Έλεος με τη γραφειοκρατία! Παιδί εγκλωβισμένου υπέβαλε αίτηση επανεγκατάστασης στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας δεν του απάντησαν ακόμη, παρόλον ότι διέρρευσε ήδη ένας χρόνος.

Κι αυτό, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκθειάζει το ρόλο των εγκλωβισμένων, υποστηρίζοντας ότι τους στηρίζει.

Η αναφορά στον συγκεκριμένο αιτητή έγινε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων από την κοινοτάρχη Αγίας Τριάδας κ. Κατίνα Ζάουρα, η οποία πρόσθεσε, πως παρόλον ότι το κοινοτικό συμβούλιο εξέτασε το αίτημά του και κατέληξε ότι πληροί τα κριτήρια, απάντηση δεν δόθηκε. Μάλιστα, όπως είπε, παρόλον ότι το συγκεκριμένο άτομο πηγαινοέρχεται εδώ και ένα χρόνο στην Αγία Τριάδα, όταν εγκριθεί το αίτημά του, δεν θα δικαιούται αναδρομικά το επίδομα που λαμβάνουν οι επανεγκατασταθέντες.

Σχολιάζοντας πρόνοια του σχεδίου επανεγκατάστασης με βάση την οποία για να δικαιούται κάποιος το σχετικό επίδομα πρέπει να διαμένει τέσσερις καθημερινές μέρες συνεχώς στα εγκλωβισμένα χωριά, υπέδειξε, πως τα χωριά της Καρπασίας έχουν την ιδιαιτερότητα της μεγάλης απόστασης, οπόταν δεν είναι εύκολο να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και να επιστρέψουν την επομένη ή δύο μέρες μετά για να καλύπτουν το κριτήριο της συνεχούς παραμονής. Όπως είπε, στην Αγία Τριάδα απομένουν 30 εγκλωβισμένοι, και από αυτούς όσοι είναι κάτω των 75 ετών μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Όπως πάμε, σε δέκα χρόνια απλώς δεν θα υπάρχει Αγία Τριάδα, είπε.

Την περίοδο της εισβολής ήμασταν παιδιά και σήμερα τα παιδιά μας είναι 40 ετών, ανέφερε η κοινοτάρχης, η οποία πρόσθεσε, πως τα παιδιά αυτά επιθυμούν μεν να επισκέπτονται τους παππούδες τους αλλά όχι να παραμείνουν μόνιμα, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η απουσία επαρκών κινήτρων.

Αν θέλουμε να δώσουμε κίνητρα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να στηρίζουν τους ανθρώπους που διαμένουν ή όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν, είπε. Υπέδειξε εξάλλου, ότι οι μέρες υποχρεωτικής παραμονής που απαιτούνται στο σχέδιο, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις δέκα μηνιαίως, σε σχέση με 16 που ισχύουν σήμερα.

Είπε επίσης, πως για να διατηρηθεί το χωριό,  πρέπει να πάνε εκεί 40άρηδες, 50άρηδες, 60άρηδες ή και 65άρηδες αλλά, όπως παρατήρησε, άτομα αυτών των ηλικιών, έχουν και υποχρεώσεις στην αποδώ πλευρά.

Ανέφερε επίσης πως τα τελευταία χρόνια επανεγκαταστάθηκαν εννέα πρόσωπα και τώρα μόνο δύο ενδιαφέρονται.

Μιλώντας εκ μέρους και του Ριζοκαρπάσου παρατήρησε, πως εκεί διαμένουν και οικογένειες νεαρής ηλικίας, οπόταν δεν μπορείς να τους λες ότι τη μία μέρα του Σαββατοκύριακου πρέπει να διαμένουν στο χωριό. Έχουν παιδιά και θα μπορούσαν να φεύγουν την Παρασκευή και αφού διαμείνουν στο Σαββατοκύριακο, να επιστρέψουν στο χωριό τη Δευτέρα, είπε.

Είναι αστείο να τίθενται τόσα πολλά κριτήρια για €372 επίδομα, είπε για να προσθέσε,ι πως μόνο η ασφάλεια ενός οχήματος ξεπερνά τα €200, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα καύσιμα.

Είπε επίσης πως στην Αγία Τριάδα υπάρχουν 23 σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες πέθαναν και συντηρούνται από τα παιδιά τους. Αν δεν συντηρηθούν, κάποιοι θα τα πάρουν, είπε

Μιλώντας εκ μέρους των παιδιών εγκλωβισμένων ο κ. Γιαννάκης Ζάουρας παρατήρησε, πως στην Αγία Τριάδα επέστρεψαν μόνο 9 άτομα και αυτοί συνταξιούχοι. Όταν ήμουν εγώ εγκλωβισμένος ήμασταν 1.330 άνθρωποι και τώρα είμαστε 30, είπε. Παρατήρησε πως όσοι ήρθαν παλαιότερα στις ελεύθερες περιοχές δεν προέρχονταν από τζάκια. Ήταν παιδιά εγκλωβισμένων τα οποία δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επιδιορθώσουν τα σπίτια των γονέων τους, είπε. Τέλος ανέφερε, πως όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η Αγία Τριάδα θα σταματήσει να κατοικείται σε λιγότερα από δέκα χρόνια.