Με την καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων του 2025 θα επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν σήμερα με τον μεγάλο αριθμό τεμαχίων που αφορούν σε σημαντική έκταση γης, τόσο κρατικής/χαλίτικης, όσο και τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, τα οποία καλλιεργούνται από πρόσωπα που δεν κατέχουν σχετική συμφωνία μίσθωσης και εξακολουθούν να επιδοτούνται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

Μιλώντας στον «Φ», ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι μετά από 49 χρόνια ανοχής από το κράτος της χρήσης κρατικής/ τουρκοκυπριακής γης κατά παράνομο τρόπο, αποφάσισε να βάλει οριστικά τέλος από το 2025. Σημειώνεται, ότι μετά την 1/9/2024, για να υποβληθεί αίτηση επιδότησης στον ΚΟΑΠ, θα πρέπει να προσκομίζεται ως προαπαιτούμενο η Άδεια Χρήσης/Σύμβαση Μίσθωσης για την κρατική γη και για την τουρκοκυπριακή γη, ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης. Εναλλακτικά, μόνο για την κρατική γη, θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση ότι έχει κατατεθεί αίτηση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τη διάθεση της γης. Ο δε ΚΟΑΠ θα αναλάβει να μεριμνήσει για την έγκαιρη ενημέρωση των αιτητών εκταρικής επιδότησης ώστε να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες αιτήσεων.

Η τελευταία παράταση δόθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 11/10/2023 σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η παραχώρηση διορίας στους αιτητές οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στον ΚΟΑΠ για επιδότηση καλλιεργήσιμης κρατικής γης και δεν υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτηση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να το πράξουν μέχρι την 1/9/2024 καταβάλλοντας τα νενομισμένα τέλη, προκειμένου να ανοιχθεί φάκελος εκμίσθωσης/ παραχώρησης Άδειας Χρήσης για την κρατική γη, ώστε να θεωρείται ότι τους έχει παραχωρηθεί προσωρινή Άδεια Χρήσης, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι την εξέταση των αιτήσεων τους και τη λήψη οριστικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάση προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την τελευταία πενταετία, το χρονικό περιθώριο της προσωρινής άδειας χρήσης που παραχωρήθηκε στους αιτητές που καλλιεργούν κρατική – τ/κ γη χωρίς συμφωνία μίσθωσης, καλύπτει ουσιαστικά την καταβολή επιδότησης από τον ΚΟΑΠ μέχρι και τις 31/3/2020.

Ωστόσο, για την καταβολή επιδότησης που αφορά στα έτη 2021 και 2022, δεν λήφθηκε οποιαδήποτε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στις 22/2/2023 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει παράταση της προσωρινής άδειας χρήσης που έληξε στις 31/3/2020 (!), σε όλους τους χρήστες τουρκοκυπριακής γης για γεωργικούς σκοπούς, μέχρι την 1/9/2024, περίοδος που κρίνεται ικανοποιητική για την αναθεώρηση και συνολική διευθέτηση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και για την ενημέρωση των επηρεαζόμενων, με τους συνήθεις όρους που περιλαμβάνονται σε άδειες χρήσης τουρκοκυπριακής γης για γεωργικούς σκοπούς.

Η νυν κυβέρνηση διαπιστώνοντας το κενό που υπάρχει στην εξασφάλιση αδειών χρήσης κρατικής γης, με απόφασή της ημερ. 11/10/2023 επιδιώκει όπως οι αιτητές οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στον ΚΟΑΠ για επιδότηση καλλιεργήσιμης κρατικής γης και δεν υπέβαλαν ταυτόχρονα αίτηση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, λάβουν διορία μέχρι την 1/9/2024 να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καταβάλλοντας τα νενομισμένα τέλη, προκειμένου να ανοιχθεί φάκελος εκμίσθωσης/ παραχώρησης Άδειας Χρήσης, ο οποίος θα εξεταστεί στη συνέχεια με την νενομισμένη διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, να μην θεωρείται ότι υπέβαλαν αίτηση, για σκοπούς επιδότησης στον ΚΟΑΠ.

Σημειώνεται ότι στις 28/3/2018, οπόταν λήφθηκε η πρώτη απόφαση για εξασφάλιση αδειών χρήσης κρατικής/τουρκοκυπριακής γης, γίνεται αναφορά ότι με βάση σχετική προκαταρκτική έρευνα που έγινε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τον ΚΟΑΠ σε σχέση με την κρατική γη, διαπιστώθηκε ότι περίπου 3.150 καλλιεργητές επιδοτούνται από τον ΚΟΑΠ για περίπου 11.300 καλλιέργειες, για τις οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια χρήσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι χθες οι αγρότες που βρέθηκαν με τα τρακτέρ στο Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Τρίτη συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών και έλαβαν τις διαβεβαιώσεις που έδωσε και δημόσια την περασμένη Τρίτη ο αρμόδιος Επίτροπος, δηλαδή για έγκαιρη καταβολή των χορηγιών εντός Δεκεμβρίου.

Σε σχέση με το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», ότι αγρότες λαμβάνουν εκταρική επιδότηση για τεμάχια που ανήκουν σε τρίτους, ιδιωτικά, χαλίτικα και τουρκοκυπριακά και μη καταβολή του νόμιμου τέλους προς την Κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς ανέφερε ότι ο αγρότης δεν ευθύνεται και εδώ και πολλά χρόνια έχει υποβάλει αιτήσεις για τα κρατικά, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια και ζήτησε να διευθετηθεί το όλο θέμα με απλές διαδικασίες και αυτόματη αποκοπή από τον ΚΟΑΠ του συμφωνηθέντος ενοικίου. Σημείωσε επίσης ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα πρέπει να επιτρέπει στον πρόσφυγα την υπεκμίσθωση γιατί οι πρόσφυγες που έχουν πλέον γεράσει, υπενοικιάζουν το κτήμα τους επειδή δεν μπορούν να το καλλιεργήσουν.

Επιδότηση €63.000 σε καλλιεργητή τ/κ γης

€7,6 εκατ. για χρήση κρατικής γης σε 12.955 αιτητές

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για εκταρική επιδότηση για τεμάχια κρατικής/ χαλίτικης γης και τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που καλλιεργούνται από πρόσωπα χωρίς συμφωνία μίσθωσης δυνατόν να έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων, τόσο της εθνικής, όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο ΚΟΑΠ ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το έτος 2022 έλαβαν επιδότηση για το Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) και την πράσινη ενίσχυση συνολικά 6.885 αιτητές (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για 27.598 τεμάχια κρατικής/ χαλίτικης γης συνολικής έκτασης 59.541 δεκαριών και 6.070 αιτητές (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για 67.063 τεμάχια τ/κ γης και συνολική έκταση 166.938 δεκαριών. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε σε αιτητές για επιδότηση ΚΕΣΕ και πράσινη ενίσχυση για χρήση κρατικής και τ/κ γης, αφορά σε 12.955 αιτήσεις και ανέρχεται περίπου στα €7,6 εκατ. για συνολική έκταση γης 226.479 δεκάρια.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης από την ΕΕ, επί του εθνικού ανωτάτου ορίου για το έτος 2022 για ΚΕΣΕ και πράσινη ενίσχυση, ανέρχεται σε €43,3 εκατ. Κατά το 2022 οι αιτητές κρατικής και τ/κ γης έλαβαν, για τα τεμάχια γης που καλλιεργούν, συνολικό ποσό ύψους €7,6 εκατ. (€5,1 εκατ. για ΚΕΣΕ και €2,5 εκατ. για πράσινη ενίσχυση). Το εν λόγω ποσό, το οποίο καταβλήθηκε από τον Οργανισμό στους αιτητές ΚΕΣΕ και πράσινης ενίσχυσης, χωρίς να προηγηθεί οποιοσδήποτε έλεγχος νομιμότητας κατοχής, αφαιρέθηκε ουσιαστικά από το συνολικό ποσό των €43,3 εκατ. που θα λάμβαναν όλοι οι αιτητές. Από το πιο πάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι, οι αιτητές που έχουν νόμιμη κατοχή έλαβαν, για το έτος, μικρότερο ποσό επιδότησης ανά δεκάριο, γεγονός που καταδεικνύει επιπρόσθετα, θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών του κράτους.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε 30 συγκεκριμένες περιπτώσεις αιτητών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις κρατικής – τ/κ γης (πέραν των 300 δεκαρίων) και λαμβάνουν ετήσια σημαντικά ποσά επιδοτήσεων, που ανέρχονται μέχρι και τα €62.830. Οι 30 αιτητές έλαβαν συνολικό ποσό επιδότησης ύψους €711.724.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία η συγκέντρωση μεγάλων εκτάσεων κρατικής και τ/κ γης σε συγκεκριμένα άτομα και μάλιστα χωρίς, ενδεχομένως, τη σύναψη σχετικών συμφωνιών μίσθωσης, είναι παράτυπη, αντίθετη με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και δημιουργεί δυσμενή διάκριση μεταξύ των πολιτών του κράτους.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πιο πάνω θέμα, θα κληθεί ο Οργανισμός να αιτιολογήσει τις πιο πάνω επιδοτήσεις και ενδεχομένως να καταβάλει σημαντικά πρόστιμα για τον τρόπο που αυτές γίνονταν.