λαμβάνει χώρα σε ΤΑΕΠ νοσηλευτηρίου που δεν διαθέτει την ανάλογη υποδομή».

Ως εκ τούτου, «κρίνεται αναγκαίο όπως, τα νοσηλευτήρια τόσο δημόσια κάτω από τον ΟΚΥπΥ όσο και αυτά του ιδιωτικού τομέα που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ, κατηγοριοποιηθούν σε ό,τι αφορά τις υποδομές τόσο των ΤΑΕΠ όσο και των τμημάτων νοσηλείας τους (Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης) και να τύχουν της ανάλογης αξιολόγησης στη βάση θεσμοθετημένων κριτηρίων».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχεδιασμό του ΟΑΥ, όταν ένα νοσηλευτήριο είτε λόγω πληρότητας κλινών, είτε λόγω απουσίας γιατρού της ειδικότητας που χρειάζεται δεν είναι σε θέση να περιθάλψει ένα ασθενή, υποχρεούται να παραπέμψει τον ασθενή στο πλησιέστερο διαθέσιμο νοσοκομείο στο οποίο λειτουργεί ΤΑΕΠ όταν το νοσοκομείο αυτό μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Αντιδράσεις καταγράφονται και από πλευράς δημόσιου τομέα αφού ο σχεδιασμός του ΟΑΥ προνοεί ότι ασθενής που μεταφέρεται σε δημόσιο ΤΑΕΠ και δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί τη συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει να μεταφέρεται στο πλησιέστερο ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ, κατά πάσα πιθανότητα ιδιωτικού νοσοκομείου και όχι σε άλλο κρατικό νοσηλευτήριο (πχ από τη Λεμεσό στην Λευκωσία).