Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε ο 47χρονος από τη Συρία, που θεωρείται ύποπτος για ανθρωποκτονία του τρίχρονου κοριτσιού που απεβίωσε τα ξημερώματα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και για διακίνηση των μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν χθες σε άθλια κατάσταση σε βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο η αδελφή του κοριτσιού που απεβίωσε, καθώς και ένα άλλο παιδί, 3 και 5 χρόνων. Σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομεία Αμμοχώστου νοσηλεύονται ακόμη τρία παιδιά, 1 και 5 χρόνων και 1 παιδί στο Νοσοκομείο Λάρνακας, ενώ νοσηλεύονται και τέσσερις ενήλικες με κατάγματα στα πόδια.

Πέραν της ανθρωποκτονίας ο 47χρονος θεωρείται ύποπτος για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και αδικήματα που έχουν σχέση με διακίνηση μεταναστών και παράνομη μεταφορά τους. Όπως αποκάλυψε το philenews ο 47χρονος είχε έρθει ξανά στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια και είχε αιτηθεί πολιτικό άσυλο, ωστόσο ακολούθως μετέβη στον Λίβανο και διερευνάται κατά πόσον εντάχθηκε σε δίκτυο διακινητών που έφερνε μετανάστες στην Κύπρο.

Το μοιραίο ταξίδι ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, με τις εξετάσεις της αστυνομίας να καταδεικνύουν πως η βάρκα ξεκίνησε χωρίς να διαθέτει πυξίδα, GPS και άλλα μέσα πλοήγησης και χωρίς αρκετά καύσιμα. Στα μέσα της διαδρομής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, χάλασε η μηχανή και η βάρκα έμεινε ακυβέρνητη. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι μετανάστες μαζί τους είχαν νερό και όχι φαγητό. Το νερό που είχαν μαζί τους καταδείκνυε πως προέρχονταν από τον Λίβανο και όπως ανέφεραν οι μετανάστες τους δόθηκαν οδηγίες να το πετάξουν στη θάλασσα, όταν είδαν εμπορικό σκάφος να τους προσεγγίζει, που πίστεψαν πως ήταν άκατος της κυπριακής Αστυνομίας.

Σημειώνεται πως οι κυπριακές Αρχές ήταν ενήμερες για την εξαφάνιση του σκάφους από τις 20 Ιανουαρίου. Η πληροφορία διαβιβάστηκε στην Αστυνομία από πρόσωπο που ενημερώθηκε σχετικά από συγγενείς τους που βρίσκονταν στην Κύπρο. Στην περιοχή σύμφωνα με το ΚΣΕΔ διενεργήθηκαν από την πρώτη στιγμής έρευνες, ωστόσο δεν εντοπίστηκε το σκάφος.