Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η πολυσέλιδη μελέτη βιωσιμότητας και στρατηγικού πλάνου, που ετοιμάζει το ΤΕΠΑΚ για τη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Λάρνακα. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 η μελέτη, την οποία ζήτησε τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υποβληθεί ενώπιον του, όπως ανακοίνωσε, ο δήμαρχος Λάρνακας, υποδεικνύοντας πως μετά την κατάθεσή της «σύσσωμη η πόλη θα “γονατίσει” στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να υλοποιήσει την ξεκάθαρη δέσμευση που έδωσε».

Η μελέτη της Επιτροπής Στρατηγικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, είναι πολύ κοντά στην πρόταση της Λάρνακας, η οποία κατατέθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη τον περασμένο Μάιο από την Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης. «Το ΤΕΠΑΚ αντικρίζει πολύ θετικά την πρόταση, ετοιμάζει πολυσέλιδη μελέτη και παράλληλα διενεργεί εκστρατεία συλλογής υπογραφών στήριξης της Σχολής από φορείς της Λάρνακας, οργανώσεις που ασχολούνται με τη θάλασσα και όχι μόνο», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας προσθέτοντας πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από τον Δήμο, το ΤΕΠΑΚ και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI).

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λάρνακας πρότεινε ως ιδανικό χώρο για ανέγερση της Σχολής τουρκοκυπριακό τεμάχιο στην περιοχή Μακένζι, που του έχει παραχωρηθεί και βρίσκεται πλησίον του χώρου όπου θ’ ανεγείρει τα νέα κτήριά του το CMMI, το οποίο θ’ αναλάβει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, το προκαταρκτικό κόστος που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό έχει εκτιμηθεί στα €16 εκατ. και έχει κατανεμηθεί σε ορίζοντα τεσσάρων χρόνων. Ακολούθως υπολογίστηκε πως θα απαιτούνται €4 εκατ. τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα.

Σε πρώτη φάση το μέγεθος των απαιτούμενων εγκαταστάσεων της Σχολής, εκτιμήθηκε σε 3.500 τ.μ. εσωτερικού χώρου, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αμφιθέατρα, αίθουσες συνεδρίων και συσκέψεων, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία για το διδακτικό προσωπικό και τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς/ διδακτορικούς φοιτητές, εργαστήρια για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας και προηγμένες υποδομές ΙΤ, Virtual Libraries, Virtual Reality και Augmented Reality. Η επιθυμία της Λάρνακας είναι η πανεπιστημιακή σχολή να λειτουργήσει μέχρι το 2027.