Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην διώξει τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό, για τα όσα του καταλόγιζε η διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αποφάσισαν να ζητήσουν από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν την διερεύνηση των δύο πρώτων μεγάλων υποθέσεων, μελέτη για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας».

Μάλιστα, βάσει της απόφασής τους που λήφθηκε χθες θα στείλουν μέχρι την προσεχή Παρασκευή στους Γιώργο Καμπανέλλα και Τανβίρ Κουρεσί μεταφρασμένο υλικό από κυπριακή νομολογία (δικαστικές αποφάσεις), νομοθεσία και άλλα σχετικά κείμενα, που έχουν ως αντικείμενο το υπό αναφορά αδίκημα.

Ανάμεσα σ΄ αυτά τα έγγραφα που θα αποσταλούν στους Βρετανούς ερευνητές είναι και η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με το πόρισμα του γνωστού νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη για την καταγγελία από πλευράς διεύθυνσης των Φυλακών.

Το ιστορικό

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2022 η τότε διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών είχε καταγγείλει τον κ. Κατσουνωτό καταλογίζοντάς του πράξεις διαφθοράς. Η διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους και η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος, Αθηνά Δημητρίου, υποστήριξαν ότι ο εν λόγω αξιωματικός προσπάθησε να τις παγιδεύσει ζητώντας από κρατούμενο στις φυλακές να εξασφαλίσει για λογαριασμό του οπτικό υλικό που να τις εκθέτει.

Στις 20 Ιουνίου 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης είχε διορίσει τον κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ως ποινικό ανακριτή για να διεξάγει ποινική έρευνα. Ο τελευταίος παρέδωσε την έκθεσή του στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 στον επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας,  Σάββας Αγγελίδης, με κοινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι ο κ. Αιμιλιανίδης σημείωνε στο πόρισμά του ότι πιθανόν ο κ. Κατσουνωτός να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε ποινική δίωξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στην ανακοίνωσή τους σημειωνόταν, ανάμεσα σ΄ άλλα: «Ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο κ. Κατσουνωτός πιθανόν να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με βάση την πρώτη παράγραφο του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα και το αδίκημα της συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα. Και τα δύο αυτά αδικήματα αποτελούν πλημμελήματα και τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα δύο έτη και/ή με χρηματική ποινή €2.562.

Μετά τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς ως επεξηγήθηκε ανωτέρω, τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν ως Νομική Υπηρεσία είναι: (α) Κατά πόσο στοιχειοθετείται οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, και σε τέτοια περίπτωση (β) κατά πόσο ενδείκνυται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον να προχωρήσει τέτοια ποινική δίωξη {…} Πέραν των πιο πάνω προβληματισμών, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα της δράσης του κ. Κατσουνωτού, την προσπάθεια του για αποτροπή διάπραξης σοβαρών αδικημάτων και την απουσία στοιχείων που στοιχειοθετούν πράξη διαφθοράς, όπως επεξηγήθηκε προηγουμένως, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού».

Δικαστική απόφαση

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ανάμεσα στη νομολογία που θα αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, περιλαμβάνεται και δικαστική απόφαση που αφορά υπόθεση στις Κεντρικές Φυλακές και χρονολογείται. Συγκεκριμένα,  θα προωθηθεί μεταφρασμένη η ετυμηγορία του Δικαστηρίου για τον πρώην διευθυντή του Τμήματος Φυλακών, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τις συνθήκες κράτησης του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως «Αλ Καπόνε», στο Απολλώνιο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, απ΄ όπου ο τελευταίος είχε αποδράσει.

Ο κ. Χατζηδημητρίου, είχε κριθεί ένοχος πρωτόδικα σε πέντε κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, ενώ είχε αθωωθεί σε άλλες έξι, οι οποίες είχαν να κάνουν με κατάχρηση εξουσίας. Ο κ. Χατζηδημητρίου, σύμφωνα με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση (2012) ήταν γνώστης των προνομίων που απολάμβανε ο ισοβίτης, αλλά ποτέ δεν θέλησε να του τα αφαιρέσει. Ο κ. Χατζηδημητρίου φερόταν να είχε δει τον Κίτα να κατέχει κινητό, να διαμένει με τη σύζυγο του, καθώς και για τις ανεξέλεγκτες επισκέψεις που δεχόταν στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη που ζητήθηκε από τους Καμπανέλλα και Κουρεσί για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας» δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Αρχής.

