Πολυκατοικίες και γενικά ψηλά κτήρια ίσως λειτουργήσουν σαν ποντικοπαγίδες για τους ενοίκους τους, ειδικά όταν το ύψος τους είναι πέραν των 20 ορόφων που έχουν πρόσβαση τα μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όμως, και στα χαμηλότερα κτήρια επίσης είναι δυνατόν να εγκλωβιστούν άνθρωποι, αν δεν υπάρχουν ή αν δεν λειτουργούν συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό του τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι και το περιστατικό το οποίο ανέφερε στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε, ξέσπασε πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο κτηρίου στη Λεμεσό, όπου οι πυροσβέστες επιχειρήσαν ανεπιτυχώς να συνδέσουν τις δικές τους αντλίες νερού με τις σωλήνες της πολυκατοικίας. Η «αστοχία» οφειλόταν στην απουσία συντήρησης των συστημάτων/αντλιών που διέθετε η πολυκατοικία. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στον τέταρτο όροφο, όπου και πάλιν δεν κατέστη δυνατόν να συνδεθούν τα δύο συστήματα και τελικά οι πυροσβέστες κατέβηκαν στον τρίτο όροφο, όπου επετεύχθη η σύνδεση και άρχισε η προσπάθεια κατάσβεσης. Γίνεται αντιληπτό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις χάνεται πολύτιμος χρόνος και αν το πρόβλημα δεν παρουσιαζόταν στον δεύτερο όροφο αλλά στον 15ο, τότε ίσως ένοικοι να εγκλωβίζονταν στο κτήριο.

Όπως ελέχθη στη συνεδρία της Επιτροπής, υπάρχουν 200.000 μονάδες σε κοινόκτητες οικοδομές, κάτι το οποίο σημαίνει πως ίσως μιλάμε για τον μισό πληθυσμό της Κύπρου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπέδειξε πως μετά την παραλαβή ενός κτηρίου (προφανώς καινούριου ή ανακαινισμένου) «δεν υπάρχει νομοθεσία με βάση την οποία να επιβάλλεται η συντήρηση των συστημάτων πυρασφάλειας.

Τόνισε δε, πως «αν αυτά τα μέσα δεν λειτουργήσουν, οι πιθανότητες των ενοίκων να εκκενώσουν την οικοδομή και των πυροσβεστών να εισέλθουν στο φλεγόμενο κτήριο, μειώνονται».

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι πολύς κόσμος ανησυχεί σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ψηλά κτήρια. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, πως δεν υπάρχει εξοπλισμός, ο οποίος να προσεγγίζει τους 50-60 ή και 70 ορόφους. Ο εξοπλισμός μας φτάνει μέχρι 20 ορόφους», είπε, για να προσθέσει, πως ο αριθμός των ορόφων σε νέα κτήρια αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι η Πυροσβεστική μπορεί να επιχειρήσει μέχρι 20 ορόφους, για να εκκενωθούν τα κτήρια πρέπει να λειτουργήσουν τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας (καταιωνιστήρες νερού, δηλαδή αυτόματες συσκευές εκτόξευσης νερού/υγρού με μεγάλη πίεση), καθώς και οι ανελκυστήρες που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από πυροσβέστες.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε, πως «έχοντας μελετήσει την αύξηση του αριθμού των ψηλών κτηρίων ειδικά στη Λεμεσό και στη Λευκωσία προέκυψε η ανάγκη λήψης ειδικών προληπτικών μέτρων για σκοπούς πυροπροστασίας».

Διαβεβαίωσε δε, πως οι πυροσβέστες έτυχαν εκπαίδευσης σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών και διάσωσης ενοίκων από ψηλά κτήρια και η Πυροσβεστική διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όμως, θεωρούμε ότι η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας των κτηρίων είναι βαρύνουσας σημασίας για το αποτέλεσμα της δράσης των ομάδων πυρόσβεσης, είπε.

«Στο πλαίσιο αυτό και μελετώντας το νομοσχέδιο εισηγούμαστε τη συμπερίληψη διάταξης, η οποία να αφορά τον έλεγχο των συστημάτων ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας», ανέφερε, παραπέμποντας και στην περίοδο που ακολουθεί την παραλαβή των κτηρίων.