Δεν έκλεισε εντελώς το θέμα με την μείωση των εξωδίκων από τις κάμερες της Τροχαίας, αφού ο υπουργός Μεταφορών ζήτησε τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων για δυο ζητήματα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Βαφεάδης θέτει και θέμα βαθμών ποινής για το πως αυτοί θα μειώνονται ώστε ένας οδηγός να μην χάνει την άδεια οδήγησής του. Όπως ξεκαθάρισε χθες, δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εξωδίκου των €300 για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Όπως εξήγησε, αυτό θα πρέπει να διαχωριστεί από την παραβίαση του κόκκινου, ενώ ο οδηγός είναι σταματημένος στα φώτα και άθελά του περνά την άσπρη γραμμή ενώ το φως είναι κόκκινο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Αστυνομία ήταν κάθετα αντίθετη να μειωθεί το πρόστιμο για παραβίαση του κόκκινου, όχι όμως για την περίπτωση που κάποιος είναι σταματημένος και περάσει την άσπρη γραμμή.

Ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε και στο βέλος δεξιά για το οποίο έγιναν σκέψεις για μείωση του εξωδίκου. «Αυτό το θέμα έφυγε από το τραπέζι, αφού ξεκαθάρισε πως αν κάποιος οδηγός εισέλθει νόμιμα στη διασταύρωση δεν θα τιμωρείται έστω και αν έσβησε το βέλος. Αν κάποιος οδηγός έχει παράπονο ότι τον έγραψαν τότε έχει κάθε δικαίωμα να υποβάλει ένσταση», είπε. Αναφορικά με το θέμα της τοποθέτησης χρονοδιακόπτη, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι σε έξι μήνες έρχονται τα έξυπνα φώτα και θα ήταν κρίμα να δοθούν σήμερα χρήματα για αυτό το ζήτημα.

Κατά τον υπουργό, παραμένουν προς συζήτηση τώρα δυο αδικήματα, αυτό του να περάσει κάποιος τη γραμμή του αλτ που τιμωρείται με 25 ευρώ. Θα γίνει, είπε, πιο μεγάλη η ζώνη της διασταύρωσης, ώστε να καταστεί ποιο κατανοητό στους οδηγούς που πρέπει να σταματούν.

Όσον αφορά στην παράβαση του κόκκινου ενώ ο οδηγός είναι σταματημένος, ο κ. Βαφεάδης εξήγησε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μελετηθεί από εμπειρογνώμονες σε συνεννόηση με την υπουργό Δικαιοσύνης, αν γίνεται να διατηρηθεί η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και παράλληλα να διαχωριστεί η πράξη του να περάσει κάποιος οδηγός κόκκινο απ’ αυτή που μπαίνει στον διάδρομο των πεζών.

Όσον αφορά στο σύστημα των βαθμών ποινής για τροχαίες παραβάσεις ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι τώρα για να διαγραφούν θα πρέπει να περάσουν 2-3 χρόνια. Γίνονται σκέψεις ν’ αλλάξει αυτό και μέχρι να έρθει η Σχολή Παραβατών Οδηγών, να μπορεί κάποιος να εξαγοράσει βαθμούς προσφέροντας κοινωνική εργασία. Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ως παραδείγματα για το που θα μπορεί ένας οδηγός να εκτελεί κοινωνική εργασία ώστε να μην χάνει την άδεια οδήγησής του, τον καθαρισμό δρόμων, ή την παροχή βοήθειας σε στέγες ευγηρίας.

Πάντως, ό,τι αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να περάσουν από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας πριν καταλήξουν στη Βουλή για ψήφιση.