Την πρόθεση δημιουργίας δύο ακόμη «Σπιτιών του Παιδιού» σε Λεμεσό και Λάρνακα ώστε να λαμβάνουν στήριξη τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και στις επαρχίες αυτές, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το Συμβούλιο Φωνή στο Προεδρικό, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών που καθιερώθηκε κάθε 18 Νοεμβρίου καθώς και της δεκαετούς επετείου από την έναρξη της εκστρατείας “Ένα στα Πέντε” στην Κύπρο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν τιμητική πλακέτα ως πρωτεργάτριες των προσπαθειών για την προστασία και τη στήριξη των ανήλικων θυμάτων, η Λήδα Κουρσουμπά και η Στέλλα Κυριακύδου. Από την πρόεδρο της Φωνής, Αναστασία Παπαδοπούλου, ζητήθηκε να χειροκροτηθούν για τη σπουδαία συμβολή τους τα μέλη του Κλάδου Διερεύνησης Αδικημάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία και στην αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Η κ. Παπαδοπούλου εγκαινίασε μια νέα εκστρατεία για τους κινδύνους τους δικτύου, ενώ γνωστοποίησε στη διάρκεια της ομιλίας της ότι πρόκειται για την τελευταία της θητεία στη θέση της Προέδρου.

«To 2022 διερευνήθηκαν περίπου 540 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω του διαδικτύου», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου και πρόσθεσε ότι από το 2018 το Σπίτι του Παιδιού, υπό τη διαχείριση του Hope for Children έχει προσφέρει υπηρεσίες στήριξης και θεραπείας σε περίπου 2.100 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Δεν παρέλειψε να κάνει και μια ιστορική αναδρομή στα όσα εκτυλίχθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, προτού η το Συμβούλιο της Ευρώπης αναδείξει μέσω έρευνας του ότι ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως, θα κακοποιηθεί σεξουαλικά με κάποιο τρόπο πριν την ενηλικίωση του.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 2010 ώστε να κυρωθεί η Σύμβαση Λανζαρότε από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όμως κινδύνευαν να ναυαγήσουν. Όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαδοπούλου, μέσω της Στέλλας Κυριακίδου το Συμβούλιο πρότεινε στο Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντη την συγχρηματοδότηση της εκστρατείας πανευρωπαϊκά.

«Φυσικά στην Κύπρο το 2013 υπήρχαν άτομα και φωνές που μιλούσαν για αυτό το θέμα. Η Λήδα Κουρσουμπά ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από το 2010 στις εκθέσεις της έγραφε για την έκταση του φαινομένου, για την ανάγκη εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ενδυνάμωσης, για την ανάγκη υποδομών όπως το Σπίτι του Παιδιού», αναφέρει και προσθέτει ότι και το Hope for Children από το 2011 διέκρινε την ανάγκη να γίνουν δράσεις.

Όταν για πρώτη φορά διεξήχθη επιστημονική έρευνα στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διεφάννη ότι «το νούμερο ένα στα πέντε ίσχυε και στην Κύπρο. Το ακόμη πιο ανησυχητικά, ότι μόλις το 16% των θυμάτων είχαν ζητήσει βοήθεια. Αυτή η έρευνα ήταν από τα πιο σημαντικά μας όπλα στην προσπάθεια που ακολούθησε, όχι μόνο επειδή έδειξε την έκταση του προβλήματος, αλλά κυρίως επειδή καθοδήγησε τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Ανακοίνωσε, δε, ότι υπάρχει «νέα συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ιδρύματος Λεβέντη που και πάλι θα το χρηματοδοτήσει, και του Συμβουλίου Φωνή, μέσω της οποίας προβλέπεται η διεξαγωγή νέας επιστημονικής έρευνας για την έκταση του προβλήματος αλλά και για τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν. Είμαι σίγουρη ότι αυτή η νέα έρευνα, θα καθοδηγήσει τις δράσεις των επόμενων 10 χρόνων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά σε «όλες αυτές τις αντιδράσεις που ακούμε το τελευταίο διάστημα σε κάποιες περιοχές της Κύπρου, στην προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Σπιτιών για τα Παιδιά – γιατί πρέπει να δούμε και τα παιδιά που δέχονται άλλης μορφής βία, δεν είναι μόνο τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά». Ζήτησε, μάλιστα και τη στήριξη των βουλευτών που ήταν παρόντες.

Όσον αφορά στο έργο του Συμβούλιου Φωνή «επιτρέψετε να παραβάλω κάποιους αριθμούς που είναι ενδεικτικοί της συνεισφοράς της Φωνής, σε αυτό τον αγώνα. Από τις 138 καταγγελίες που είχαμε το 2017, μέσω της ενημέρωσης, των δράσεων και της επιμόρφωσης που παρείχε η Φωνή, φτάσαμε το 2022 να έχουμε 303 καταγγελίες».

Η Κυβέρνηση, είπε, προωθεί τη λειτουργία δεύτερου Σπιτιού του Παιδιού στη Λεμεσό, ενώ στους σχεδιασμούς τους είναι και η δημιουργία Σπιτιού του Παιδιού στη Λάρνακα. Σημείωσε, επίσης, ότι στις δράσεις του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έχουμε εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους €15 εκατ. από την ΕΕ, αφορούν και κακοποιημένα σεξουαλικά παιδιά στη Λεμεσό».