Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) δεν ταυτίζεται με το κράτος, οπόταν δεν νομιμοποιείται να παραχωρεί κρατική περιουσία για να ξεχρεώνει οικονομικές υποχρεώσεις του, έναντι τρίτων. Η πραγματικότητα αυτή άφησε ξεκρέμαστο τον Δήμο Στροβόλου, ο οποίος όχι μόνο δεν εισέπραξε €10,5 εκατ. από τον ΚΟΑ, ως φόρο θεάματος, αλλά όταν συμφωνήθηκε έμμεση είσπραξη του αιτούμενου ποσού, μέσω μεταβίβασης στον δήμο κρατικών τεμαχίων, αυτό κρίθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα ως μη νόμιμο.

Τώρα, ο δήμος πρέπει να αναμένει σταδιακή είσπραξη των χρημάτων μέσω του προϋπολογισμού του ΚΟΑ, κάτι το οποίο δεν προσδιορίστηκε χρονικά.

Σχετικές εξηγήσεις παρέχονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το έτος 2023 ύψους €12.833.000, στον οποίο περιλαμβάνονται βεβαίως και άλλες υποχρεώσεις του Οργανισμού.

Ο ΚΟΑ οφείλει τα χρήματα κυρίως από το γεγονός ότι επί σειρά ετών δεν κατέβαλλε φόρο θεάματος για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας στο ΓΣΠ, καθώς και στους αγώνες Champions League, Europa League και της Εθνικής Κύπρου.

Με σκοπό να εισπράξει τα οφειλόμενα, ο Δήμος Στροβόλου καταχώρησε επτά αγωγές εναντίον του ΚΟΑ για την περίοδο 2007-2017, διεκδικώντας €5.413.185 πλέον 10% επιβάρυνση, πλέον 8% τόκο, πλέον έξοδα και ΦΠΑ. Το ποσόν αυτό «αβγάτισε» και σε κάποιο στάδιο ανήλθε στα €9 εκατ. για να κυμανθεί, τελικά, στα €10,5 εκατ.

Παρ’ όλο ότι ο δήμος δικαιώθηκε τόσο από το πρωτόδικο Δικαστήριο όσον και από το Εφετείο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 06/11/2019 προέκυψε εξωδικαστική διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ του Δήμου Στροβόλου και του ΚΟΑ.

Όπως αναφέρεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΚΟΑ, στο πλαίσιο της απόφασης αυτής θα μεταβιβάζονταν στον Δήμο Στροβόλου κρατική ακίνητη περιουσία, η οποία προηγουμένως ανήκε στον Συνεργατισμό. Επρόκειτο για το γνωστό κτήριο της (πρώην) ΣΠΕ Στροβόλου στον πυρήνα του δήμου, καθώς και τεμάχιο γης επί της λεωφόρου Αθαλάσσας, έναντι της εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα. Έχει έκταση 6.000τ.μ. και προοριζόταν για την ανέγερση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων της τότε Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το εγχείρημα αυτό ναυάγησε ύστερα από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΚΟΑ, με επιστολή/ γνωμάτευσή της προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 11/11/2022, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε, ότι η διαδικασία αυτή (παραχώρηση κρατικής γης προς εξόφληση των οφειλομένων από τον ΚΟΑ) στερείται νόμιμου ερείσματος και ότι ο ΚΟΑ θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στον Δήμο Στροβόλου μέσα από τον προϋπολογισμού του.

Στο ίδιο κείμενο του προϋπολογισμού του ΚΟΑ αναφέρεται, πως «σχετικό μνημόνιο ετοιμάζεται από το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για υπογραφή μεταξύ του ΚΟΑ και του Δήμου Στροβόλου για σταδιακή διευθέτηση του οφειλόμενου ποσού».

Τι περιλαμβάνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Σημειώνεται, πως με την προσθήκη των €12.833.000, ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ από €42.122.780 που είναι, αυξάνεται στα €54.955.780. Στην κατανομή των €12.833.000 του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνονται κατά τα ακόλουθα:

>> Αγορά υπηρεσιών €250.000: Αγορά υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης για σειρά υπηρεσιών του που παρουσιάζονται αυξημένες, όπως η έκδοση / ανανεώσεις δελτίων υγείας, κάρτας φιλάθλου, εγγραφές αθλητικών σωματείων και υπηρεσίες καθαριότητας.

