Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) φέρεται να επωφελήθηκε προσωπικά από ποσά που διαχειριζόταν ως αρχηγός αθλητικών αποστολών.

Το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού που διόρισε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, φέρεται να ενήργησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιστεύεται πως ενδεχομένως να υπέπεσε σε ποινικά αδικήματα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το πόρισμα, το εν λόγω διοικητικό στέλεχος σε δυο περιπτώσεις φέρεται να έκανε κακή διαχείριση χρημάτων ως αρχηγός αθλητικών αποστολών. Στην πρώτη, προκύπτει πως περίσσευμα από τα χρήματα τα οποία προορίζονταν για κάλυψη εξόδων αθλητών στο εξωτερικό, δεν επιστράφηκε στα ταμεία της ΚΟΕ, χωρίς να υπάρχει εμφανής αιτιολόγηση. Στη δεύτερη περίπτωση, προκύπτει ότι χρησιμοποίησε πιστωτική κάρτα που προοριζόταν για να γίνονται πληρωμές της αθλητικής αποστολής, ώστε να αγοράσει είδη ρουχισμού για τον εαυτό του.

Το πόρισμα με τα ευρήματα για τον προαναφερθέντα παράγοντα της ΚΟΕ είχε προωθηθεί τον Νοέμβριο από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού στον Γενικό Εισαγγελέα και πλέον θα ακολουθήσει ποινική διερεύνηση από την Αστυνομία.

Την περασμένη Πέμπτη, η Νομική Υπηρεσία με σχετική ανακοίνωση, ανέφερε: «Κατόπιν μελέτης του πορίσματος που διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού στις 2 Νοεμβρίου 2023, το οποίο αφορά σε πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από μέλος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάσισε τη διαβίβαση του πορίσματος και του συλλεχθέντος μαρτυρικού υλικού στον Αρχηγό Αστυνομίας, με οδηγίες για ποινική διερεύνηση ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων, ως αυτά προκύπτουν από τα γεγονότα που αναφέρονται στο εν λόγω πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού».

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν και εκ πρώτης προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα για τον ελεγχόμενο παράγοντα, εντούτοις, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα δεδομένο. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει προβεί σε ερευνητικό έργο (βλ. νομοθεσία). Αυτό σημαίνει ότι τα όποια ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να στοιχειοθετηθούν από ποινικό ανακριτή για να κριθεί ότι υπάρχει υπόθεση και να καταχωριστεί στο Δικαστήριο.

Κλειστό κύκλωμα

Αυτή δεν είναι η μοναδική υπόθεση με οσμή ποινικών αδικημάτων που χειρίστηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη, υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε άλλες δυο περιπτώσεις. Ο λόγος για τις έρευνες που έγιναν για την ομοσπονδία του τζούντο και το άθλημα της σκόπευσης.

Σε ό,τι αφορά το τζούντο, το κυριότερο που προκύπτει είναι ότι οι ιδιότητες τριών διοικητικών στελεχών και του τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας ενδεχομένως να είναι ασυμβίβαστες. Με άλλα λόγια, βάσει των ευρημάτων τα εν λόγω πρόσωπα φέρονται να έχουν προσωπικά συμφέροντα με το άθλημα που υπηρετούν. Στο πόρισμα, όπως πληροφορείται ο «Φ», παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν την Ομοσπονδία να εμφανίζεται σαν κλειστό κύκλωμα που παρέχει ενημέρωση επιλεκτικά σε άτομα του αθλήματος.

Χειραγώγηση αποτελεσμάτων

Για τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ), το κυριότερο εύρημα από την έρευνα που διέταξε η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει να κάνει με πιθανή χειραγώγηση αποτελεσμάτων αγώνων. Στο πόρισμα αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι δυο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΣΚΟΚ και ο τεχνικός σύμβουλος, με αποφάσεις τους σε σχέση με συμμετοχή αθλητών σε αγώνες, φέρεται να επηρέαζαν δυσμενώς την κατάταξη τους χωρίς να έχουν ίσες ευκαιρίες. Βέβαια, τον τελευταίο λόγο, όπως και στην περίπτωση του τζούντο, έχει η Νομική Υπηρεσία, στην οποία παραδόθηκαν και τα δυο πορίσματα από την περασμένη Πέμπτη. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αυτός που θα αποφασίσει κατά πόσον δικαιολογείται ποινική έρευνα από την Αστυνομία.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως σχολιάζεται από κύκλους που πρόσκεινται στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, τα –μέχρι τώρα– δυο πορίσματα για την ΣΚΟΚ, που παραδόθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, αποτελούν προπομπό για την τρίτη μεγάλη έρευνα που γίνεται για το άθλημα και η οποία αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι αναμένεται να εγερθούν πολύ σοβαρά ζητήματα για το άθλημα, για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Δεν εξετάστηκε θέμα χειραγώγησης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος

Καταλήγει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας για το τροποποιητικό νομοσχέδιο

Οι ερευνώντες λειτουργοί, Στέφανος Σκορδής και Ορέστης Νικήτα, στο πόρισμά τους για τους περιβόητους 16 κόκκινους φακέλους, δεν φαίνεται να κατέληξαν πως προκύπτει έκδηλη παρανομία σε βάρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, η ΚΟΠ όταν παρέλαβε τους εν λόγω φακέλους τους είχε διαβιβάσει στην Αστυνομία για διερεύνηση και κατά συνέπεια δεν απέκρυψε το γεγονός. Βέβαια, η Επιτροπή Δεοντολογίας σημείωνε σε σχετική της ανακοίνωση ότι ενδεχομένως να έγιναν παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υποχρέωση παροχής πληροφοριών, ενώ πιθανόν να υπήρξε και παραβίαση εχεμύθειας (βλ. νομοθεσία του 2017).

