Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας για τη μεταφορά των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε πολύ κακή κατάσταση σε βάρκα που έπλεε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο. Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα και νοσηλευτές που θα παράσχουν τις Πρώτες Βοήθειες και όσοι από τους μετανάστες χρειάζονται νοσηλεία θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ΚΣΕΔ μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στα Νοσοκομείο Αμμοχώστου και Λάρνακας μετανάστες ανάμεσά τους 3 παιδιά. Κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι 3 παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα 3 άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Τα 2 παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου χωρίς τις αισθήσεις τους και η κατάσταση τους χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή. 

Παράλληλα από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο 4 άτομα και με ασθενοφόρο αλλά 4. Στο σημείο βρίσκονται μέλη της Πολιτικής Άμυνας και της Αστυνομίας προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα φαγητό και νερό στους μετανάστες, ενώ νοσηλευτές αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους.

Άμεσα μετά τον εντοπισμό της βάρκας το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον 1 σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στην Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για σκάφος που αγνοείτο εδώ και μια εβδομάδα με τους μετανάστες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Κύπρου λόγω των καιρικών συνθηκών.