>> Επιχορηγήσεις Αθλητικών Φορέων €582.990: Απαιτείται ποσό ύψους €582.990 για κάλυψη χαριστικών παροχών σε αθλητές και προπονητές που είχαν αξιολογήσιμες επιδόσεις στους Κοινοπολιτειακούς, Μεσογειακούς, Παγκόσμια και σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

>> Πρόσθετη Χορηγία προσφυγικών Σωματείων €300.000: Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για να μπορέσουν τα προσφυγικά σωματεία να διατηρηθούν εν ζωή. Με απαίτηση της Βουλή των Αντιπροσώπων ζητείται επιπλέον ποσό €300.000 για κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφυγικών σωματείων.

>> Αθλητικό Κέντρο «Σπύρου Κυπριανού» €300.000: Για τη φιλοξενία ενός ομίλου του Eurobasket 2025 απαιτείται αναβάθμιση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Κυπριανού». Το κόστος της αναβάθμισης υπολογίζεται γύρω στα €10.000.000 σύμφωνα με την εκτίμηση του μελετητή που ετοίμασε τα έγγραφα για μελέτη/ κατασκευή του έργου. Νοούμενου ότι θα εγκριθεί το κόστος των €10.000.000 για το 2024, για την αναβάθμιση του Κέντρου, το 2023 θα δαπανηθούν γύρω στις €300.000 για μελέτες.

>> Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας €1.500.000: Στο πλαίσιο αναβάθμισης του Ολυμπιακού Κολυμβητήριου Λευκωσίας, ο Δήμος Λευκωσίας ζήτησε επιπρόσθετα την αναβάθμιση/ συντήρηση του κεντρικού κτηρίου διοίκησης και υποδομών του κολυμβητηρίου. Λόγω της φύσης και της συνάφειας του έργου που παρουσιάζει σε σχέση με το έργο αναβάθμισης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του ημερομηνίας 23/01/2023 ενέκρινε το αίτημα του δήμου, ώστε με την αποπεράτωση της ανακαίνισης να παραδοθεί και το κεντρικό κτήριο που περιλαμβάνει το ισόγειο, τα αποδυτήρια της Δημοτικής Δεξαμενής, καφετερία, μέρος των αποδυτηρίων των αγωνιστικών δεξαμενών που εξυπηρετούν τους αθλητές και στον πρώτο όροφο γραφεία διοίκησης ΚΟΑ/ δήμου. Η χορηγία που προβλέπετε να παραχωρηθεί από τον ΚΟΑ εκτιμάται στο €1.500.000.

>> Τουλάχιστον €44 εκατ. το γήπεδο Λεμεσού: Σύμφωνα με το μελετητή του έργου του γηπέδου Λεμεσού (Απόλλων, ΑΕΛ, Άρης) το τελικό κόστος του αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €44.000.000 (χωρίς να περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε οικονομικές απαιτήσεις του Εργολάβου). Μέχρι το τέλος του 2022 είχαν καταβληθεί περίπου €39.600.000 και κατά συνέπεια το υπόλοιπο ποσό (€4.400.000) καταβάλλεται μέσα στο 2023.

>> €500.000 σε προσφυγικά σωματεία: Σύμφωνα με επιστολή της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων, ημερ. 2/12/2022, τα προσφυγικά σωματεία υποχρεώθηκαν από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να προβούν σε επισκευές των γηπέδων τους. Για κάλυψη των υπό αφορά εξόδων ζητείται η παραχώρηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς τα προσφυγικά σωματεία ύψους €500.000.

Εξαιρέθηκαν της χορηγίας

Από τα ποσά που ζητήθηκε να περιληφθούν στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΚΟΑ, εξαιρέθηκαν τα ακόλουθα:

>> Οι πρόνοιες που αφορούν στην αναβάθμιση του Μακάρειου Σταδίου ύψους €600.000.
>> Οι πρόνοιες που αφορούν εργασίες ανακατασκευής των συνθετικών ταπήτων στίβου στο Εθνικό Στάδιο Στίβου στο ΓΣΠ κόστους €220.000.
>> Οι πρόνοιες που αφορούν στην τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) κόστους €120.000 σε 2 κλειστές αθλητικές αίθουσες. Όπως αναφέρεται, οι σχετικές δράσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, από εξοικονομήσεις στον υφιστάμενο προϋπολογισμό του ΚΟΑ ή μέσω ένταξής τους στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2024.
>> Εξαιρείται κονδύλι €100.000 που αφορά στην επιχορήγηση του προπονητικού κέντρου ακαδημιών της ΑΕΚ Λάρνακας.

Σε κείμενο που συνοδεύει τον προϋπολογισμό αναφέρεται, ότι οι δαπάνες, για τις οποίες ζητείται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αφορούν σκοπούς για τους οποίους τα υφιστάμενα κονδύλια δεν διαθέτουν επαρκείς πιστώσεις στον περί του Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για το Οικονομικό Έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΚΟΑ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 19 Οκτωβρίου.