Υπενθυμίζεται ότι το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρης Σαββίδης, είχε αποκαλύψει (25/5/2023) την ύπαρξη 16 παιχνιδιών ύποπτων για χειραγώγηση, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε αποκρύψει η Ομοσπονδία, παρ’ όλο που είχε λάβει ενημέρωση από την UEFA. Είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για 11 αγώνες της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου. Οι αναμετρήσεις διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου του 2019 και του καλοκαιριού του 2020, σε χρονικό διάστημα ενάμιση έτους. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαββίδη, όταν είχε συναντηθεί με τον κ. Κούμα στις 6 Οκτωβρίου του 2020, ο τελευταίος δήλωνε ενώπιόν του ότι είναι στην ευχάριστη θέση να πει πως δεν υπήρχε κανένας κόκκινος φάκελος τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης είχε αφήσει σαφείς αιχμές για ενδεχόμενη χειραγώγηση πρωταθλήματος, αναφέροντας πως σύμφωνα με το καταστατικό της ΚΟΠ, όταν μια ομάδα περιλαμβάνεται για δεύτερη φορά σε κόκκινο φάκελο της αφαιρούνται βαθμοί, ενώ στην τρίτη φορά υποβιβάζεται.

Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδια πηγή από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, αναφέροντας πως η ουσία των όσων είχε καταγγείλει ο Σαββίδης ήταν η ενδεχόμενη χειραγώγηση πρωταθλήματος, καθώς οι ομάδες που ενέχονταν στους κόκκινους φακέλους δεν αντιμετώπισαν επιπτώσεις στη βάση του καταστατικού της ΚΟΠ. Μας υποδείχθηκε ότι ο Νόμος περί Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων, δεν δίνει το δικαίωμα για διερεύνηση χειραγώγησης διοργάνωσης, αλλά μόνο για χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος. Όπως μας αναφέρθηκε, το θέμα θα ρυθμιστεί με το τροποποιητικό νομοσχέδιο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Όπως πληροφορούμαστε, τα στελέχη της Επιτροπής σήμερα θα έχουν έκτακτη συνεδρίαση για να καταλήξουν στο τελικό κείμενο του σχετικού νομοθετήματος προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τους επίμαχους κόκκινους φακέλους, η ΚΟΠ όπως προκύπτει φαίνεται να προώθησε τους 12 από τους 16 (τα τέσσερα παιχνίδια ήταν φιλικά) στην Αστυνομία. Από την ποινική έρευνα δεν προέκυψε κάτι. Οι 16 αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα είναι οι ακόλουθοι: Ερμής – ΑΕΛ, Ένωση – Ερμής, Ερμής – Πάφος, Ερμής – Διγενής Μόρφου, Καρμιώτισσα – Διγενής Ορόκλινης, ΘΟΪ Λακατάμιας – Καρμιώτισσα, Καρμιώτισσα – Εθνικός Άχνας, Εθνικός Άχνας – Καρμιώτισσα, ΑΕΖ – Καρμιώτισσα, Άρης – Καρμιώτισσα,  ΑΕΚ – Καρμιώτισσα, Άρης – Καρμιώτισσα, Καρμιώτισσα – ΑΕΛ, Καρμιώτισσα – Απόλλωνας, Ερμής – Ολυμπιακός, Καρμιώτισσα – ΑΕΛ.

Η αξιοποίηση των ευρημάτων

Τα ευρήματα των –διορισμένων από την Επιτροπή Δεοντολογίας– ερευνώντων λειτουργών ίσως και να μην στοιχειοθετηθούν από την Αστυνομία. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται είναι ότι πλέον υπάρχει μια αρμόδια Αρχή που διερευνά καταγγελίες και εντοπίζει κακές πρακτικές στον αθλητισμό της Κύπρου. Αν η Πολιτεία, μέσω του υπουργείου Παιδείας και του ΚΟΑ, μετατρέψει σε «όπλο» τα όσα επισημαίνονται στα πορίσματα, τότε ο κυπριακός αθλητισμός θα αρχίσει να εξυγιαίνεται, ενώ οι –κακά τα ψέματα– ξεχασμένες αρχές του Ολυμπισμού θα… επανεμφανιστούν στον χώρο. Η Πολιτεία έχει τη δύναμη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην ΚΟΕ, μετά τις καταγγελίες περί κακών πρακτικών από αθλητικούς της παράγοντες.