Σύστημα το οποίο αναγνωρίζει τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων έχει εγκατασταθεί σε όλα τα οδοφράγματα, ώστε να ελέγχονται όσα διακινούνται με σκοπό να διαπιστώνεται αν οι οδηγοί εμπλέκονται σε διάφορες παρανομίες.

Όπως προκύπτει από ενημέρωση της Βουλής από την υπουργό Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της έξυπνης αστυνόμευσης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η Αστυνομία έχει εγκαταστήσει σε 147 αστυνομικά οχήματα, κινητό σύστημα αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής, μηχανοκινήτων οχημάτων (A.N.P.R.).

Επίσης, το σύστημα τοποθετήθηκε σε όλα τα οδοφράγματα που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου γίνεται διέλευση οχημάτων μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών. Το σύστημα καταγράφει και αναγνωρίζει αυτόματα τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων και διαπιστώνει εάν προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα σε σχέση με την κυκλοφορία του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, πιστοποιητικό καταλληλότητας, ασφαλιστήριο έγγραφο σε ισχύ, κλοπιμαία οχήματα κ.α.) ή εάν προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη του οχήματος (εκκρεμή εντάλματα σύλληψης, προστίμου κ.α.).

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, επεκτάθηκε η εγκατάσταση GPS σε 588 οχήματα της Αστυνομίας και 123 της Πυροσβεστικής και υπήρξε προμήθεια 61 φορητών συσκευών (41 στην Αστυνομία και 20 στην Πυροσβεστική). Το σύστημα επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό θέσης οχημάτων για σκοπούς επιτήρησης των μελών της Αστυνομίας και για σκοπούς συντονισμού σε επιχειρήσεις.

Εκτός από τις 280.000 εξώδικα από τις κάμερες, η Αστυνομία φέτος μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, εξέδωσε σε παγκύπρια βάση 52.761 εξώδικες καταγγελίες για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, 6.157 για παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας, 1.550 για παράλειψη χρήσης προστατευτικού κράνους, 6.094 για μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση, 4.414 για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και 72.845 εξώδικες καταγγελίες για διάφορες άλλες τροχαίες παραβάσεις.

Όσον αφορά στη σύγχρονη οδική αστυνόμευση που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και άλλων ποινικών αδικημάτων πέραν των τροχαίων αδικημάτων (road policing), για την περίοδο μεταξύ 1/1/2023-31/10/2023, η Αστυνομία προέβη σε 1.409 καταγγελίες για αδικήματα που απορρέουν από την πολιτική της οδικής αστυνόμευσης. Κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, προέβη σε 1.424 καταγγελίες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2023, 23,52% των νεκρών σε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, το ποσοστό των νεκρών που δεν έφεραν ζώνες, ήταν 64,28%.

Παράλληλα, ποσοστό 58,33% των νεκρών σε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2022, δεν έφεραν προστατευτικό κράνος, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2023, κανένας από τους οδηγούς/επιβάτες μοτοσικλετιστών δεν παράβηκε τη νομοθεσία σχετικά με τη χρήση κράνους.