Στελέχη της Αστυνομίας τα οποία υπηρετούν σε αστυνομικό σταθμό της Λευκωσίας, κατήγγειλαν γραπτώς σε προϊστάμενούς τους τη στάση δικαστού. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται δυο μέλη της αστυνομικής δύναμης, την περασμένη εβδομάδα, κατά την εξέταση αιτήματος από Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος ψυχιατρικής εξέτασης προσώπου με καταγεγραμμένο ιστορικό ψυχικών διαταραχών, το εν λόγω μέλος της δικαστικής εξουσίας, τους καταλόγισε αλλότρια κίνητρα.

Συγκεκριμένα, χρεώνουν σε δικαστή ότι τους είπε πως ο λόγος που επιδιώκουν την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι γιατί θέλουν να εξευμενίσουν νυν υπουργό. Εδώ να σημειωθεί ότι το πρόσωπο για το οποίο αιτήθηκαν αξιολόγησή του από ψυχίατρο διαμένει στην ίδια περιοχή με το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», τα δυο παραπονούμενα στελέχη της Αστυνομίας απορρίπτουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε το μέλος του κυβερνητικού σχήματος υπέβαλε παράπονο για το άτομο.

Πέραν τούτου, φέρονται να υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά της οποίας έτυχαν, συνιστά προσβολή και απαξίωση για ολόκληρη την Αστυνομία. Σε γραπτή αναφορά τους, σημειώνουν ταυτόχρονα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δικαστών απέναντι σε μέλη της αστυνομικής δύναμης, δεν πρέπει να υφίστανται.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τα δυο μέλη της Αστυνομίας υπέβαλαν παράπονο σε προϊστάμενό τους και ο τελευταίος τους ζήτησε έκθεση γεγονότων. Η έκθεση, όπως πληροφορούμαστε, τέθηκε ενώπιον του οικείου αστυνομικού διευθυντή της επαρχίας και ήδη τυγχάνει χειρισμού.

Το επίμαχο συμβάν

Η εν λόγω έκθεση, σύμφωνα με πηγή πληροφόρησης, καταγράφει όλο το ιστορικό της υπόθεσης και συγκεκριμένα του ατόμου για το οποίο ζητήθηκε ψυχιατρική αξιολόγηση. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα τα τελευταία επτά χρόνια και να έχει προκαλέσει δυσφορία σε περίοικους, αφού φέρεται να ανεβαίνει στην ταράτσα και να φωνάζει, να βρίζει χυδαία συγκεκριμένα πρόσωπα, πετώντας αντικείμενα προς διάφορες κατευθύνσεις στη γειτονιά.

Οι αστυφύλακες που καταγγέλλουν τη στάση δικαστή, περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα όσα διαμείφθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δικαστική αίθουσα και συγκεκριμένα τα όσα ειπώθηκαν κατά την εξέταση του αιτήματός τους για έκδοση διατάγματος ψυχιατρικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, η πρώτη αναφορά του στελέχους της δικαστικής εξουσίας ήταν ειρωνική και προσβλητική. Φέρεται να σχολίασε πως η Αστυνομία θέλει να εκδώσει διάταγμα «γιατί είναι στη μέση Υπουργός». Αστυφύλακας φέρεται να απάντησε με σεβασμό ότι το αίτημα δεν έχει τέτοιους είδους κίνητρα.

Το στέλεχος της δικαστικής εξουσίας, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, επανήλθε με νέο σχόλιο, λέγοντας πως οι αστυνομικοί βαριούνται να δουλέψουν και βάζουν όλο τον κόσμο στο ψυχιατρείο. Όταν ένα εκ των δυο μελών της Δύναμης απάντησε πως ορισμένες καταγγελίες σε βάρος του ατόμου αναφέρουν πως το τελευταίο έριξε ξύλα και πέτρες σε οικία οικογένειας με μικρά παιδιά, η έδρα ρώτησε γιατί δεν προέβησαν σε σύλληψη του. Επεξηγήθηκε ότι δεν ήταν αυτόφωρο το αδίκημα.

Επιπλέον, βάσει των θέσεων που προβάλλονται από τα παραπονούμενα μέλη της Δύναμης, αναφέρθηκε προς την έδρα ότι σκοπός δεν είναι η σύλληψη του εν λόγω ατόμου αλλά να λάβει ιατρική βοήθεια. Το στέλεχος της δικαστικής εξουσίας ανέφερε ότι δεν πείστηκε από τον όρκο των δυο αστυφυλάκων και όρισε ημερομηνία για ακρόαση της υπόθεσης.

Παράπονα

Στην έκθεση γεγονότων, η οποία έχει σχετικά μεγάλη έκταση, αναφέρεται και το ιστορικό του προσώπου. Τα δυο μέλη της δύναμης που υποβάλλουν την καταγγελία σε βάρος του δικαστικού στελέχους, αναφέρονται σε σωρεία περιπτώσεων παραπόνων από γείτονες για το εν λόγω πρόσωπο, επικαλούμενα το ημερολόγιο ενεργειών του αστυνομικού σταθμού, στον οποίο υπηρετούν.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω πρόσωπο έχει νοσηλευτεί τουλάχιστον δυο φορές στο νοσοκομείο Αθαλάσσας κατά την τελευταία 5ετία, ενώ γίνεται λόγος για περίπου 10 καταγγελίες σε βάρος του από περίοικους. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες γείτονες, βρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα με ακατονόμαστε εκφράσεις, καταλογίζοντάς τους παράνομες πράξεις.

Φέρεται να έχει καταγγελθεί ακόμα και από αλλοδαπό φοιτητή. Επεξηγείται ότι άρχισε να απασχολεί τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής κατά την τελευταία 7ετία, αρχικά μετά από παράπονα του εν λόγω ατόμου, τα οποία, ωστόσο, μετά από αστυνομικές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είναι άτοπα και ανυπόστατα.

Σύμφωνα με τα μέλη της Αστυνομίας, αποφάσισαν να προωθήσουν στο δικαστήριο αίτημα για να βοηθηθεί το εν λόγω πρόσωπο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώνοντας ότι οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αδυνατούν πλέον να το εποπτεύουν, εξαιτίας άρνησής του.