Δεν μπήκαν στο ίδιο γήπεδο κυβέρνηση και ποδοσφαιρικά σωματεία για το θέμα της οπαδικής βίας με αποτέλεσμα να έχουμε μια από τα ίδια, δηλαδή, αλληλοεπίρριψη ευθυνών μέχρι τα επόμενα επεισόδια.

Μετά από τρεις και πλέον ώρες συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, το μπάχαλο με το ποδόσφαιρο αντί να διορθωθεί, έγινε χειρότερο, με την κυβερνητική πλευρά να υπεραμύνεται των νέων μέτρων που εξαγγέλθηκαν για άμεση αντιμετώπιση της βίας και τα σωματεία με την ΚΟΠ να της υποδεικνύουν να εφαρμόσει τα υφιστάμενα. Στη μέση της συζήτησης οι βουλευτές που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έφερε νέο πακέτο μέτρων για πάταξη της βίας χωρίς να διαβουλευτεί με τους εμπλεκόμενους.

Κι όλα αυτά, ενώ η βία έχει ξεφύγει, κινδυνεύουν κάθε φορά ζωές, όλοι προειδοποιούν ότι θα έχουμε νεκρούς αλλά ο καθένας τα βλέπει από τη δική του σκοπιά. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως είτε παίρνουμε μέτρα είτε θα έχουμε απώλειες, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας αν και μίλησε για την ανάγκη μέτρων ώστε «να μην βάψει τα χέρια του με αίμα», εντούτοις, διαχώρισε τη θέση του από το νέο νομοσχέδιο που δίνει στο Υπουργικό την εξουσία να κλείνει στάδια.

Μιλώντας αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις συνθήκες όταν ανέλαβε αφού «μέσα σε 48 ώρες δεν είχε έγκλημα που δεν είχε συμβεί. Είχαμε συγκρούσεις σε δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, είπε. Τα εργαλεία ήταν δεδομένα και δεν μπορούσα να τα αλλάξω. Και τα προβλήματα δεν μπορούσα μέσα σε 48 ώρες να τα διορθώσω π.χ. υποστελέχωση της αστυνομίας. Θα έπρεπε να λάβει η αστυνομία όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η αστυνομία έχει κινητοποιήσει όλες της τις δυνάμεις για βελτίωση των όσων είδαμε εκείνες τις μέρες. Μαγικό ραβδί δεν κρατάει κανένας», επανέλαβε.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, δείχνοντας διάθεση για τομές στο θέμα της βίας και υπεραμυνόμενος των αποφάσεων που λήφθηκαν, ανέφερε ότι μόνο κάτω από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν η Αστυνομία κρίνει ότι κινδυνεύουν ζωές, οι υπουργοί Δικαιοσύνης ή Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, θα αποφασίζουν αν θα κλείνουν τα γήπεδα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν χανόταν μια ζωή κατά τα επεισόδια στη Λεμεσό, τότε θα κλεινόμασταν όλοι στα σπίτια μας και δεν θα λέγαμε τίποτε. Στη Λεμεσό έγινε μια απόπειρα φόνου, σημείωσε ο κ. Χαρτσιώτης, αφού κινδύνεψε ένα κοριτσάκι. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν.

Τόνισε ότι δεν θ´ αγγίξουν το αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ, ενώ για τους συνδέσμους φιλάθλων είπε ότι πρέπει να ενταχθούν κάτω από τα σωματεία. Για τα δύο αυτά ζητήματα στάληκε νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Κούμας: Να συναποφασίζουμε

Αντίθετος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Θέλω να δηλώσω, είπε ότι μέχρι σήμερα η συνεργασία μας με την Αστυνομία ήταν άριστη.

«Ακούω για τις παρεμβάσεις της Ελλάδας στο ποδόσφαιρο αλλά είναι μεμονωμένη περίπτωση χώρας, τόνισε. Λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουμε κρατική παρέμβαση. Δεν θέλουμε ως Ομοσπονδία να φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα. Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας. Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση; Αποφασίσαμε για την κάρτα φιλάθλου και πήγαμε γυμνοί. Ακόμα και στα πιο μοντέρνα μας γήπεδα υπάρχουν θέματα στη λειτουργία της κάρτας φιλάθλου. Κάθε βδομάδα αναλύουμε ώστε να κάνουμε πρόληψη. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε στα σωματεία την κατάσταση. Είμαστε ανοικτοί για συζήτηση», τόνισε ο κ. Κούμας.

