Αντιμέτωπος και με αδίκημα ανθρωποκτονίας είναι πλέον ο 47χρονος Σύρος, που συνελήφθη από το ΤΑΕ Αμμοχώστου αφού φέρεται ως ο διακινητής των μεταναστών που βρέθηκαν χθες σε κακή κατάσταση σε βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη ανοικτά της Κύπρου.

Μετά τον θάνατο του τρίχρονου κοριτσιού, που νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο θεωρείται ύποπτος και για ανθρωποκτονία. Σημειώνεται πως στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση η αδελφή του κοριτσιού που απεβίωσε και ακόμη ένα παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews ο 47χρονος είχε έρθει ξανά στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια και είχε αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Ακολούθως πιστεύεται πως έφυγε μέσω κατεχομένων και πως εντάχθηκε σε δίκτυο διακίνησης που έφερνε με βάρκες Σύρους από τον Λίβανο στην Κύπρο. Ο ύποπτος φέρεται ως ο πλοηγός της μικρής ξύλινης βάρκας μήκους οκτώ μέτρων, στην οποία επιβίβασε 61 μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά της ήταν για μονοψήφιο αριθμό ατόμων.

Το μοιραίο ταξίδι ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, με τις εξετάσεις της αστυνομίας να καταδεικνύουν πως η βάρκα ξεκίνησε χωρίς να διαθέτει πυξίδα, GPS και άλλα μέσα πλοήγησης και χωρίς αρκετά καύσιμα. Στα μέσα της διαδρομής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, χάλασε η μηχανή και η βάρκα έμεινε ακυβέρνητη.

Το ταξίδι από τον Λίβανο προς την Κύπρο είναι 20 ώρες. Στόχος των διακινητών ήταν να φτάσει στην Κύπρο η βάρκα και ν’ αναφέρουν πως έφυγε από τις ακτές της Συρίας, μια πρακτική που ακολουθούν προκειμένου να μην γίνει επαναπροώθηση στον Λίβανο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι μετανάστες, μαζί τους είχαν νερό και όχι φαγητό. Το νερό που είχαν μαζί τους είχε επωνυμία που καταδείκνυε πως προερχόταν από τον Λίβανο και όπως είπαν οι μετανάστες τους δόθηκαν οδηγίες να το πετάξουν στη θάλασσα, όταν πριν από μέρες είδαν μια βάρκα να τους προσεγγίζει, που πίστεψαν πως ήταν άκατος της λιμενικής.

Ανακρινόμενος ο 47χρονος φέρεται να υποστήριξε πως μόλις θα αποβίβαζε τους μετανάστες στην Κύπρο, το δίκτυο διακίνησης θα παρέδιδαν το μερίδιο του στη σύζυγό του στον Λίβανο. Πέραν της ανθρωποκτονίας θεωρείται ύποπτος για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και αδικήματα που έχουν σχέση με διακίνηση μεταναστών.

Υπενθυμίζεται πως για τη διάσωση των μεταναστών στήθηκε χθες τα ξημερώματα μεγάλη επιχείρηση από το ΚΣΕΔ, με τα τρία παιδιά και έναν ενήλικο να μεταφέρονται χωρίς τις αισθήσεις τους, λόγω αφυδάτωσης, με ελικόπτερα σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αγίας Νάπας και επτά από αυτούς, ανάμεσά τους και άλλα τρία παιδιά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.