Περισσότερα από τρεις χιλιάδες παιδιά βοηθήθηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος δημιουργήθηκε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην Κύπρο πριν από δέκα χρόνια, όταν η κοινωνία προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά που η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Φορέας πήρε σάρκα και οστά με πρωτοβουλία της προηγούμενης Πρώτης Κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη, μετά την οικονομική κρίση, και αρχικός στόχος  ήταν να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους τα παιδιά των οποίων οι γονείς έμειναν άνεργοι. Να μην υποχρεωθούν δηλαδή για οικονομικούς λόγους να εγκαταλείψουν τις βασικές σπουδές τους, για την απόκτηση πρώτου πτυχίου.

Συστάθηκε το 2013, βάσει νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας με Πρόεδρο την εκάστοτε Πρώτη Κυρία και ταμία τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας. Στην επιτροπή του Φορέα συμμετέχουν επίσης οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Εργασίας).  Στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές φυσικών και νομικών προσώπων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δέχεται εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Κύπρο και εξωτερικό, η οποίες είναι  απαλλαγμένες από τη φορολογία.

Στα οκτώ χρόνια της παρουσίας του ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης έδωσε χρηματική βοήθεια πέραν των 4 εκατομμυρίων ευρώ για δίδακτρα πανεπιστημίου ή ενοίκια φοιτητή. Σπάνια και αιτιολογημένα επίσης παραχωρείται χρηματική βοήθεια.

Μέχρι το 2022 ο προϋπολογισμός του Φορέα ήταν κοντά στις 400-450 χιλιάδες τον χρόνο αλλά πλέον, με πρωτοβουλία και ενέργειες της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, το διαθέσιμο ποσό για το 2023-2024 πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Σαν αποτέλεσμα της οικονομικής αυτής επάρκειας, στόχος είναι να βοηθηθούν πάνω από 1.300 φοιτητές, αριθμός τριπλάσιος από τις χορηγίες που παραχωρούνταν στο παρελθόν. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πολύ περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά της μεσαίας τάξης και όχι μόνο παιδιά των οικονομικά αδυνάτων ή ευάλωτων που εξακολουθούν να έχουν προτεραιότητα.

Ο στόχος αυτός υλοποιείται από σταθερούς χορηγούς του  Φορέα, αξιοποίησης πολλών επαφών με Κύπριους επιχειρηματίες εντός Κύπρου αλλά και Κυπρίων της διασποράς, και μετά από ασκήσεις επί χάρτου με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Ως εκ τούτου για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και αποφασίστηκε η διεύρυνση των κριτηρίων και η παραχώρηση βοήθειας σε συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών, χωρίς να ελέγχονται εισοδηματικά ή περιουσιακά οι οικογένειές τους. Πλέον εφάπαξ ποσόν θα δίνεται αναλόγως, αν λαμβάνουν κι από άλλους φορείς χορηγίες.  Οι ομάδες οι οποίες πλέον θα εξαιρούνται από κριτήρια είναι οι ακόλουθες:

-Ορφανά παιδιά από δύο γονείς

-Παιδιά των θυμάτων από την έκρηξη στο Μαρί το 2011, της συντριβής του αεροσκάφους της Ήλιος στις 14/08/2005 και εν ώρα δημοσίου καθήκοντος

-Παιδιά των εγκλωβισμένων

-Παιδιά που μέχρι την ενηλικίωση τους ήταν κάτω από την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

-Μονογονείς με τέσσερα και άνω παιδιά

-Πολύτεκνοι με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά.

Ο Φορέας συνεργάζεται με πολλά ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Κύπρου και όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί που αποτείνεται για βοήθεια χρήζει περαιτέρω στήριξης, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, κατόπιν σύστασης, τα ιδρύματα αυτά παραχωρούν περισσότερες διευκολύνσεις ή μερικές υποτροφίες εκ μέρους τους.

Αιτήσεις και εισφορές online

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οικονομική στήριξη σε φοιτητές πρώτου πτυχίου, ανεξαρτήτως ηλικίας θα ολοκληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου 2023 και αναλόγως του ενδιαφέροντος ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της προθεσμίας. Η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ΜΟΝΟ μέσω της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του Φορέα https://socialsupport.gov.cy. Αιτητής /τρία πρέπει να είναι ο ίδιος/α φοιτητής/τρια και η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Πληρωμές για τους εγκεκριμένους φοιτητές/τριες γίνονται απευθείας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (για δίδακτρα) ή απευθείας στους ιδιοκτήτες των υποστατικών (για ενοίκια), εκτός σπάνιων περιπτώσεων όταν κριθεί αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στο Φορέα μπορούν να το κάνουν μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή μέσω της JCC από την ιστοσελίδα https://socialsupport.gov.cy

«Πράξη ευθύνης όχι φιλανθρωπίας ο Φορέας»

Πρώτη Κυρία: Να μπούμε σε κάθε σπίτι που έχει ανάγκη

Τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα, «η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο» βρίσκονται στην προμετωπίδα της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. «Θέλουμε σε 4,5 χρόνια από τώρα να μπορεί ο Φορέας να μπει σε κάθε σπίτι της Κύπρου που έχει ανάγκη», είναι ο στόχος της εκτελεστικής προέδρου, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, η οποία σημειώνει ότι αν δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν, όχι μόνο στις επιστήμες αλλά και στις τέχνες, τα τεχνικά επαγγέλματα, προσφέρουμε στην ευρύτερη μόρφωση και παιδεία όχι μόνο τη δική τους αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.

Διευκρίνισε ότι ο Φορέας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως φιλανθρωπία αλλά ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από τους έχοντες είτε ως προσωπικό περίσσευμα είτε ως εταιρικό, ως μια κοινωνική συνδρομή σε ένα κράτος που στο κάτω – κάτω μας παρέχει ασφάλεια, τις υπηρεσίες του, για να ζούμε, να επιχειρούμε και να προκόβουμε. «Για να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για όλους, σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας που επικρατούν, θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να ξεκινούν όλα τα παιδιά από την ίδια αφετηρία και έχοντας τα ίδια εφόδια. Ο φορέας συμβάλλει σε αυτό», είπε. «Θέλουμε επίσης να λιγοστεύουμε τον χρόνο αναμονής των παιδιών ώστε να παίρνουν τα χρήματα νωρίτερα. Θέλουμε φέτος να είμαστε σε θέση, και σας λέω με βεβαιότητα ότι πετύχαμε ήδη τον πρώτο μας φιλόδοξο στόχο, να δώσουμε πολύ περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά της μεσαίας τάξης και όχι μόνο παιδιά των οικονομικά αδυνάτων ή ευάλωτων που θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα», καταλήγει.