Παραδίδονται τρία πορίσματα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου

Τα πορίσματα για τις τρεις πρώτες υποθέσεις που αποφάσισε να διερευνήσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αναμένεται να παραδοθούν από τους ερευνητές στους οποίους ανατέθηκαν, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το πρώτο επταήμερο Νοεμβρίου η Αρχή θα έχει στη διάθεσή της το αποτέλεσμα της διερεύνησής τους.

Οι δύο από τις τρεις, είναι αυτές που διερευνούν οι λειτουργοί επιθεώρησης από τη Βρετανία, Καμπανέλλα και Κουρεσί, το έργο των οποίων συνεπικουρείται από τον Κύπριο δικηγόρο, Γιώργο Λιασίδη. Οι προαναφερθέντες διερεύνησαν καταγγελίες που έγιναν προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και οι οποίες προωθήθηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Πρόκειται για δύο υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με συνολικά τρεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπήρξε αναστολή ποινικής δίωξης.

Οι πραγματογνώμονες από το Λονδίνο, βρέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στην Κύπρο και έλαβαν μαρτυρίες από πέραν των 10 προσώπων.

Μεταξύ τους και αξιωματούχοι του κράτους, όπως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.  Είχε ληφθεί, επίσης, μαρτυρία από τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, άλλα μέλη της αστυνομικής δύναμης, καθώς και δικαστικούς λειτουργούς. Οι εμπειρογνώμονες από το Λονδίνο είχαν μεταβεί και στις Κεντρικές Φυλακές, προκειμένου να πάρουν κατάθεση από υπόδικο.

Ο Γενικός Ελεγκτής σχολιάζοντας στις 4 Σεπτεμβρίου στο ΡΙΚ τις προαναφερθείσες υποθέσεις, είχε πει πως η μαρτυρία που κλήθηκε να δώσει ήταν για δύο επιστολές που έλαβε η Ελεγκτική και προωθήθηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Αφορούν τρεις υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Τουλάχιστον για τις δύο εξ αυτών είπε πως έχουν  να κάνουν με αναστολή ποινικών διώξεων. Ο κ. Μιχαηλίδης, δεν είχε δώσει καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Η άλλη έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς έχει ως αντικείμενο δύο ξεχωριστές καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη και σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Η μία αφορά πέντε ξένους επενδυτές που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο και εμφανίζονται να έχουν κάνει εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η έτερη υπόθεση σχετίζεται με τους επίσης πολιτογραφηθέντες επενδυτές, ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν μέτοχοι στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank. Ο τραπεζικός αυτός οργανισμός δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο, ενώ στεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτήριο στη Λεμεσό, που ανεγέρθη από κατασκευαστική εταιρεία, ιδρυθείσα από τον Γιάννη Μισιρλή, γαμπρό του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Πάντως η εταιρεία συμφερόντων του κ. Μισιρλή, Imperio, με ανακοίνωση της τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προβάλει τη θέση ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό και παρέθετε ημερομηνίες τέλεσης γεγονότων προς υποστήριξη των θέσεων της. Η πώληση του κτηρίου τοποθετείτο χρονικά το 2008.

Η Αρχή ανέθεσε τη διερεύνηση των καταγγελιών Χριστοφίδη, στους Μίλτο Μιλτιάδου και δρα Ανδρέα Στυλιανού.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ

Η ώρα της κρίσεως

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς εισέρχεται σε ουσιαστικό στάδιο πλέον. Καταγγελίες για ασυμβίβαστο ή/και διαφθορά έχουν αξιολογηθεί κι ανατέθηκανσε λειτουργούς επιθεώρησης για έρευνα, ενώ εντός Νοεμβρίου θα έχουμε και τα πρώτα πορίσματα. Λογικώς εχόντων των πραγμάτων το έργο της Αρχής έρχεται να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και δη τη διαφάνεια. Σημαντικό, λοιπόν, να ενημερωθούν οι πολίτες ικανοποιητικά για το αποτέλεσμα των ερευνών, αλλά και να στηριχθεί το έργο των «αδιάφθορων» από θεσμούς και αξιωματούχους. Σύντομα θα γνωρίζουμε… Η ώρα της κρίσεως είναι κοντά.