Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται πλέον όλες οι πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την υποδοχή υπηκόων ξένων χωρών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ.

Μετά το αεροδρόμιο Λάρνακας και το λιμάνι Λεμεσού, επιστρατεύτηκε χθες το αεροδρόμιο Πάφου, ενώ άρχισε να υποδέχεται ιδιωτικά σκάφη από εμπόλεμες περιοχές και η μαρίνα Αγίας Νάπας.

Μετά την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, η χώρα μας έχει υποδεχθεί τους πρώτους υπηκόους ξένων χωρών, πολλοί εκ των οποίων φιλοξενούνται στο ΚΕΝ Λάρνακας. Έπειτα από αίτημα της Αυστρίας, η οποία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ζήτησε τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθούν με στρατιωτικά αεροσκάφη πτήσεις επαναπατρισμού, μέσω του αεροδρομίου Πάφου.

Η πρώτη χώρα που ζήτησε τη συνδρομή της Κύπρου ήταν η Πορτογαλία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ με C130 της Πορτογαλίας, είχαν φτάσει με τρεις πτήσεις περίπου 200 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Πορτογάλοι υπήκοοι, ωστόσο διευθετήθηκε η μεταφορά και μικρού αριθμού υπηκόων άλλων χωρών. Ανάμεσά τους ήταν και οκτώ Κύπριοι, οι οποίοι είχαν εισιτήρια για εμπορικές πτήσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά αποφασίστηκε πως ήταν πιο ασφαλές να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε πως στο Ισραήλ «έχει μείνει ένας μικρός αριθμός Κύπριων πολιτών, οι πλείστοι εκ των οποίων έχουν κλείσει εισιτήριο με εμπορικές πτήσεις». Σημείωσε ακόμη πως εάν κριθεί σκόπιμο θα γίνει νωρίτερα μεταφορά τους με άλλο τρόπο.

Εξάλλου, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί και το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, που λειτουργεί μόνο σε καταστάσεις κρίσεων. Από εκεί οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες συντονίζουν όλες τις διαδικασίες που έχουν σχέση με την άφιξη των ξένων υπηκόων και την παροχή διευκολύνσεων. «Υπό ομαλές συνθήκες στον χώρο είναι μόνο το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας.

Όταν ενεργοποιηθεί το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ το υπόλοιπο κτήριο λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο, πάλι υπό την άμεση φροντίδα των στελεχών της Εθνικής Φρουράς», ανέφερε ο κ. Γκότσης, προσθέτοντας πως ο χώρος χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μεταφορών και κονδύλια του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. «Στην εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ συμμετέχουν, επίσης, η Πολιτική Άμυνα του ΥΠΕΣ, το Υπουργείο Υγείας με ασθενοφόρα και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Ερυθρός Σταυρός για παροχή σίτισης, ενώ υπάρχει συντονισμός και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για θέματα που έχουν να κάνουν με τους ξένους υπηκόους», σημείωσε.

Όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε ετοιμότητα, ανέφερε χθες από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, λέγοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη στον βαθμό που μπορεί να είναι». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες «ν’ αντιμετωπίσουν αφίξεις προσφύγων με τον ίδιο τρόπο και ταχύτητα που το έπραξαν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».