Όλα κύλησαν ομαλά κατά τη διάρκεια της προσευχής των εκατοντάδων αραβόφωνων μουσουλμάνων στο τέμενος Ομεριέ στην εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας.

Πλήθος μουσουλμάνων πιστών προσήλθε το μεσημέρι της Παρασκευής στο τζαμί, ωστόσο, ούτε οργανωμένη διαμαρτυρία κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στη λωρίδα της Γάζας υπήρξε, όπως αναμενόταν, ούτε κάποια άλλη εκδήλωση.

Γενικώς, οι αραβόφωνοι που βρίσκονταν στο σημείο, δεν φανέρωσαν με κάποιο τρόπο αντίδραση για τα όσα επακολούθησαν της ακραίας επίθεσης της Χαμάς (βλ. πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ). Δεν είχαν σύμβολα μαζί τους, ούτε κάτι άλλο που να φανερώνει θρησκευτική ή πολιτική τοποθέτηση.

Η προσευχή ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:00 και οι πιστοί αποχώρησαν ήρεμα.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η κοσμοσυρροή. Παρευρισκόμενοι σχολίαζαν το γεγονός, διερωτώμενοι πώς κατάφερε να χωρέσει τόσο μεγάλος αριθμός πιστών στο τέμενος.

Πολλοί πιστοί μετά την ολοκλήρωση της προσευχής θεάθηκαν να συζητούν ήρεμα έξω από τον θρησκευτικό αυτό χώρο, ενώ άλλοι σχημάτισαν πηγαδάκι έξω από μια κινητή καντίνα.

Στο σημείο υπήρχε μεγάλος αριθμός Ελληνοκύπριων λειτουργών των ΜΜΕ. Εικονολήπτες τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιογράφοι έκαναν τη δουλειά τους, λαμβάνοντας πλάνα και φωτογραφίες, αντίστοιχα, χωρίς καμιά ενόχληση.

Να σημειωθεί ότι η ημέρα της Παρασκευής θεωρείται ως η σπουδαιότερη ημέρα της εβδομάδας στο Ισλάμ. Είναι η ημέρα που συναθροίζονται οι Μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν και να ακούσουν νουθεσίες και υπενθυμίσεις για τα θρησκευτικά τους ζητήματα.

Η αστυνομική παρουσία, πάντως, ήταν διακριτική αλλά αισθητή. Άνδρες της ΜΜΑΔ, της ομάδας «Ζ» και μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Λευκωσίας, βρίσκονταν σε διάφορα σημείο στο κέντρο της πόλης και σε χώρους έξω από το τέμενος χωρίς να θέλουν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και να προκαλέσουν αχρείαστη ένταση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μεσημέρι της Παρασκευής συμμετείχαν στο επιχειρησιακό πλάνο περί τα 100 μέλη της αστυνομικής Δύναμης.

Όπως πληροφορούμαστε, έγινε μια σύλληψη αλλοδαπού, ο οποίος, ωστόσο, δεν σχετίζεται με την προσευχή στο τέμενος. Στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο έφερε μαζί του πτυσσόμενο μαχαίρι και συνελήφθη. Αναμενόταν να κατηγορηθεί και να αφεθεί ελεύθερος.

Παρά το ότι η προσευχή εκατοντάδων πιστών στο τέμενος ολοκληρώθηκε ήρεμα, μέλη της Αστυνομίας παρέμειναν στο κέντρο της Λευκωσίας, ενώ αρκετά εξ αυτών μετακινήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως πληροφορούμαστε, λήφθηκε πληροφορία περί διοργάνωσης διαμαρτυρίας από Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τους επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Η εκδήλωση επρόκειτο να αρχίσει στις 16:00.