Για μεγάλη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα λίγο μετά τις 17:00 και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωβουλή, Συμβούλιο της ΕΕ και Κομισιόν) για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αμφιλεγόμενο κανονισμό, που προνοεί παρακολούθηση δημοσιογράφων υπό προϋποθέσεις.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σαμπίν Βερχέγεν ανέφερε πως το αποτέλεσμα της τριμερούς διαπραγμάτευσης «είναι πραγματικά αποδεκτό», συμπληρώνοντας πως «πετύχαμε έναν καλό συμβιβασμό». Μίλησε για «Χριστουγεννιάτικο δώρο» και έδωσε τον λόγο στη συνάδελφό της από την Ρουμανία, Ραμόνα Στρουγκάριου. Η τελευταία αναφέρθηκε σε «ιστορική νίκη» και πρόσθεσε πως υπάρχει «περιθώριο για βελτίωση», αν και πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση. «Απλώς να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εθνική ασφάλεια» είπε μιλώντας για το επίμαχο άρθρο του κανονισμού .

Πάντως, με τη δημοσιοποίηση και την ανάλυση του τελικού κειμένου αναμένεται να διαφανεί ακριβώς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Μέχρι και πριν από τον σημερινό τρίλογο παρέμεναν ανοιχτά κάποια ζητήματα. Το πιο καυτό αφορούσε την προσθήκη στο άρθρο 4 μετά από εισήγηση της Γαλλίας (Ιούνιος), προκειμένου να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι όταν υπηρεσίες πληροφοριών κρατών-μελών κρίνουν πως τίθενται θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η εν λόγω εισήγηση, όπως σχολιάζεται από το δημοσιογραφικό κόσμο, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Προφανώς, η απαλοιφή αυτής της πρόνοιας έκανε την Στρουγκάριου να μιλήσει για ιστορική νίκη. Το άλλο καυτό ζήτημα που αναμενόταν να ξεκαθαριστεί έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές δικλίδες για προστασία των τρίτων προσώπων σε περίπτωση υποκλοπής συνομιλιών δημοσιογράφων. Ανοικτό ήταν και το θέμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών μετά την παρακολούθησή τους.