Αργότερα με ανακοίνωσή της η ΚΟΠ τόνιζε πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στη συνεδρία της Επιτροπής, αντιπρότεινε τη συναπόφαση Κυβέρνησης – Ομοσπονδίας, χωρίς όμως να επηρεάζεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, ζήτησε τη βοήθεια και τη συνεργασία της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί μια σωστή φόρμουλα λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων, λέγοντας πως τα σωματεία από μόνα τους δεν μπορούν να τους ελέγξουν.

Ομαδική αντίδραση

Ομαδική ήταν η αντίδραση και από τις ομάδες για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Ο Αυξέντης Ευαγγέλλου, γενικός διευθυντής της ΑΕΚ, υπενθύμισε πως τον Ιούνιο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ υπουργείου και ΚΟΠ-ΚΟΑ και άλλων φορέων, με τέσσερις πυλώνες. «Δεν είδαμε τίποτα στην πράξη. Αν εφαρμόζονταν εκείνοι οι πυλώνες δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», ανέφερε, ενώ για το θέμα των συνδέσμων, εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι θέμα των σωματείων.

«Τα σωματεία, δεν μπορούν να ελέγχουν τους συνδέσμους. Υπάρχει νομοθεσία. Αν κάποιος δεν είναι νόμιμος, να κλείνει. Υπάρχουν ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δίνουν την εντύπωση ότι πάμε για πόλεμο. Πρέπει να γίνει κάτι για να σταματήσει η αναπαραγωγή αυτών των ανακοινώσεων, επειδή προάγουν τη βία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ Λάρνακας.

Ο εκπρόσωπος της ΑΕΛ, υπενθύμισε πως το 2014 και το 2018 ψηφίστηκαν μια σειρά από Νόμοι, που στην πράξη δεν ήταν λειτουργικοί. «Εμείς ως ΑΕΛ δεν τα έχουμε με τον απλό αστυνομικό, ζητούμε από την πολιτεία να τιμωρήσει τους ηθικούς αυτουργούς. Εμείς θέλουμε να λάβουν την ευθύνη εκείνοι που φταίνε». Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΑΕΛ, ανέφερε πως, «σε αρκετές περιπτώσεις, υπέδειξαν στην Αστυνομία, πού να προσέξουν, αλλά έγιναν επεισόδια. Κάποιος είπε για Ελλάδα. Στην Ελλάδα μετρούν 9 νεκρούς οπαδούς. Η βία μεταφέρθηκε έξω από τους στάδια, υπέδειξε.

Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Σάντης, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα όσοι καθόμαστε εδώ. Το βλέπουμε τελείως διαφορετικά. Η πολιτεία να καλέσει ανθρώπους από την ΟΥΕΦΑ και την Αγγλία έτσι ώστε να μας εισηγηθούν προτάσεις και να τις υλοποιήσουμε»

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης τόνισε ότι έχουμε 2024 και δεν εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου. «Το νομοσχέδιο του υπουργού δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ούτε οι σύνδεσμοι φιλάθλων μπορούν να ελεγχθούν από τα σωματεία. Αν δεν υπάρχει τόλμη από την Αστυνομία με αυτόφωρο και παραδειγματικές τιμωρίες τότε δεν θα γίνει τίποτε», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Απόλλωνα υπογράμμισε ότι δεν είμαστε εδώ για να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια της Αστυνομίας. Να βρούμε τον τρόπο να αφήσουμε αυτούς του λίγους έξω από τα γήπεδα. Δεν μπορούν τα σωματεία να πάρουν το βάρος της ευθύνης για τους συνδέσμους φιλάθλων. Οι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό μπορεί να είναι μια λύση φτάνει να υλοποιήσουμε τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω ως ένας άνθρωπος που έρχεται από  το εξωτερικό είναι η ατιμωρησία. Οι σύνδεσμοι φιλάθλων έγιναν τρομοκρατικοί οργανισμοί».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών Σπύρος Νεοφυτίδης, σχολίασε τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα, για το παράδειγμα της Ελλάδας. «Εμάς μας βρίσκει αντίθετους, επειδή η Ελλάδα είναι μοναδική εξαίρεση στον κόσμο και δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα», είπε.

