Φόβοι για αυξημένες μεταναστευτικές ροές κυρίως από τον Λίβανο δημιουργούνται συνεπεία του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι μαζικές αφίξεις δια θαλάσσης Σύρων μεταναστών το τελευταίο Σαββατοκύριακο, προκάλεσαν την κινητοποίηση των Αρχών και την εγρήγορσή τους ώστε να διαχειριστούν τυχόν συνέχισή τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ είναι και η αναφορά χθες του Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζου Χατζηβασιλείου, ο οποίος τόνισε πως λόγω της έκρυθμης κατάστασης αλλά και κυρίως της πιθανής εμπλοκής του Λιβάνου, αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένες ροές προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, οι Σύροι που βρίσκονται στο Λίβανο αυτή τη στιγμή νοιώθουν ανασφάλεια αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ο πόλεμος να επεκταθεί και στη χώρα που βρίσκονται. Γι’ αυτό και θεωρούν την Κύπρο ως πιο ασφαλή προορισμό, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τις κυπριακές Αρχές.

Ήδη, όπως ανέφερε, έχουν δοθεί οδηγίες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά να είναι έτοιμο να υποδεχθεί νέους μετανάστες, αλλά και στις υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα για την άφιξη νέων προσώπων κυρίως μέσω θαλάσσης από τον Λίβανο.

Η εικόνα με τις μειωμένες μεταναστευτικές ροές που υπήρχε τους τελευταίες δύο μήνες, άλλαξε άρδην το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς έφθασαν στο νησί μας πάνω από 250 άτομα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο την ίδια ώρα και προ του φόβου να εντατικοποιηθούν οι αφίξεις, κινείται και προς την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Χθες εκτελέστηκαν εντάλματα σύλληψης και έρευνας, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν σε ένα πρόσωπο ποσό 160.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το περασμένο Σάββατο έφτασαν 40 άτομα και άλλα 224 την Κυριακή σε δύο βάρκες που μετέφεραν 142 και 82 πρόσωπα αντίστοιχα. Πρόκειται για Σύρους που έφτασαν στην Κύπρο από τον Λίβανο. Και οι 264 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Πουρνάρα για να τύχουν καταγραφής και αξιολόγησης και για να διαφανεί κατά πόσον θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλο αριθμό προσώπων τα οποία βρίσκονται στον Λίβανο και που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν προς την Κύπρο, με το Υπουργείο Εσωτερικών να βρίσκεται σε εγρήγορση. Όπως έχει ανακοινωθεί και πρόσφατα, στον Λίβανο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περί τα δύο εκατομμύρια Σύρων προσφύγων και πέριξ των 500 προσώπων είχαν συγκεντρωθεί σε λιμάνι του Λιβάνου με σκοπό να ταξιδέψουν προς την χώρα μας.

Τόσο οι πρόσφατες αφίξεις μεταναστών, αλλά και οι πληροφορίες περί μαζικής έλευσης άλλων, προκαλούν έντονη ανησυχία στις Αρχές της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, αυξάνει τις πιέσεις για νέες αφίξεις παράτυπων μεταναστών και περιορίζει παράλληλα τις δυνατότητες για επαρκείς και συντονισμένους ελέγχους, ειδικά από τις Αρχές του Λιβάνου για αποκοπή των βαρκών. Πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του Λιβάνου δημιουργούν επιπρόσθετο βάρος στις κυπριακές Αρχές αφού φαίνεται να υπάρχει διγλωσσία για το θέμα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», λόγω της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί, έχουν δοθεί οδηγίες από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και συντονισμό. Τονίζεται ωστόσο ότι οι δυνατότητες σε πόρους και υποδομές δεν είναι απεριόριστες και τόσο το ΚεΠΥ Πουρνάρα αλλά και τα υπόλοιπα Κέντρα μπορούν να εξυπηρετήσουν/φιλοξενήσουν έως ένα συγκεκριμένο αριθμό.

Αυτή τη στιγμή στο Πουρνάρα υπάρχουν πέραν των 850 μεταναστών, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επαναπατρισμό όσων μεταναστών οι αιτήσεις τους για άσυλο έχουν απορριφθεί και από το Δικαστήριο.

Μείωση κατά 51% τους τελευταίους πέντε μήνες

Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους πέντε μήνες οι αφίξεις μεταναστών μειώθηκαν κατά 51%, γεγονός που ο αρμόδιος υπουργός απέδωσε εν μέρει, σε εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου Εσωτερικών σε τρεις αφρικανικές χώρες, Κόγκο, Νιγηρία και Καμερούν, για τους κινδύνους της μετάβασης στην Κύπρο. Κατά την εκστρατεία κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζεται πως η Κύπρος δεν είναι προθάλαμος για είσοδο στην Ευρώπη αφού δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και πως μπορεί κάποιος να δώσει 2.500 – 3.000 ευρώ για να έρθει στα κατεχόμενα και από εκεί να περάσει στις ελεύθερες περιοχές και σε λίγο χρονικό διάστημα να επαναπροωθηθεί στη χώρα του, χάνοντας στην ουσία αυτά τα λεφτά που έδωσε.