Προσεχώς πέφτει η αυλαία της δίκης για τον άδικο χαμό της 27χρονης Συμβασιούχου Οπλίτη (ΣΥΟΠ) Νάταλυς Νεοφύτου.

Κατά τη χθεσινή δικάσιμο ο πρόεδρος του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Ξενοφών Ευσταθίου, έκρινε πως η κατηγορούσα Αρχή, η οποία εκπροσωπείται στην υπόθεση από τον στρατιωτικό εισαγγελέα Σάββα Δημητριάδη, κατάφερε να αποδείξει στη βάση της μαρτυρίας που παρουσίασε (ένορκη κατάθεση 14 προσώπων) πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής σε βάρος του κατηγορούμενου, μόνιμου επιλοχία της Εθνικής Φρουράς. Ο τελευταίος, φέρεται να εκτελούσε χρέη εκπαιδευτή κατά την μοιραία εκπαιδευτική μηχανοδήγηση σε στρατόπεδο στον Κόρνο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και αφού πρώτα ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Μερακλής ανέφερε πως ο πελάτης του θα ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής και ότι δεν προτίθεται να κλητεύσει μάρτυρες υπεράσπισης, ορίστηκε από την έδρα η 27η Φεβρουαρίου για τελικές αγορεύσεις. Ο πρόεδρος του στρατιωτικού Δικαστηρίου, αφού λάβει υπόψη του και τις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών, θα επιφυλάξει την απόφασή του για ενοχή ή όχι του κατηγορούμενου.

Η Νάταλυ Νεοφύτου έχασε τη ζωή της στις 12/5/2022 μετά από δυστύχημα σε στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης. Το μοιραίο συμβάν είχε σημειωθεί γύρω στις 11:00 το πρωί της συγκεκριμένης ημερομηνίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο όταν ανετράπη το όχημα τύπου τζιπ, στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη. Η 27χρονη φέρεται να καταπλακώθηκε από το όχημα και να κατέληξε στην άσφαλτο.

Ο μόνιμος υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς κατηγορείται για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, στη βάση του άρθρου 210 του ποινικού κώδικα. Σε περίπτωση καταδίκης για το εν λόγω αδίκημα υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και τέσσερα έτη. Κατηγορείται, ακόμη, για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Η χθεσινή δικαστική διαδικασία παρουσίαζε ενδιαφέρον αφού η έδρα θα ανακοίνωνε την απόφαση της κατά πόσον υπάρχουν τα συστατικά στοιχεία ώστε να αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής. Συγκεκριμένα, το τριμελές Σώμα (πρόεδρος στρατιωτικού Δικαστηρίου και δύο στρατιωτικοί ως πάρεδροι), άκουσε τις αγορεύσεις του συνηγόρου Γιάννη Μερακλή και του στρατιωτικού εισαγγελέα Σάββα Δημητριάδη. Κεντρικό σημείο των όσων ανέφεραν οι δύο τελευταίοι ήταν κατά πόσον ο κατηγορούμενος είχε ή όχι την ευθύνη για τη στρατιωτική εκπαίδευση και αν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο όχημα για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική μηχανοδήγηση.

Ο πρόεδρος του στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Ξενοφών Ευσταθίου, μετά από διάλειμμα 45 λεπτών ανακοίνωσε την απόφασή του. Διαβάζοντας την ετυμηγορία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπό το φως όλων όσων έχουν προαναφερθεί, το στρατιωτικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατηγορούσα Αρχή πέτυχε να αποδείξει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορουμένου, αναφορικά με αμφότερες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος καλείται σε απολογία, δηλαδή να προβάλει την υπεράσπισή του».

Ακολούθησε 15λεπτη διακοπή προκειμένου να συνεννοηθεί ο κατηγορούμενος με τον δικηγόρο του. Όταν επανήρχισε η διαδικασία ο κ. Γιάννης Μερακλής γνωστοποίησε πως ο πελάτης του θα ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής.

Τη χθεσινή διαδικασία παρακολούθησε και ο πατέρας της θανούσας.