Οι προσωπικοί γιατροί βρίσκονται υπό συνεχή εκπαίδευση.

Η σύνδεση της αποζημίωσης τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με τις μονάδες ιατρικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν κάθε χρόνο άρχισε να αποδίδει και ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση στην προσέλευση τους σε επίσημα ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικές ιατρικές ημερίδες και εργαστήρια ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι προσωπικοί γιατροί επιλέγουν να συζητήσουν με ομάδες συναδέλφων τους τα δύσκολα ή περίπλοκα ή παράξενα περιστατικά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν, προκειμένου να καταγράφουν τα δεδομένα και από τους υπόλοιπους και να γίνει ανταλλαγή απόψεων.

Η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση είναι ένα από τα ποιοτικά κριτήρια που έθεσε σε εφαρμογή ο ΟΑΥ και συνδέονται με το ύψος της αμοιβής του κάθε γιατρού. Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ δεν αμείβονται μόνο με κατά κεφαλή εισόδημα (δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους) αλλά μέρος της αποζημίωσης τους, υπολογίζεται στη βάση κριτήριων. Όσα περισσότερα από τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί πληρούν, τόσο πιο ψηλή είναι και η αμοιβή τους.

«Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι οι συνάδελφοι προσωπικοί γιατροί έχουν ανταποκριθεί και παρατηρούμε αύξηση στην προσέλευση στα διάφορα επίσημα ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια κλπ», ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Φ» η αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας οικογενειακών γιατρών Μαρία Αβρααμίδου και εξήγησε: «Τα επίσημα συνέδρια ή ημερίδες ή εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία περνούν από τις διαδικασίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δίνουν στους γιατρούς που τα παρακολουθούν μονάδες (μόρια). Σε άλλες χώρες αυτές οι μονάδες λαμβάνονται υπόψη ακόμα και για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των γιατρών.

 Στην Κύπρο, ήρθε ο ΟΑΥ και ενέταξε την μοριοδότηση μέσω της εκπαίδευσης στον τρόπο αποζημίωσης των γιατρών, ως ένα από τα ποιοτικά κριτήρια, και ήδη βλέπουμε θετικά αποτελέσματα διότι οι γιατροί μας έχουν ανταποκριθεί».

Δεύτερο ποιοτικό κριτήριο, είπε η κ. Αβρααμίδου, «αφορά την παρουσίαση από ένα γιατρό, σε ομάδα συναδέλφων, κάποιου περιστατικού το οποίο διαχειρίστηκε και θεωρεί ως αξιοσημείωτο για να ενημερώσει σχετικά και τους υπόλοιπους γιατρούς. Ήδη αρκετοί γιατροί μας επιλέγουν αυτό το κριτήριο. Έχουν συστήσει μεταξύ τους ομάδες και άρχισε η παρουσίαση τέτοιων περιστατικών. Γίνεται συζήτηση μεταξύ των γιατρών για τα δεδομένα του περιστατικού κλπ και αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για όλους μας διότι ενημερωνόμαστε και ανταλλάζουμε, σε επιστημονικό επίπεδο, απόψεις».

«Τα μηνύματα που φθάνουν σε εμάς ως εταιρεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά διότι, αν και αρχικά είχαμε κάποιες αντιδράσεις από συναδέλφους για αυτά τα δύο κριτήρια, εντέλει και μετά την εφαρμογή τους, βλέπουμε ότι οι γιατροί μας άρχισαν να επιδιώκουν την συνεχή εκπαίδευση αλλά και την ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό».

Πέραν των δύο αυτών ποιοτικών κριτηρίων ο ΟΑΥ, πρόσφατα έθεσε σε εφαρμογή άλλα δύο κριτήρια τα οποία αφορούν, την καταγραφή του εξοπλισμού που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους αλλά και την καταγραφή των φαρμάκων πρώτης ανάγκης που διαθέτουν.

«Έπεται η εφαρμογή και άλλων ποιοτικών κριτηρίων τα οποία θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν και εμάς τους γιατρούς στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε εντός του ΓεΣΥ», κατέληξε η κ. Αβρααμίδου.