Η διαδικασία συντήρησης σημαντικών μνημείων, τόσο στις ελεύθερες όσον και στις κατεχόμενες περιοχές έχει ήδη δρομολογηθεί και όπως ανέφερε στον «Φ» ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  κ. Σώτος Κτωρής, σε αυτά περιλαμβάνονται η Παναγία της Κανακαριάς, η Β’ Φάση Μοναστηριού Αποστόλου Αντρέα, η Παναγία της Χρυσοπολίτισσας στην Κερύνεια, η εκκλησία της Παναγίας της Λύσης, τα τζαμιά στην Τούζλα, στην Αυδήμου, στα Αλέκτωρα και στο Κοιλάνι καθώς και ο προμαχώνας Ντιαμέντε στα ενετικά τείχη της Αμμοχώστου.

Όπως εξήγησε ο κ. Κτωρής, οι σχετικές μελέτες, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε ευρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης και σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι προτεινόμενες εργασίες συντήρησης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κτωρής ανέφερε, πως την τρέχουσα χρονιά ολοκληρώθηκαν διασωστικές επεμβάσεις ή/και εργασίες συντηρήσεις σε 30 μνημεία, ενώ την παρούσα περίοδο ευρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης σε ακόμη 11 μνημεία ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα τζαμιά στα Λεύκαρα και στην Τέρα, οι εκκλησίες του Αγίου Σέργιου και Βάκχου στη Νέτα, οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στο Φλαμούδι και τα Λιμνιά, η εκκλησία στον Άγιο Ηλία Αμμοχώστου, ο ενετικός μύλος στη Λεύκα, το οθωμανικό υδραγωγείο στην Αφάνεια καθώς και μέρος των ενετικών τειχών Λευκωσίας.

Για την επικρατούσα κατάσταση αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές ο κ. Κτωρής σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Σημειώνεται, ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συντήρηση του προμαχώνα Άρσεναλ μέρος των ενετικών τειχών της πόλης της Αμμοχώστου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκε από την UNDP. 

Με την ευκαιρία της παράδοσης του έργου, ο κ. Κτωρής είχε αναφέρει, πως η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ευθύνη έναντι της ιστορίας και των μελλοντικών γενιών να εργαστεί για τη διάσωση κάθε μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και να διασώσει τα μνημεία όλων των Κοινοτήτων.

Παράλληλα παρατήρησε, πως κάθε μνημείο που διασώζεται συμβάλλει στην βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών και σε τελική ανάλυση ενισχύει την προσπάθεια για συμφιλίωση, την προοπτική μιας ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου.

Από το 2008 συντηρήθηκαν 140 μνημεία

Σημειώνεται, πως από την ημέρα  λειτουργίας της Τεχνικής Επιτροπής έχουν συντηρηθεί σχεδόν 140 μνημεία σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού και σε αυτά περιλαμβάνονται ορθόδοξες εκκλησίες, μουσουλμανικά τζαμιά, μαρωνίτικες εκκλησίες, ενετικά υδραγωγεία, οθωμανικά λουτρά, αρχαιολογικοί χώροι και μεσαιωνικά μνημεία.

Ανάμεσα στα μνημεία που έχει αποκαταστήσει η Επιτροπή, περιλαμβάνονται η Μονή Αποστόλου Ανδρέα (φάση Α΄), ο Πύργος του Οθέλου και τα τείχη της Αμμοχώστου, τα οποία κτίστηκαν τον 12ο αιώνα.

Η Τεχνική Επιτροπή ιδρύθηκε το 2008 από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την συντήρηση μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η χρηματοδότηση για τα έργα που εκτελούνται προέρχεται κυρίως από την ΕΕ καθώς και από άλλους δωρητές, περιλαμβανομένης της Εκκλησίας της Κύπρου, τη Διοίκηση του EVKAF, την USAID, την Αγία Έδρα, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και άλλους. Εξάλλου, η UNDP παρέχει τεχνική βοήθεια και επιβλέπει την υλοποίηση των έργων.