Σε σοβαρές καταγγελίες εις βάρος συγκεκριμένων δικηγόρων έχει προβεί τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αποδίδοντάς τους ενέργειες που σχετίζονται με παραπληροφόρηση και ψευδείς πληροφορίες σε αιτητές διεθνούς προστασίας.

Δικηγόροι με μηνύματα πληροφορούν αλλοδαπούς αιτητές ότι άλλαξε η νομοθεσία και μπορούν ν’ αλλάξουν καθεστώς, κάτι που δεν συμβαίνει, ή βομβαρδίζουν το Τμήμα Μετανάστευσης με δεκάδες επιστολές με αιτήματα τα οποία είναι ανυπόστατα.

Με δυο επιστολές του ο τέως γενικός διευθυντής του ΥΠΕΣ Κώστας Κωνσταντίνου προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, κατήγγειλε τις ενέργειες ορισμένων δικηγόρων σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό εκμετάλλευση αιτητών διεθνούς προστασίας. Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον δικηγορικό σύλλογο, ο κ. Κωνσταντίνου πληροφορούσε τον τέως πρόεδρο του Χρίστο Κληρίδη ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές αναφορές σε λειτουργούς του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, από αιτούντες διεθνούς προστασίας, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι, επιθυμούν ν’ αλλάξουν το καθεστώς τους, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία», όπως αναφέρουν.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι αιτούντες διεθνούς προστασίας ζητούν να μετατραπούν σε καθεστώς εργαζόμενου. Μάλιστα επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες προσέρχεται στο ΤΑΠΜ μεγάλος αριθμός αιτούντων διεθνούς προστασίας ή επικοινωνούν με λειτουργούς του Τμήματος, με αίτημα να υποβάλουν αίτηση για άδεια με σκοπό την απασχόληση. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, έχουν ενημερωθεί μέσω μηνύματος – ανακοίνωσης από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο για την υποτιθέμενη αλλαγή νομοθεσίας και έναντι χρηματικής αμοιβής έχουν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα για εξασφάλιση έγκριση για αλλαγή καθεστώτος, ώστε από αιτούντες διεθνούς προστασίας να ενταχθούν στο καθεστώς απασχόλησης.

Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, έχουν ενημερωθεί μέσω μηνύματος – ανακοίνωσης από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο για την υποτιθέμενη αλλαγή νομοθεσίας και έναντι χρηματικής αμοιβής έχουν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα για εξασφάλιση έγκριση για αλλαγή καθεστώτος, ώστε από αιτούντες διεθνούς προστασίας να ενταχθούν στο καθεστώς απασχόλησης.

Επίσης, ορισμένοι αλλοδαποί αποτάθηκαν και απευθείας στο Τμήμα με το ίδιο αίτημα.

Ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΣ επικαλείται στην επιστολή του και ενημέρωση από Μη Κυβερνητική Οργάνωση ότι αποτείνονται σ’ αυτήν πολλοί αιτητές διεθνούς προστασίας ζητώντας πληροφορίες για τη διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος τους. Επισυνάπτονται και τα μηνύματα που συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο απέστειλε στους αλλοδαπούς ενημερώνοντάς τους δήθεν για νέα νομοθεσία από την κυβέρνηση που τους επιτρέπει ν’ αλλάξουν καθεστώς.

Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, οι πληροφορίες αυτές που διαδίδονται είναι ανυπόστατες και αβάσιμες αφού δεν υπάρχει καμιά αλλαγή της νομοθεσίας ούτε και πρόθεση για αλλαγή του καθεστώτος αυτού του είδους των αιτητών. «Θεωρούμε πως σκοπός της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είναι να παραπλανήσει και να αποκομίσει όφελος από αιτούντες διεθνούς προστασίας», τονίζεται στην επιστολή.

Την επομένη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος με μήνυμά του ενημέρωνε τον κ. Κωνσταντίνου ότι το θέμα παραπέμφθηκε «στο αρμόδιο κλιμάκιο του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τα περαιτέρω». Ένα μήνα αργότερα, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΣ επανήλθε ενημερώνοντας εκ νέου τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ότι συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο σε μια μόνο μέρα, υπέβαλε προς τον υπουργό Εσωτερικών 50 επιστολές με αίτημα για παραχώρηση άδειας διαμονής ή άλλης άδειας που δίδει το δικαίωμα παραμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας ή ανθρωπιστικούς λόγους σε υπηκόους τρίτης χώρας που διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία.

Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, με τον τρόπο αυτό ο συγκεκριμένος δικηγόρος προσπαθεί να καταχραστεί νενομισμένες διαδικασίες και να παραπλανήσει τις αρμόδιες αρχές γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να ενημερωθεί ο Σύλλογος. Για τον συγκεκριμένο δικηγόρο, είχε αποστείλει επιστολή στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δικηγόρων της Λευκωσίας Μιχάλης Βορκάς, νυν πρόεδρος του ΠΔΣ.

Παράλληλα, η διευθύντρια του ΤΑΠΜ με σημείωμά της προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ τον ενημερώνει ότι ενώ ένα δικηγορικό γραφείο υποβάλλει σωρεία επιστολών στο Τμήμα και δίδονται απαντήσεις για αιτήσεις, στη συνέχεια, όπως έχει παρατηρηθεί αναλαμβάνει άλλο δικηγορικό γραφείο το οποίο υποβάλλει το ίδιο ερώτημα για τον ίδιο αιτητή, ή υποβάλλει ιεραρχική προσφυγή εκ νέου, δικαίωμα το οποίο γνωρίζουν ότι δεν διατηρούν για την ίδια απορριπτική απόφαση. «Επειδή αυτό γίνεται σε συστηματική βάση, αναφέρεται στο σημείωμα, μεταξύ των ίδιων δικηγορικών γραφείων, και εγείρονται ερωτήματα για αυτές τις ενέργειες τις οποίος ίσως θα πρέπει να ερευνήσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος».

Ο «Φ» αποτέθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο για το θέμα και κατά πόσον εξέτασε τις αναφορές αυτές. Μας επιβεβαιώθηκε η λήψη των επιστολών και πως σε μια περίπτωση, ενώ υπήρξε καταδίκη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ο επηρεαζόμενος προσέφυγε στο Δικαστήριο και ακυρώθηκε η καταδίκη του. Για τους υπόλοιπους δεν υπήρξε ενημέρωση.