Καταγγελίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε βάρος στελεχών της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή μαραθώνια (πέραν των τριών ωρών) συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Μάλιστα, τέθηκε στο τραπέζι ακόμα και ενδεχόμενο αποστέρησης της ετήσιας κρατικής χορηγίας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ προς την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ). Θέμα πιθανού τερματισμού χορηγίας έθεσε εμμέσως με σχόλιό του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της ηγεσίας της ΚΟΕ και κυρίως κατά του πρόεδρου της, Γιώργου Χρυσοστόμου, ο οποίος επικαλούμενος χθεσινή ειλημμένη υποχρέωση, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση να παρευρεθεί.

Μεταξύ άλλων, χρεώθηκαν στην ηγεσία της Ολυμπιακής Επιτροπής κακές πρακτικές και μη ενημέρωση άλλων μελών του συμβουλίου για αποφάσεις. Κεντρικό θέμα συζήτησης, ωστόσο, αποτέλεσε η συμμετοχή της Κύπρου στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) της Μάλτας το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Οι εν λόγω αγώνες χαρακτηρίστηκαν από αυξημένη συμμετοχή αθλητών και άλλων προσώπων, ενώ είχε απασχολήσει τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης κατά πόσον η ΚΟΕ έπρεπε να διευθετήσει τόσο μεγάλη συμμετοχή αθλητών. Το θέμα αυτό καταγγέλθηκε και στον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, η οποία ήδη διόρισε ερευνών λειτουργό. Ο τελευταίος την προσεχή Παρασκευή θα παραδώσει πόρισμα για τη σχετική του έρευνα. Το θέμα εξετάζεται και από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι συνάδελφοι του Γιώργου Χρυσοστόμου στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ, Ανδρέας Γεωργίου, Δημήτρης Λεοντής και Ανδρέας Θεοφυλάκτου, στο πλαίσιο της συζήτησης έκαναν καταγγελίες υποστηρίζοντας πως σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων κι αυτές που αφορούσαν τους ΑΜΚΕ, λαμβάνονται ερήμην τους. Οι δε αιχμές προς το πρόσωπο του κ. Χρυσοστόμου ήταν σαφείς.

Μάλιστα, οι προαναφερθέντες, υποστήριξαν πως δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση σε όλα τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΚΟΕ για τις αποφάσεις που αφορούσαν τη συμμετοχή στους ΑΜΚΕ. Ηγέρθη ακόμη και ζήτημα μη τήρησης πρακτικών στις συνεδριάσεις της ΚΟΕ με τρόπο που να καταγράφουν με εγκυρότητα γεγονότα και διαμειφθέντα.

Ο γενικός γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής Ανδρέας Γεωργίου έθεσε ευθέως θέμα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αναφερόμενος στη διαδικασία προσφοράς με την οποία διευθετήθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια για το ταξίδι στη Μάλτα: «Δεν νοείται όταν βγαίνουμε προσφορές για 30, 40, 60 άτομα, να συμβαίνουν δυο παράδοξα: Οι προσφορές να αποστέλλονται δια e-mail σε τουριστικά /ταξιδιωτικά γραφεία και να λαμβάνονται με e-mail οι προσφορές, οι οποίες να αντιπροσωπεύουν χιλιάδες ευρώ και να καταλήγουν σε έναν λειτουργό της ΚΟΕ, τον οποίο εγώ συγκεκριμένα είχα καταγγείλει για αγορά εισιτηρίων πέρσι.

Μου είχε φέρει ένα λογαριασμό για πληρωμή σε τουριστικό γραφείο και το εισιτήριο μου για τη Μάλτα εμφανιζόταν να ανερχόταν στο ποσό των 1.090 ευρώ. Κι επειδή πήγα στη Μάλτα 20 φορές και ξέρω, όταν έθεσα το θέμα δέχθηκα πυρά από τον ταμία και κάποιους άλλους {…}

Ο πρόεδρος βέβαια δεν έκαμε τίποτε. Και την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία, πήρα τηλεφώνημα από την ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου, η οποία μου είπε ότι ‘ξέρεις κ. Γεωργίου, γι΄ αυτό το θέμα, η Emirates δεν είχε άλλες πτήσεις’.

Της είπα ότι εγώ μπήκα στην ιστοσελίδα της Emirates κι έχω τυπωμένο εισιτήριο για το συγκεκριμένα δρομολόγιο, για 275 ευρώ. Και δέχθηκα τα πυρά όλων. Και ο συγκεκριμένος λειτουργός είναι ο άνθρωπος που βγάζει προσφορές με αυτό τον τρόπο».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι αντιλαμβανόμενος ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι τίθεται θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, σταμάτησε να υπογράφει για να συγκατατίθεται για τέτοια έξοδα. Μίλησε και για άλλα φαινόμενα με εισιτήρια, για αλλαγή ημερομηνιών στα αεροπορικά εισιτήρια, με αποτέλεσμα ένα που στοιχίζει 300 ευρώ, να ανεβαίνει το κόστος του στα 600 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι γίνεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος» κατέληξε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου.


Προηγουμένως, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, τοποθετήθηκε από την ηγεσία της ΚΟΕ σε πενταμελή επιτροπή για να αποφασίζει πώς θα τυγχάνει διαχείρισης ποσό 200.000 ευρώ από χορηγία του ΟΠΑΠ. Πρόσθεσε, όμως, πως ουδέποτε ο κ. Θεοφυλάκτου, κλήθηκε να συμμετάσχει σε απόφαση για διαχείριση του πιο πάνω ποσού. Ο τελευταίος που ήταν παρών, επιβεβαίωσε την πιο πάνω αναφορά.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου επενέβη σε εκείνο το σημείο λέγοντας ότι είναι πολλές οι καταγγελίες και απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιο Ευθυμίου, επεσήμανε ότι τα όσα καταγγέλλονται ίσως θα πρέπει να εξεταστούν με ορισμό νέου ερευνώντος λειτουργού. Ο κ. Ευθυμίου διαβεβαίωσε πως κρατά σημειώσεις για τις καταγγελίες και ότι θα εξεταστούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας.


Έκπληξη και ερωτήματα από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν έντονη κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφερόμενη σε επιστολή της ΚΟΕ προς το Υπουργείο Παιδείας για τα έξοδα στη Μάλτα (κατατέθηκε χθες στη Βουλή από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας), έθεσε διάφορα θέματα προς συζήτηση.
Εξέφρασε έκπληξη για τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην αποστολή, αναφερόμενη σε ομάδα οκτώ δημοσιογράφων, επτά άτομα από το ΡΙΚ (καλύφθηκαν από ΚΟΕ μόνο τα εισιτήρια) και τέσσερα από την Cablenet (χορηγός της ΚΟΕ).

Ακόμη, διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να καλυφθεί οικονομικά από την ΚΟΕ το ταξίδι του νομικού της συμβούλου και της συζύγου του (η ΚΟΕ υποστηρίζει ότι προσφέρει αφιλοκερδώς υπηρεσίες). Έθεσε σε αρκετές περιπτώσεις θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μάλιστα, σε δυο περιπτώσεις απευθυνόμενη προς τον Γενικό Ελεγκτή, είπε πως θα έπρεπε ήδη να γίνεται έρευνα για την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Μαριάννα Μανούχου Ασπρή, το οποίο χορηγεί ένα εκατομμύριο ετησίως στην ΚΟΕ, ανέφερε πως για αυτό το έτος έχουν δοθεί 400.000 ευρώ στην Ολυμπιακή Επιτροπή και ότι οι υπόλοιπες 600.000 ευρώ δεν έχουν καταβληθεί. Εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με πλεονασματικά της ΚΟΕ. Εδώ να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της Ολυμπιακής Επιτροπής είναι 2,6 εκατ. ευρώ. Αργότερα, ωστόσο, όταν η κ. Μανούχου Ασπρή πήρε τον λόγο, πρόσθεσε ότι ένας και από τους λόγους που δεν καταβλήθηκε το υπόλοιπο μέρος της ετήσιας χορηγίας, είναι και η ύπαρξη καταγγελίας σε βάρος της ΚΟΕ για τους ΑΜΚΕ του 2023.

Η κ. Μανούχου Ασπρή, μάλιστα, εξήγησε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τον περασμένο Αύγουστο (λίγο μετά το τέλος των αγώνων) διευκρινίσεις από την ΚΟΕ για το ποσό που δαπάνησε για τους ΑΜΚΕ. Διευκρίνισε πως η Ολυμπιακή Επιτροπή απάντησε μόλις προχθές και αφού πρώτα χρειάστηκε να της σταλεί και δεύτερη επιστολή κατά τον Σεπτέμβριο.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επικαλέστηκε κείμενη νομοθεσία και απευθυνόμενος προς την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, διατύπωσε τη θέση πως η αρμόδια αρχή «θα πρέπει να τερματίσει τη χορηγία αν φαίνεται πως ο οργανισμός αυτός δεν λειτουργεί σωστά».

Ο βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης σχολίασε πως ίσως θα ήταν πιο σωστό να βρεθεί μέθοδος για έλεγχο των κρατικών κονδυλίων που διαχειρίζεται η ΚΟΕ, παρά να τερματιστεί η κρατική χορηγία και να τιμωρηθούν αθλητές για ενδεχόμενες κακές πρακτικές αθλητικών παραγόντων.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στο αρχικό σχόλιο της είπε πως ο πρόεδρος της ΚΟΕ ελέγχεται και για αποφάσεις του στο παρελθόν όταν ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας.

Απάντηση ΚΟΕ σε Υπουργείο

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω επιστολή που φέρει ημερομηνία 24/10/2023 και υπογράφεται από τον ταμία της ΚΟΕ, Αλέξανδρο Χριστοφόρου, προβάλλεται η θέση πως οι ΑΜΚΕ της Μάλτας σε σχέση με αυτούς του Μαυροβουνίου (2019) έχουν αύξηση στελεχών, αλλά κόστισαν μόνο 135.000 ευρώ περισσότερο. Η επιστολή είναι μακροσκελής (τέσσερις σελίδες) και σ΄ αυτή καταγράφονται αριθμητικά δεδομένα. Διατυπώνεται η θέση ότι στη Μάλτα συμμετείχαν 280 πρόσωπα συνολικά(187 αθλητές) έναντι 222 στο Μαυροβούνιο. Αυτό αποδίδεται σε εκπροσώπηση της Κύπρου σε περισσότερα αθλήματα. Για το θέμα των αεροπορικών εισιτηρίων σημειώνεται πως έκαστο κόστισε περί τα 300 ευρώ. Δίδεται εξήγηση και γιατί ο πρόεδρος της ΚΟΕ διέμεινε στο ξενοδοχείο Hilton. Επεξηγείται, συγκεκριμένα, ότι προέκυψε ανάγκη για περισσότερα δωμάτια στο ξενοδοχείο της αποστολής και γι΄ αυτό διευθετήθηκε η διαμονή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας.