Με τη μαρτυρία της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη συνεχίζεται η σημερινή διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου.

Πρόκειται για την πρώτη μάρτυρα από την πλευρά της οικογένειας Νικολάου, η οποία είχε εξετάσει μαζί με τον καθηγητή – παθολογοανατόμο Δρ Εμμανουήλ Αγαπητό το υοειδές οστό του θανόντα, μετά και την εκταφή. Πριν την κατάθεση της μάρτυρος, η δικαστής προέβη σε συστάσεις και προς τις δύο πλευρές όπως τηρήσουν τη διαδικασία και κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Κατά τη μαρτυρία της κ. Καραγιάννη αναφέρθηκε στις επιστολές που αντάλλαξε με τον Δρ Αγαπητό, αφού όπως είπε προέβη σε τομές στο οστό χωρίς την παρουσία της. Διάβασε από την επιστολή του κ. Αγαπητού, λέγοντας ότι της γνωστοποίησε ότι η εξέταση του υοειδές οστού βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι στο στάδιο τεχνικού ελέγχου. «Σε απάντηση με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2021, ζητώ λεπτομερώς να με ενημερώσετε για κάθε ιατρική πράξη που πράξατε, οφείλατε να με ενημερώσετε. Ζήτησα πολλές φορές από τον κ. Αγαπητό να μην προβεί σε καμία εξέταση χωρίς να είμαι παρούσα. Στη συνέχεια απάντησα στις 13 Απριλίου ότι “είναι άξιο απορίας γιατί με έχετε αποκλείσει από τη διαδικασία κοπής των τόμων του υοειδές οστού».

Όπως είπε η κ. Καραγιάννη ο κ. Αγαπητός την ενημέρωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 300 κοπές και είναι έτοιμες για επισκόπηση. «Διαβάζοντας αυτό το μήνυμα αντιλαμβάνεστε πόσο εξοργίστηκα», είπε και ανέφερε ότι απάντησε σε νέα επιστολή ότι την είχε αποκλείσει και πως είχε παραβιάσει το διάταγμα του Δικαστηρίου. «Απαιτώ να παραδώσετε σε μένα και τους κ. Τσαντίρη και Κουτσάφτη, τα πλακίδια. Μετά από λίγες ημέρες ο κ. Αγαπητός με ενημέρωσε προφορικά και μου είπε τη Δευτέρα που έρχεται σας παρακαλώ να είσαι μαζί με τον κ. Τσαντίρη και Κουτσάφτη να παρατηρήσετε τις τομές.

Όπως είπε, τη Δευτέρα βρέθηκαν στην αίθουσα με το πενταπλό μικροσκόπιο. Ήρθε ο συνάδελφος με μια χάρτινη κούτα, έφερε 325 πλακίδια και χαμογέλασε και μας είπε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.

Τεκμήριο πλακίδιο και ένα ξερό κλαδί – Υπέδειξε στο Δικαστήριο υοειδές οστό

Η κ. Καραγιάννη ακολούθως παρουσίασε πλακίδιο και το υπέδειξε στη Δικαστή εξηγώντας τι ακριβώς είναι. Το πλακίδιο κατατέθηκε ως δείγμα, ενώ σημειώθηκε ότι δεν πρόκειται για πλακίδιο από τον ιστό του Θανάση Νικολάου.

«Τα 325 πλακίδια είχαν όλα ιστό. Όλα είχαν ιστό. Τα πλακίδια δεν είχαν καμία αρίθμηση και το είπα στον κ. Αγαπητό γιατί δεν τα είχε αριθμήσει. Μου έκανε μια απαξιωτική κίνηση και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και το σχολίασα χαμηλόφωνα με τον κ. Κουτσάφτη».

Γνωρίζατε γιατί το υοειδές οστό στάλθηκε για εξέταση ρωτήθηκε και απάντησε ότι «ενημερώθηκα από την Εισαγγελία Αθηνών ότι επτά ιατροδικαστές στην Κύπρο είχαν αποφανθεί ότι έχει έλλειμμα».

Τι παρατηρήσατε στο ουδείς οστό, τη ρώτησε η δικηγόρος της οικογένειας, Λητώ Καριόλου με την κ. Καραγιάννη να λέει ότι “άνοιξα το κουτί με τα τρία οστάρια και παρατήρησα ότι τα δύο κέρατα ήταν ανισομερή” και συνέχισε λεγοντας οτι “πήρα το θάρρος και σκέφτηκα να φέρω ένα υοειδές οστό, πραγματικό με άδεια συγκεκριμένου καθηγητή, να το φέρω για να στο δείξω για να καταλάβετε τι σημαίνει. Τώρα κάνω αυτή την παρέμβαση για να καταλάβετε τι θα πει τομή και τι θα πει έλλειμμα», είπε.

Η κ. Καραγιάννη τόνισε ακόμη ότι το υοειδές οστό δεν οφείλεται σε γενετική ανωμαλία. «Αν ήταν γενετική ανωμαλία θα είχε ανώμαλη επιφάνεια. Εδώ υπάρχει ανώμαλη παρυφή.

Σε ερώτηση τι υποδεικνύει η ανώμαλη παρυφή, ανέφερε ότι υποδεικνύει πίεση και κάκωση. «Οι ανώμαλες παρυφές σε οστά δημιουργούνται κατά την εξάσκηση πίεσης ή βίας. Δεν σπάει ομαλά. Σπάει με ανώμαλες παρυφές. Το υοειδές του θανόντα είναι κλασσική περίπτωση κάκωσης. Είναι ρουτίνα για κάποιον που το έχει ξανακάνει».

Στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει πως σπάει οστό θανόντος, με τη μάρτυρα να βγάζει ένα κλαδί και να το σπάει ενώπιον της Δικαστού. Η τελευταία ζήτησε όπως το κλαδί κατατεθεί ως τεκμήριο στη διαδικασία. Στη συνεχεία η κ. Καραγιάννη ανέφερε ότι «όταν υπάρχει ένα πτώμα που για κάποιο λόγο θέλουν να παρουσιάσουν ως απαγχονισμό, το κέρας δεν θα σπάσει με ανώμαλη παρυφή. Θα σπάσει κάθετα γιατί το οστό δεν έχει κυκλοφορία του αίματος. Αν το σπάσεις μετά τον θάνατο θα ήταν όπως κόβουμε ένα αγγούρι με ομαλή επιφάνεια. Δεν υπάρχει στραγγαλισμός χωρίς έλλειμμα, είπε.

Όπως είναι γνωστό, η παθολογοανατόμος Δήμητρα Καραγιάννη στο δικό της πόρισμα καταλήγει ότι το υοειδές οστό, με βάση αρχικώς τη μακροσκοπική εξέταση και περιγραφή (μήκη των οσταρίων και την ανώμαλη παρυφή του αριστερού κέρατος στο ελεύθερο άκρο) και κυρίως τη μικροσκοπική εξέταση, στο ελεύθερο άκρο του αριστερού κέρατος εμφανίζει οστικό έλλειμμα ως επί βαριάς τραυματικής κάκωσης γενόμενη εν ζωή με στραγγαλισμό – ασφυξία του θανόντα.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη…