Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τον «άγνωστο Χ» αγνοούμενο, του οποίου οστά βρέθηκαν μαζί με τα οστά 70 αγνοουμένων Ασιωτών και δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, όχι μόνο ανάμεσα στους Ασσιώτες αλλά και ανάμεσα στο σύνολο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Αξίζει να σημειωθεί, πως εκκρεμεί η ταυτοποίηση ακόμα ενός προφίλ DNA που, επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι πιο πάνω σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό σημείωμα το οποίο κατέθεσε, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων, ο κοινοτάρχης Άσσιας, Γεώργιος Ιωάννου, εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας. Η ταυτοποίηση δεν κατέστη δυνατή, παρ’ όλον ότι πέρασαν περίπου 13 χρόνια από τον εντοπισμό των οστών και παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τη ΔΕΑ. Το ερώτημα, πώς βρέθηκε ένα άγνωστο λείψανο σε έναν ομαδικό τάφο το οποίο φαίνεται να είναι άσχετο με τους υπόλοιπους αγνοούμενους που δολοφονήθηκαν και πετάχτηκαν στα πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι στην κατεχόμενη Αφάνεια, παραμένει. Οι συγγενείς των Ασσιωτών, οι οποίοι είχαν εγείρει ξανά το θέμα, το διατηρούν στο προσκήνιο πιέζοντας με σκοπό να ταυτοποιηθεί το σύνολο των οστών που έχουν ανασυρθεί από τα πηγάδια, όπου πετάχτηκαν.

Στο κεφάλαιο του υπομνήματος υπό τον τίτλο «Εξελίξεις αναφορικά με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων της Άσσιας», αναφέρονται και τα ακόλουθα:

«Σε σχέση με τη μαζική δολοφονία τουλάχιστον 70 αμάχων πολιτών και τους δύο ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι, σας παραθέτουμε τα πιο κάτω σε σχέση με την διερεύνηση και ταυτοποίηση της εν λόγω ομάδας:

Άγνωστα προφίλ DΝΑ και εντοπισμός αγνώστου ταυτότητας αγνοουμένου τον περασμένο Απρίλιο 2022 ανάμεσα στα οστά που έχουν εντοπιστεί στο Ορνίθι. Είχαμε πληροφορηθεί αρμοδίως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 08/04/2022 στο γραφείο του Επιτρόπου Ανθρωπιστικών θεμάτων, Φώτη Φωτίου, στην παρουσία του Λεωνίδα Παντελίδη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, για τον εντοπισμό αγνώστου προφίλ αγνοουμένου ανάμεσα στα οστά που βρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι. Στις 11/04/2023 κατά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον κ. Λεωνίδα Παντελίδη, μας πληροφόρησε ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ταυτοποίηση του εν λόγω προφίλ με κάποιο άτομο από τη γνωστή ομάδα που συνελήφθησαν στην Άσσια στις 21/08/1974 αλλά ούτε και με κάποιο άλλο αγνοούμενο του 1974. Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2010, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εκταφές στο Ορνίθι. Επίσης, εκκρεμεί η ταυτοποίηση ακόμα ενός προφίλ DNA από τότε που παραμένει αδιευκρίνιστο».

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται, πως μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2023 η Επιτροπή των Ασσιωτών δεν έχει πληροφορηθεί για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη γύρω από το θέμα. Χθες, ρωτήσαμε σχετικά το μέλος της Επιτροπής των Ασσιωτών, Γιάννο Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε στον «Φ», πως ουδέν νεότερο προέκυψε για τα άγνωστα προφίλ.

Στο σημείωμα των συγγενών αναφέρεται, εξάλλου, πως μετά την ανεύρεση αγνώστου προφίλ αγνοουμένου (ανάμεσα στα οστά) αποφασίστηκε από τη ΔΕΑ η σταδιακή αποστολή πρόσθετων οστών που βρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA. Προστίθεται ότι ο κ. Παντελίδης κατά την τελευταία συνάντηση του με τους συγγενείς, τους ενημέρωσε πως μέχρι τότε είχαν σταλεί συνολικά 1.030 οστά σε τρεις ξεχωριστές αποστολές. Αυτά αποτελούσαν μέρος των συνολικά 2.040 οστών που έχουν επιλεγεί για να εξεταστούν.

Σύμφωνα πάντα με το σημείωμα, ο κ. Παντελίδης πληροφόρησε τους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων της Άσσιας ότι δεν έχουν εντοπιστεί άλλα άγνωστα προφίλ DNA ανάμεσα στα ήδη εξετασθέντα οστά. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Ως προς το τι συνέβη με τους αγνοούμενους της Άσσιας, σχετικές είναι οι προηγούμενες αναφορές του εκπροσώπου της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, Γιάννου Δημητρίου. Ομάδα 70 αμάχων, που συνελήφθησαν στην Άσσια στις 21 Αυγούστου 1974, μεταφέρθηκε αρχικά στο Γκαράζ Παυλίδη. Ακολούθως, αυτή η ομάδα εκτελέστηκε στο Ορνίθι και οι δολοφονηθέντες ρίχθηκαν σε δύο πηγάδια, με την εκταφή τους να γίνεται μεταξύ 2008 και 2009 και στις αρχές του 2010 να ολοκληρώνεται. Αφού ολοκληρώθηκε η ανάλυση των οστών ήταν εμφανές ότι είχαν μετακινηθεί οργανωμένα οι δύο τάφοι. Αυτό διαπιστώθηκε από τα ευρήματα και συγκεκριμένα την παραβίαση των δύο πηγαδιών. Τότε (μετά την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους των οστών) βρέθηκε μικρός αριθμός σκελετών, που ήταν μέσα σε λαγούμια, και τα υπόλοιπα ήταν τεμάχια ή και μικρά ή θρύψαλα. Με βάση τα ευρήματα ταυτοποιήθηκαν 68 άτομα από την ομάδα των 70 που εκτελέστηκαν.