Αγανάκτηση για την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε πολύτεκνες οικογένειες Κύπριων που έμειναν για λίγα χρόνια στο εξωτερικό, εξέφρασε στο philenews η Ελένη Χριστοφίδου, μητέρα τεσσάρων αγοριών από εννέα χρονών και κάτω, αναφέροντας πως είναι αποκομμένοι από κάθε βοήθημα και από κάθε επίδομα.

Τα παιδιά της δεν λαμβάνουν ούτε καν το δωρεάν πρόγευμα στο σχολείο, δεν είναι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης της ΑΗΚ, δεν έλαβαν το τιμητικό επίδομα που εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πολύτεκνες μητέρες ούτε και την οικονομική βοήθεια για τα παιδιά, δεν δικαιούνται κάποιας φορολογικής έκπτωσης για τα ανήλικα παιδιά τους.

Το σημαντικότερο, υπογραμμίζει η κ. Χριστοφίδου, είναι ότι απορρίφθηκε η αίτησή τους για το επίδομα τέκνου, καθώς βάσει της «άδικης και παράλογης νομοθεσίας», όπως τη χαρακτήρισε, δεν δικαιούνται στήριξη επειδή έζησαν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό με τον Κύπριο σύζυγό της και δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη. Μάλιστα, είπε, το τέταρτο παιδί γεννήθηκε στην Κύπρο. Η ίδια μένει στο σπίτι, μας εξηγεί, καθώς χρειάζεται να φροντίσει τα παιδιά, με αποτέλεσμα στην οικογένεια να μπαίνει μόνο ο μισθός του πατέρα.

Η κ. Χριστοφίδου, σημειώνοντας ότι δεν είναι η μοναδική πολύτεκνη οικογένεια Κυπρίων, η οποία στερείται κάθε στήριξης επειδή έτυχε να ζήσει κάποια χρόνια στο εξωτερικό, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και σε άλλους αξιωματούχους του κράτους. Όπως μας ανέφερε, από το 2019 που επέστρεψαν στην Κύπρο είναι η τρίτη επιστολή που αποστέλλει.

«Είμαι Κύπρια πολίτης, πολύτεκνη μητέρα με τέσσερα ανήλικα παιδιά, αλλά η αίτησή μου για παραχώρηση επιδόματος τέκνου την οποία υπέβαλα το φθινόπωρο του 2021 έχει απορριφθεί. Η δικαιολογία που μου κοινοποιήθηκε με επιστολή ημερομηνίας 24/2/22 (την οποία παρέλαβα στις 16 Μαρτίου 2022) είναι ότι δεν ήμουν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια», αναφέρει στην επιστολή και προσθέτει ότι υπέβαλε ιεραρχική προσφυγή στις 24 Μαρτίου 2022.

«Μετά από 19 μήνες δεν πήρα καμία απάντηση, παρ’ όλο που έστειλα και υπενθύμιση στη νέα υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας στις 2 Μαΐου 2023. Έχω την εντύπωση ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να απαντούν εντός 30 ημερών», σημειώνει.

Διερωτάται, παράλληλα, σε σχέση με τη νομοθεσία που διέπει το επίδομα τέκνου, πώς οι Κύπριοι χάνουν τα δικαιώματα τους όταν πάνε στο εξωτερικό για σπουδές και εργαστούν για 5-6 χρόνια. «Τότε, πώς γίνεται, όταν κάποιος Κύπριος απουσιάζει για 20 και για 30 χρόνια να μπορεί να ψηφίσει εντός έξι μηνών από την επιστροφή του; Αν τα αγόρια μου ήταν σε στρατεύσιμη ηλικία δεν θα ήταν υποχρεωμένα να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία μετά από έξι μήνες;».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζει η κ. Χριστοφίδου, για τις 100 μέρες διακυβέρνησης ανακοίνωσε τιμητικό επίδομα για τις πολύτεκνες μητέρες και επιπλέον οικονομική βοήθεια για τα παιδιά για το καλοκαίρι. «Ούτε τα παιδιά μου πήραν το επίδομα, ούτε κι εγώ. Παράλληλα και επειδή δεν είμαστε καταχωρημένοι στο σύστημα, χάνουμε και όλα τα άλλα ωφελήματα που έχουν οι πολύτεκνες οικογένειες», όπως επίσης και εκείνα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Η όλη αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουμε είναι άδικη και συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος μας και τιμωρία επειδή ζήσαμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό μετά τις σπουδές μας», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το κράτος δικαίου που έχουμε; Οι νόμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Κάποιοι τους εισηγούνται και κάποιοι τους εγκρίνουν».

Το philenews επικοινώνησε με το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για την εν λόγω καταγγελία και, απλώς, μας αναφέρθηκε ότι εξετάζεται η ένσταση της οικογένειας.