Τη σταδιακή επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε εφτά φάσεις, ξεκινώντας από την ερχόμενη σχολική χρονιά για να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2031-2032. Θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με βάση την απόφαση, από την ερχόμενη σχολική χρονιά στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση εντάσσονται παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών και 6 μηνών από την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Σε κάθε επόμενη χρονιά – φάση η ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης στην προδημοτική θα μειώνεται κατά ένα μήνα. Δηλαδή το 2025-2026 το παιδί πρέπει να είναι 4 ετών και 5 μηνών από την 1η Σεπτέμβρη 2025, τη σχολική χρονιά 2026-2027 να είναι 4 ετών και 4 μηνών κ.ο.κ., εκτός απο τη σχολική χρονιά 2027-2028 κατά την οποία δεν θα υπάρξει μείωση.

Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στην μεγάλη παιδαγωγική αξία που έχει η εν λόγω απόφαση, αφού όπως εξήγησε όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία διετούς φοίτησης δωρεάν στην προσχολική εκπαίδευση.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο κοινωνικό όφελος του έργου, καθώς ελευθερώνεται η οικογένεια, με τον πατέρα και τη μητέρα να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης στην προδημοτική είναι τα 4 έτη και 8 μήνες.

“Aπό την ερχόμενη σχολική χρονιά θα δεχόμαστε παιδιά στα δημόσια και τα κοινοτικά νηπιαγωγεία από τεσσάρων χρονών και έξι μηνών και σιγά-σιγά, σταδιακά θα φτάσουμε στα τέσσερα έτη”, είπε.

Η πρόταση θα υποβληθεί στη Βουλή μετά από την αναγκαία διαβούλευση, για συζήτηση και ψήφιση.

“Ξεχωριστά, από το 2025 συνεχίζεται και επεκτείνεται ηλικιακά η επιχορήγηση της φοίτησης παιδιών που επιλέγουν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Συνεπώς, παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και θεωρούμε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζουμε και απαντούμε στις ανησυχίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια”.

Τονίζω ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο, διότι η ισχύς του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι δύο ακόμα χρόνια, μέχρι το 2026, και έχουμε καταφέρει, μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση, να μη χάσουμε ούτε και ένα σεντ από τα κονδύλια και ταυτόχρονα να δοθεί σημασία και στις υποδομές. Δηλαδή, κάποια από αυτά τα κονδύλια να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για επεκτάσεις και βελτιώσεις νηπιαγωγείων», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας.