Στον πάτο των χωρών της ΕΕ βρέθηκε η Κύπρος όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) από επιβατικά οχήματα. Ο έλεγχος θα διενεργείτο αξιοποιώντας τα αρχικά δεδομένα που αναγράφονται στα πιστοποιητικά συμμόρφωσης που παρέχουν οι κατασκευαστές.

Στο σχετικό διάγραμμα που ετοιμάστηκε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) η Κύπρος φιγουράρει στην τελευταία θέση και καθυστέρησε περισσότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ να ανταποκριθεί. Με άλλα λόγια, η Κύπρος ήταν τελευταία και καθυστέρησε να διαβιβάσει τα σχετικά στοιχεία περίπου 90 μέρες.

Πάντως, οι τιμές-στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα διαπιστώνεται πως δεν είναι εφικτές επειδή δεν πληρούνται σημαντικά προαπαιτούμενα. Αυτό αναφέρεται στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) υπό τον τίτλο «Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα επιβατικά αυτοκίνητα – Επιτέλους επιταχύνεται, ο δρόμος όμως είναι στρωμένος με εμπόδια», την αρμοδιότητα της οποίας έχει ο Pietro Russo, Μέλος του ΕΕΣ.

Στην έκθεση αναφέρεται, πως παρά τις υψηλές φιλοδοξίες και τις αυστηρές απαιτήσεις, στην πλειονότητά τους τα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην ΕΕ εξακολουθούν να εκπέμπουν την ίδια ποσότητα CO2 όπως πριν από 12 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σχετικά, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ να προσεγγίσει τον στόχο για έναν στόλο αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών αλλά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί, πως οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) από επιβατικά αυτοκίνητα το 2021, αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 23% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, και αποτελούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τέτοιων εκπομπών μετά τον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού. Αναφέρεται επίσης, πως στην ΕΕ, οι μεταφορές παραμένουν ο μόνος οικονομικός τομέας στον οποίο το συνολικό επίπεδο των εκπομπών δεν έχει μειωθεί από το 1990.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα επιβατικά αυτοκίνητα αντιστοιχούσαν το 2021 στο 56 % των συνολικών εκπομπών που προέρχονταν από τον τομέα των μεταφορών.