Πεντέμισι χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας που προβλέπει την ίδρυση Σχολής Επιμόρφωσης Παραβατών Οδηγών και ακόμη όχι μόνο δεν ιδρύθηκε, αλλά ούτε και οι προσφορές έχουν προκηρυχθεί.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18/5/2018 μετά από νομοσχέδιο που κατέθεσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και αποσκοπούσε στο να ξαναβάλει τους ατίθασους οδηγούς στα θρανία για επιμόρφωση και απόκτηση οδικής συνείδησης.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά από δαιδαλώδεις διαδικασίες και αφού προηγήθηκε μελέτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σχεδόν έτοιμο να προχωρήσει σε προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου. Αυτό θα γίνει εντός του 2024 και το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό κόστος αν η σχολή λειτουργούσε νωρίτερα θα ήταν κατά πολύ λιγότερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σχετικά έγγραφα για το έργο στάλθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο που εξετάζει δημόσιες συμβάσεις.

Μετά από τη διεξαγωγή ποιοτικού ελέγχου, τα έγγραφα θα σταλούν πίσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό. Σκοπός της δημιουργίας της Σχολής, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, είναι να επανεκπαιδεύει οδηγούς που προέβησαν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Έτσι αντί να τους επιβάλλονται πρόσθετοι βαθμοί ποινής που αυτομάτως θα έχαναν την άδεια οδήγησής τους ή ποινική καταδίκη από το δικαστήριο, οι παραβάτες θα διατάζεται να παρακολουθούν μαθήματα οδήγησης για κάποιες ώρες που θα καθορίζονται.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσω προκήρυξης διαγωνισμού και να ανατεθεί σε ιδιωτικό οργανισμό. Το κόστος υλοποίησης του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €1,611,185 για τα τρία έτη που θα είναι σε ισχύ η σύμβαση. Στο ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις οι οποίες θα εξασφαλιστούν από τον ανάδοχο.

Με βάση τον σχετικό νόμο, στη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών θα μπορούν να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων:

Πρόσωπα τα οποία έχουν διαταχθεί προς τούτο από Δικαστήριο μετά από καταδίκη για οποιαδήποτε τροχαία αδικήματα.
Πρόσωπα τα οποία έχουν στερηθεί, για οποιοδήποτε λόγο, την άδεια οδήγησης τους από Δικαστήριο για χρονική περίοδο από τρεις μήνες και άνω.
Πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής ή περισσότερους και στη συνέχεια συμπληρώνουν εκ νέου 12 βαθμούς εντός ενός έτους από την ημερομηνία της προηγούμενης συμπλήρωσης ή υπέρβασης του ανώτατου ορίου βαθμών ποινής.
Πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει 10 και άνω βαθμούς ποινής και τα οποία αφού επιλέξουν αυτοβούλως να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων αποκτούν δικαίωμα διαγραφής αριθμού βαθμών ποινής.

Τα άτομα αυτά θα έχουν το δικαίωμα να αποστείλουν στη σχολή αίτημα για παρακολούθηση των μαθημάτων και θα καταβάλλεται το κόστος συμμετοχής από τον ενδιαφερόμενο.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δεν θα υπάρχει κόστος για τη συμμετοχή τους, αφού θα είναι υποχρεωτικό από το δικαστήριο.

Σημειώνει ότι η Σχολή σε πρώτο στάδιο θα στεγαζόταν στο κτήριο της Τροχαίας Αρχηγείου στα Λατσιά και θα είχε τη μορφή Περιφερειακού Κέντρου, ώστε να εξυπηρετεί και άτομα που θα προσέρχονται και από περιοχές εκτός Λευκωσίας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μαθήματα θα παρέχονται και στις άλλες Επαρχίες.

Η ίδρυση της Σχολής περιλαμβάνεται και στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό για το 2021-2030 το οποίο προβλέπει μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων κατά 50%.