Πέτυχε το πείραμα με το ΤΑΕΠ παίδων στο νοσοκομείο Λευκωσίας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αξιολογώντας τα δεδομένα των πρώτων 11 μηνών λειτουργίας του τμήματος, άρχισε να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για να προχωρήσει στη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για την εξυπηρέτηση παιδιών και στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λεμεσού.

Οι αριθμοί που καταγράφηκαν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, το ΤΑΕΠ παίδων εξυπηρέτησε σχεδόν 10.000 περιστατικά και συγκεκριμένα, 9.617 και από την ανάλυση των δεδομένων του νοσοκομείου Λευκωσίας προκύπτει ότι το 10%–12% (ανάλογα με τον κάθε μήνα) των παιδιών που χρήζουν εξυπηρέτησης από το ΤΑΕΠ, παραπέμπονται στη συνέχεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία.

Τα παιδιά που επισκέπτονται το ΤΑΕΠ, ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, Σάββας Σάββα, παρουσιάζουν κυρίως συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, λοιμώξεων του γαστρεντερολογικού (γαστρεντερίτιδες) κ.λπ. ενώ έχουμε και παιδιά που προσέρχονται με κακώσεις (λόγω ατυχημάτων). Μαζί με αυτά προσέρχονται για εξυπηρέτηση και «πιο περίπλοκα περιστατικά τα οποία αφορούν κυρίως παιδιά που πάσχουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις και μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της κατάστασης τους ανά πάσα στιγμή».

Τις καθημερινές, δηλαδή από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, το τμήμα εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30–35 περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 40–45 περιστατικά με την αύξηση στον αριθμό των περιστατικών κατά τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες να αποδίδεται κυρίως στην απουσία των παιδιάτρων (προσωπικών γιατρών παίδων) του ΓεΣΥ.

Μήνες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2023. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο, δηλαδή, άρχισαν να παρουσιάζουν έξαρση οι διάφορες εποχιακές λοιμώξεις. Τον δε μήνα Δεκέμβριο ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν ήταν 1.231 που αντιστοιχεί σε 40 περιστατικά ανά εικοσιτετράωρο.

Αναλυτικά ανά μήνα: Τον Φεβρουάριο του 2023 το ΤΑΕΠ παίδων δέχθηκε 683 περιστατικά, τον Μάρτιο 649 και ο αριθμός των περιστατικών άρχισε να παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία. Τον περασμένο Απρίλιο έφθασε τα 814 περιστατικά, τον Μάιο τα 836 και τον Ιούνιο εξυπηρετήθηκαν 946 περιστατικά. Πτώση καταγράφηκε τον Ιούλιο με 712 περιστατικά και τον Αύγουστο με 806 περιστατικά. Από τον Σεπτέμβριο οι αριθμοί άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν από το ΤΑΕΠ παίδων έφθασε τα 930, τον Οκτώβριο τα 1.020, τον Νοέμβριο τα 990 και τον Δεκέμβριο εξυπηρετήθηκαν 1.231 περιστατικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος, το ΤΑΕΠ παίδων, στελεχώνεται από 7 παιδίατρους, αριθμό νοσηλευτών και άλλους επαγγελματίες και διαθέτει πέντε κλίνες.

«Το ΤΑΕΠ για παιδιά εγκαινιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2023 και λειτουργεί στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Η λειτουργία του ήταν μια πάγια απαίτηση της κοινωνίας και όταν αυτό έγινε εφικτό η προσπάθεια μας χαιρετίστηκε από όλους», είπε ο κ. Σάββα και πρόσθεσε, «είναι γεγονός ότι με τη λειτουργία του ΤΑΕΠ για παιδιά, αποσυμφορήθηκε και το ΤΑΕΠ ενηλίκων και το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά τυγχάνουν πλέον χειρισμού από εξειδικευμένους παιδίατρους και λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Κατά γενική ομολογία και με βάση την επανατροφοδότηση που δεχόμαστε από το κοινό, το τμήμα λειτουργεί κατά εξαίρετο τρόπο και τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε είναι παρά πολλά», κατέληξε ο διευθυντής του τμήματος.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «το σημαντικότερο που πετύχαμε με την λειτουργία του ΤΑΕΠ παίδων είναι η εξειδικευμένη φροντίδα που λαμβάνουν τα παιδιά και το γεγονός ότι προσέρχονται σε ένα ξεχωριστό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο που καλύπτει τις δικές τους ανάγκες χωρίς να αναμειγνύονται με τους ενήλικες». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «αν και δεν είναι μεγάλη, υπάρχει και αποσυμφόρηση του ΤΑΕΠ ενηλίκων το οποίο, βεβαίως, πρέπει να πούμε πως αν και έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ και ιδιωτικό ΤΑΕΠ στη Λευκωσία, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των περιστατικών που εξυπηρετεί ανά εικοσιτετράωρο».

Ο ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε, μετά την καταγραφή των δεδομένων αλλά και την εμπειρία του πρώτου χρόνου λειτουργίας του ΤΑΕΠ παίδων άρχισε να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διαμόρφωση χώρου, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού για να εξυπηρετούνται τα παιδιά που χρειάζονται υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Προς το παρόν δεν κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ξεχωριστών ΤΑΕΠ παίδων στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, πέραν του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού στα επαρχιακά νοσοκομεία, υπάρχει πάντοτε διαθέσιμος παιδίατρος για την κάλυψη των παιδιών και, ταυτόχρονα, λειτουργούν ανεξάρτητα παιδιατρικά τμήματα εντός των νοσηλευτηρίων κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στη Λευκωσία.