Επέμεινε πως η λύση είναι τα συστήματα παρακολούθησης. Υπάρχουν συστήματα υψηλής ευκρίνειας σε πέραν από 150 χώρες στον κόσμο και μπορεί να υπάρχει αρχείο για 30 ώρες και μετά να διαγραφεί. Άλλο πρόβλημα είναι η καταλληλόλητα των γηπέδων. Η UEFA μας έκανε συστάσεις. Υπάρχουν άτομα στο γήπεδο με παράνομα αντικείμενα, φωτοβολίδες, κροτίδες, όπλα. Έγινε καμία σύλληψη; Πρέπει να ενισχύσουμε την Αστυνομία», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των επιτηρητών, διερωτήθηκε ποιος τους εκπαίδευσε και τι εξειδίκευση έχουν.

«Όχι» και από Λοϊζίδη

Εντονότατος εμφανίστηκε στην Επιτροπή Νομικών ο πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα της Αστυνομίας, Νίκος Λοϊζίδης, για τα προωθούμενα μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα.

«Πάρτε το πίσω το νομοσχέδιο για τα μέτρα. Αν εφαρμοστούν το πρόβλημα θα πάει στις πόλεις. Μόνο το VAR δεν έδωσαν στους αστυνομικούς», τόνισε εμφαντικά ο κ. Λοϊζίδης. «Διορθώστε τις κάμερες στα στάδια και αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» πρόσθεσε.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση ν´ανοίξει διάλογο, αλλιώς θα κάνουμε «μιλλοσφοτζίσματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι βάσει του νομοσχεδίου όποιος φίλαθλος εντοπίζεται θετικός σε νάρκοτεστ ή άλκοτεστ στη συνέχεια θα αφήνεται ελεύθερος.

Αρχηγός: Ευθύνες στα σωματεία

Υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Αστυνομίας, ο Αρχηγός της Δύναμης, σε σχέση με τις ευθύνες που της καταλογίζονται για την οπαδική βία και την αδυναμία των Αρχών, να αποτρέψουν παραβατικές συμπεριφορές και να ελέγξουν τα αντικείμενα που μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους.

Όπως ανέφερε, δεν μπορεί η Αστυνομία να είναι στο μάτι του κυκλώνα κάθε εβδομάδα, για την αστυνόμευση σωρεία αθλημάτων. «Το έργο της Αστυνομίας είναι επίπονο, όσον αφορά στην εξεύρεση των μελών και της ασφάλειάς τους. Αναφέρθηκε από κάποιους, ότι έχει να κάνει με την οπαδική βία, ευθύνη έχει η Αστυνομία. Δεν ακούσαμε τι έκαναν οι ομάδες, πέραν από την Ομόνοια, για τους οπαδούς της. Οι άλλες ομάδες τι έκαναν; Να μας πουν τι έκαναν; Δεν μπορεί η ΑΕΛ, οι οπαδοί της οποίας έκαναν τα επεισόδια να επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αστυνομία».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «είναι μία προσπάθεια που ως Αστυνομία, νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι μας. Τα τελευταία χρόνια συζητούμε για τα κλειστά κυκλώματα. Με πρωτοβουλία δική μας, επισκεφτήκαμε και στείλαμε και στα σωματεία και στον ΚΟΑ, τα βελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στα στάδια. Τι έκαναν; Φίλαθλοι μπαίνουν με πλαστές κάρτες. Εμείς επιφορτιστήκαμε με τις έρευνες. Έχουμε πληροφορίες ότι τα αντικείμενα μεγάλου μεγέθους, δεν μπαίνουν από τις εισόδους. Μπαίνουν από άλλους».

Μάλιστα, κατήγγειλε πως, πρόσωπα από συγκεκριμένες ομάδες, σε Λεμεσό και Λευκωσία, είχαν φωτοβολίδες και κροτίδες σε ταβάνι σε χώρο που χειρίζονται τα σωματεία. Οι συλλήψεις για το 2022-2023 ήταν 58 και το 2023-2024 51.