Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών και τα αρμόδια Τμήματα τους, αναφέρθηκαν στις παρανομίες που εντόπισαν ή και προέβησαν σε σχέση με τη λειτουργία ιχθυοτροφείου και άλλων εγκαταστάσεων στην Τριμίκλινη και για τις ενέργειες που προβαίνουν σήμερα το κάθε Τμήμα ξεχωριστά για καταγγελία των παρανομιών της εν λόγω ανάπτυξης, οι οποίες κρίνεται ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία του.

Οι αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και το μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Νίκος Ζαμπακίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την απόφαση της Αρχής να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα με επιτόπια επίσκεψη για να έχουν ιδία γνώση.

Αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες για χρόνια τώρα κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες επιτρέποντας τη λειτουργία στην Τριμίκλινη, εγκαταστάσεων όπου εκτρέφονται ψάρια σε ειδικές δεξαμενές, ενώ ανεγέρθηκαν εστιατόρια και σπιτάκια για διαμονή, προχωρούν σήμερα σε ενέργειες για άρση των παρανομιών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι έγινε παραποτάμια επέμβαση για δημιουργία τριών χωμάτινων δεξαμενών μεγάλης κλίμακας, κατασκευή γεφυριών, σοβαρή επέμβαση από μπετόν κατά μήκος του ποταμού, παραβίαση των όρων που συνοδεύουν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, διεξαγωγή ιχθυοτροφικής δράσης εκτός του χώρου που ορίζει η άδεια, δεν έγινε καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση, λάθος χρήση εκμισθωμένης γης και ανάπτυξη πάνω σε γεωργική γη και ζώνη προστασίας του ποταμού. Στην επιτροπή λέχθηκε από όλα τα Τμήματα ότι αναλαμβάνουν πλέον δράση για άρση των παρανομιών με λήψη νομικών μέτρων κατά του παρανομούντα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημέρωσε την επιτροπή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Υπηρεσίας, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε αποφασίστηκε να συνέλθει εκ νέου η επιτροπή. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι όντως έγινε παράνομα εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, αναγέρθηκαν και λειτουργούν παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρο αναψυχής και χώροι διαμονής επισκεπτών, καθώς και μέρος της ανάπτυξης επεμβαίνει παράνομα σε κρατική γη. Διαπίστωσε, επίσης, εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τρόπο που ενέχει πιθανότητα διάπραξης απάτης.

Όλα άρχισαν το 2012, όταν κατασκευάστηκε υδατοδεξαμενή στην κοινότητα Συλίκου, στο Πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραχωρήθηκε στον αιτητή το ποσό των €420.000, χωρίς όμως να τηρήσει τη μακροχρόνια (πενταετή) συμβατική του υποχρέωση, αφού τροποποίησε τη χρήση (από άρδευση σε άρδευση και υδατοκαλλιέργεια) καθώς και η κατασκευή της ήταν σε αντίθεση με τους όρους της άδειας οικοδομής που δόθηκε το 2009. Άρα, η ανάπτυξη δεν ήταν αδειοδοτημένη. Επίσης, η Πολεοδομική Αρχή χορήγησε το 2020 πολεοδομική άδεια, ασκώντας Ειδική Διακριτική Ευχέρεια, χωρίς να τεκμηριώσει ότι αυτό αιτιολογούνταν επαρκώς. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εξέδωσε στις 13/10/2011 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου (την οποία τροποποίησε/ ανανέωσε), κατά παράβαση των περί Υδατοκαλλιέργειας (Γενικών) Κανονισμών (ΚΔΠ 533/2002), αφού για την ανάπτυξη δεν είχε χορηγηθεί πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής. Επίσης η ανάπτυξη (υδατοδεξαμενή) δεν καλύπτεται με πιστοποιητικό έγκρισης και άδεια απόρριψης αποβλήτων. Η αίτηση προς το ΤΑΘΕ υποβλήθηκε στις 26/9/2011.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε μία παραδοξότητα της τότε εποχής που μόλις πρόσφατα διόρθωσε το Τμήμα Αλιείας. Η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου για εκτατική καλλιέργεια 5 τόνων πέστροφας και οξύρρυγχου σε υδατοδεξαμενή έγραφε: Τοποθεσία Λούρες, Τριμίκλινη, Πάφος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υδατοδεξαμενή βρισκόταν στην περιοχή Λαόνα Συλίκου. Από τότε, είπε, τροποποιήθηκε τρεις φορές η άδεια και μόλις στις 29/8/2023 διορθώθηκε η περιοχή που βρισκόταν στη Συλίκου. 

Περαιτέρω, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη στην Κοινότητα Τριμίκλνης, μέρος της οποίας αποτελούν και κρατικά τεμάχια (άρα παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη), αφορά σε έργο που υλοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας (έχουν κατασκευαστεί ειδικές δεξαμενές στις οποίες εκτρέφονται ψάρια (δηλαδή παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια), υπάρχει παράνομο εστιατόριο, ξύλινα σπιτάκια για διαμονή των επισκεπτών και δωμάτια σάουνας), εντός της κοίτης δημόσιου ποταμού, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλης κλίμακας επέμβαση εντός της ζώνης προστασίας του ποταμού, μειώνοντας σημαντικά την παροχετευτικότητά του. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων χορήγησε άδειες υδροληψίας, κατά τρόπο που δημιουργεί ερωτηματικά.

Εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος, η Έλενα Στυλιανοπούλου ανάφερε ότι εν λόγω ανάπτυξη παρουσιάζει πολλές παρανομίες οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες Τμημάτων του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς επίσης και του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, οι παρανομίες αφορούν παραβιάσεις προνοιών των Νομοθεσιών του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και του Επάρχου Λεμεσού.

Η διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ηλιάνα Τόφα, ανέφερε ότι για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου και για άρδευση άλλων διαφόρων τεμαχίων έχουν εκδοθεί συνολικά 5 άδειες για ανόρυξη γεωτρήσεων και δύο άδειες για έργα εκτροπής. Οι περισσότερες άδειες είπε εκδόθηκαν την περίοδο 2012 -13 ή και πιο παλιά. Πρόσθεσε ότι μετά τον εντοπισμό παράνομων επεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού Κούρη και στη ζώνη προστασίας του, ειδοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην κατεδάφιση και απομάκρυνση των επεμβάσεων. Διαπιστώθηκε, είπε, μη συμμόρφωση και τώρα ενημερώθηκε η Νομική Υπηρεσία για λήψη μέτρων εναντίον του επιχειρηματία.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών παραδέχθηκε ενώπιον της επιτροπής ότι παρανόμησε το 2011 με την έκδοση άδειας λειτουργίας ιχθυοτροφείου σε δεξαμενή για σκοπούς άρδευσης στην Κοινότητα Συλίκου. Η άδεια είπε εκδόθηκε χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη πολεοδομική άδεια όπως προέβλεπε η νομοθεσία περί υδατοκαλλιέργειας.

Αποτέλεσμα το 2022 το ΤΑΘΕ να ζητήσει την άμεση παύση οποιασδήποτε λειτουργίας υδατοκαλλιέργειας στις δεξαμενές αυτές προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προνοούνται στην περί υδατοκαλλιέργειας νομοθεσία. Σήμερα το ΤΑΘΕ εξετάζει την ανάκληση της άδειας.

Ανακαλούν άδεια που δόθηκε το 2017

Το Τμήμα Κτηματολογίου προχωρεί σε τερματισμό της άδειας χρήσης κρατικής γης που δόθηκε το 2007 για γεωργικούς σκοπούς, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Περαιτέρω έχει ανοιχθεί φάκελος διερεύνησης στο Τμήμα, ώστε να καταγραφούν αναλυτικά οι επεμβάσεις εντός της κρατικής γης και του δημόσιου ποταμού, για σκοπούς λήψης νομικών μέτρων. Παράλληλα, θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για επαναφορά της περιοχής στην πρότερα κατάσταση.

Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, ανέφερε ότι στις 15/6/2022 ενημερώθηκε από τον έπαρχο Λεμεσού για την παράνομη ανέγερση ιχθυοτροφείου, ξύλινης αποθήκης, κιόσκι και σπιτιών, κέντρου αναψυχής και βοηθητικών υποστατικών, υπαίθριου αμφιθεάτρου, παιδικής χαράς, τεχνητής λίμνης, σκάλας και περίφραξης στην Τριμίκλινη. Στις 29/7/2022 επιδόθηκε ειδοποίηση επιβολής προς τον ιδιοκτήτη για άρση των παρανομιών. Ακολούθως υποβλήθηκε ειδοποίηση επιβολής στις 5/8/2022 κατά της ειδοποίησης επιβολής η οποία απορρίφθηκε στις 18/9/2023 από τον υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Κούνδουρος ανέφερε ότι παρατηρείται μια καθυστέρηση στις δέουσες έρευνες. Παραδέχτηκε ακόμα ότι υπάρχει αδυναμία στον εποπτικό έλεγχο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κλιμάκια να ελέγχουν.

Η Επαρχιακή Διοίκηση έχει στείλει προειδοποιητικές επιστολές στον ιδιοκτήτη της γης και στους κατόχους, για άρση των παρανομιών, χωρίς ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, έχει υποβλήθηκε Έκθεση Πταίσματος η οποία διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος αποφάσισε στις 13/10/2023 να προχωρήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων.

Ζητά δικαίωμα διάβασης ο ιδιοκτήτης

Ο ιδιοκτήτης της ανάπτυξης στην Τριμίκλινη ανέφερε ότι ξεκίνησε την επιχείρησή του καθόλα νόμιμα και καλόπιστα, δημιούργησε επισκέψιμο αγρόκτημα και παράγει χαβιάρι. Ανέφερε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται να αδειοδοτήσουν έργα για τα οποία έχει υποβάλει αίτηση, όπως η εγγραφή δικαιώματος διάβασης από κρατική γη έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σήμερα παρατυπίες εκ μέρους του.

Ο διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ανέφερε ότι στη βάση της άδειας που εξασφάλισε η ανάπτυξη από το ΤΑΘΕ, η Υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση κωδικού στην ανάπτυξη για τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων ώστε να μπορεί να εμπορεύεται τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Από το Αρχηγείο Αστυνομίας αναφέρθηκε ότι έγινε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία προς εξυπηρέτηση παράνομων αναπτύξεων στις 27/5/22 από το αρδευτικό τμήμα Λάνιας για παράνομη επέμβαση στο αρδευτικό σύστημα. Συμπληρώθηκαν, είπε, οι εξετάσεις, στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα για ταξινόμηση ως ανεξιχνίαστη στο παρόν στάδιο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν υποβλήθηκαν ποτέ τα σχέδια στο Τμήμα, ώστε να καταθέσει απόψεις πυροπροστασίας των κτισμάτων ούτε και μπορούμε, πρόσθεσε, αυτεπάγγελτα να επιθεωρήσουμε τα κτίσματα.