Έτοιμα το Σαββατοκύριακο θα είναι τα μέτρα που θα στοχεύουν στην πάταξη του εγκλήματος και της βίας στα γήπεδα ώστε να έχουν άμεση εφαρμογή. Παράλληλα, οι έρευνες των Αρχών για τα τρία πρόσφατα εγκλήματα σε Λευκωσία και Πάφο, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα παρόλο που υπάρχουν κατευθύνσεις για τα κίνητρα.

Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει ειδική ομάδα στο Αρχηγείο Αστυνομίας υπό τον υπαρχηγό και την εποπτεία του Αρχηγού, θα περιλαμβάνουν πεζές περιπολίες στις πόλεις, εντατικοποίηση της ανεξάρτητης υπηρεσίας πληροφοριών, στον έλεγχο και παρακολούθηση των εγκληματικών στοιχείων κ.ά. Όσον αφορά τη βία στα γήπεδα, τα μέτρα θ’ αφορούν στον πιο ενδελεχή έλεγχο στις εισόδους, την εποπτεία των συνδέσμων φιλάθλων κ.ά.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, θέλουν τα μέτρα να φέρουν αποτέλεσμα ώστε ο πολίτης να νοιώσει ασφάλεια, γι’ αυτό και εκεί που διαπιστώνονται αποτυχίες θα υπάρχουν αλλαγές. Σε προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίστηκε ότι όποιος δεν καταφέρνει να συλλέγει πληροφορίες για το έγκλημα θα αντικαθίστανται άμεσα.

Χθες ο κ. Χαρτσιώτης σε δηλώσεις του από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι στις επόμενες 3-4 ημέρες θα έχει την έκθεση της Αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα μέτρα και τον βαθμό άμεσης υλοποίησής τους, αφού ο στόχος μας είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων». Ερωτηθείς για τις κατευθύνσεις προς τις οποίες κινούνται τα μέτρα, είπε ότι είναι «καλύτερα να τα δούμε στην ώρα τους».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο αλλαγών με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Αστυνομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που εμπίπτει στα μέτρα τα οποία θα μελετηθούν και θα επανέλθουν σε μας προκειμένου να τα δώσουμε προς τα έξω. Ερωτηθείς αν θα μεταβεί στην Πάφο κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος, επεσήμανε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας το θέμα του κ. Φαίδωνος και αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες μέρες στο γραφείο του με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Δήμαρχο Πάφου. Απαντώντας σε ερώτημα αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ο κ. Χαρτσιώτης υπέδειξε ότι τα μέτρα που έχουν συζητηθεί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μέτρα για την οπαδική βία. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ενδυναμωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ταυτόχρονα οι σοβαρές εγκληματικές ενέργειες των τελευταίων ημερών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να κάνει λόγο για ξεκάθαρη βούληση να μπει τέλος στο φαινόμενο αυτό, διαμηνύοντας πως «οι πολίτες μας πρέπει και μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς». Δεν αποκλείεται μάλιστα σε κάποιο στάδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη στο Προεδρικό για την εγκληματικότητα, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και παράλληλα να δοθεί ώθηση στις ανακριτικές Αρχές για να επιτελούν καλύτερα το έργο τους.

Στάσιμες οι έρευνες για τα πρόσφατα εγκλήματα

Χωρίς να προκύπτουν σημαντικές εξελίξεις, προχωρούν οι έρευνες για τα τρία πρόσφατα εγκλήματα, τις δύο απόπειρες φόνου στη Λευκωσία και τον εμπρησμό οχήματος δημόσιας κατηγόρου στην Πάφο. Ειδικά για την περίπτωση αυτή προέκυψε πληροφορία που οδήγησε την Αστυνομία να διενεργήσει χθες τα ξημερώματα εφόδους σε τρεις πτέρυγες στις Κεντρικές Φυλακές.

Οι αστυνομικοί αφού τα έκαναν φύλλο και φτερό εντόπισαν ένα κινητό τηλέφωνο σε κελί κατάδικου. Παρόλο που τίποτε δεν έχει λεχθεί επίσημα εντούτοις εξετάζεται κατά πόσον το έγκλημα στην Πάφο σχετίζεται με κατάδικο στις φυλακές.

Όσον αφορά στην απόπειρα φόνου κατά 49χρονου στην Αγλαντζιά οι Αρχές περιορίζονται στον εντοπισμό ανεξάρτητης μαρτυρίας από πρόσωπα που έτυχε να βρίσκονται κοντά στη σκηνή ή από εντοπισμό κλειστών κυκλωμάτων, αφού το θύμα δεν συνεργάζεται προς το παρόν με τους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας. Όπως γράψαμε, ο 49χρονος την επομένη αναχώρησε στο εξωτερικό χωρίς να δώσει κατάθεση και είναι άγνωστο αν θα το πράξει με την επιστροφή του. Οι ανακριτές εξετάζουν κατά πόσον η απόπειρα σχετίζεται με άλλη εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναφορικά με τη ρίψη πυροβολισμών σε βάρος επιχειρηματία, οι ανακρίσεις προχωρούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση χωρίς να προκύψει ως τώρα οτιδήποτε.